Bez ochrany klimatu může léto trvat "půl roku"

10. 3. 2021

čas čtení 2 minuty
Foto: Wikimedia Commons.

Bez snahy omezit globální změnu klimatu mohou léta na severní polokouli kolem roku 2100 trvat takřka šest měsíců v roce. Taková změna by měla dalekosáhlé dopady na zemědělství, lidské zdraví a životní prostředí, uvádí studie publikovaná v časopise Geophysical Research Letters.


V 50. letech minulého století ještě na severní polokouli čtvero ročních období nastupovalo s předvídatelnou pravidelností. Avšak změny klimatu vedou k dramatickým a nepravidelným změnám, přičemž klima se může stát extrémnějším, pokud se věci dramaticky nezmění.

Výzkumníci použili údaje o každodenních meteorologických podmínkách od roku 1952 do roku 2011 na severní polokouli. Definovali nástup léta 25 % nejvyšších teplot za dané období, zatímco zimu 25 % nejchladnějších. Tým dále použil zavedené klimatické modely k prognóze, jak se budou roční období v budoucnosti měnit.

Zjistil přitom, že v průměru se léto za sledované období prodloužilo z 78 dní na 95. Současně došlo ke zkrácení zimy z 76 na 73 dní. Jaro a podzim se také zkrátily, ze 124 na 115 a z 87 na 82 dní. Největší změny sledovaných cyklů byly zaznamenány ve Středomoří a v Tibetské plošině.

Pokud budou trendy pokračovat, vědci prognózují, že v roce 2100 bude zima trvat méně než dva měsíce a dále se zkrátí také jaro a podzim.

Se změnou ročních cyklů se mění například migrační trasy ptáků a rostliny se objevují a kvetou v jinou dobu než dříve. Tím vzniká nesoulad mezi živočichy a zdroji jejich potravy, který narušuje ekologická společenstva.

Změny mohou také narušit zemědělství, zejména pokud falešné jaro nebo pozdní sněhové bouře poškodí pučící rostliny. A s delší vegetační dobou budou lidé vdechovat větší množství alergenních pylů a vyskytne se více choroby přenášejícího parazitického hmyzu v severnějších oblastech.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6435

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2021