Rusko na pokraji spotřebitelské katastrofy

8. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Za pouhý měsíc ztratí ruská ekonomika bilion rublů kvůli "strmému pádu" výdajů obyvatelstva, upozorňuje Anastasia Baškatovová.


Během nepracovního dubna může HDP Ruska klesnout o zhruba bilion rublů - jen v důsledku poklesu vnitřní poptávky. Během prvního nepracovního týdne, od 30. března do 5. dubna, výdaje obyvatel za zboží a služby v mezitýdenním srovnání klesly o více jak 21 %. Takové je počáteční hodnocení, které se může zhoršit na 25 %.

U všeho, co se netýká jídla, léků, alkoholu a digitálního zboží, spadla poptávka prakticky k nule. Informuje o tom monitoring laboratoře SberDannye. Dotázaní experti se domnívají, že takový propad představuje pouhý počátek.

Autoři monitoringu upřesňují, že jejich hodnocení se může zhoršit: "Na začátku měsíce došlo k nárůstu podílu bezhotovostního obratu na nákladech Rusů, což je pro duben netradiční. Podle výsledků z jednoho týdne je obtížné provést adekvátní korekci. Předpokládáme, že ve srovnání s rokem 2019 půjde o snížení poptávky o čtvrtinu."

"Jestli stávající úroveň poptávky zůstane zachována do konce měsíce, odpovídá to přímému propadu HDP o 900-950 miliard rublů (0,9 % ročního objemu). S ohledem na to, že karanténa pravděpodobně zůstane zachována do května, základní rizika daného hodnocení se týkají snižování," uvedla laboratoř. Analytikové upřesnili, že hodnocení ztrát na HDP je konzervativní a nezohledňuje specifika metodologie systému národního účetnictví.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8437

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2020