Průběžné zpravodajství:

Andrea Bocelli zpíval milionům

12. 4. 2020

čas čtení 6 minut

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V pondělí 13. 4. bylo v ČR oficiálně registrováno  5991 nakažených a 139 mrtvých.

- - Přibližně k polovině úmrtí na koronavirus v Evropské unii dochází v domovech důchodců. Z údajů z Itálie, ze Španělska, z Francie, z Irska a z Belgie vyplývá, že k  42 až 57 procent úmrtí na koronavirus dochází v domovech důchodců, zjistili akademici z London School of Economics. Data o úmrtích z Británie a pravděpodobně  i z ČR jsou drsně podhodnocena. ZDE 

- V USA už na koronavirus zemřelo 41 pracovníků supermarketů s potravinami. Stále větší množství jejich zaměstnanců se bojí chodit do práce. ZDE

- Kdyby 60 procent britských občanů používalo novou aplikaci britského zdravotnictví, sledující kontakty s nakaženými osobami, epidemie koronaviru v zemi by mohla být potlačena, konstatoval profesor oxfordské univerzity Christopher Fraser, který na ní pracuje. Mobilní telefony, na nichž bude aplikace instalována, si budou vyměňovat informace prostřednictvím nízkoenergetických signálů bluetooth. Váš mobil si vytvoří anonymní síť lidí, s nimiž jste ve styku. Pokud se nakazíte COVIDEM-19, mobil pošle všem vašim kontaktům varování, aby se sociálně distancovali, odešli do karantény a očekávali příznaky. Bude na rozhodnutí lidí samotných, zda si tu aplikaci instalují. ZDE  

- Italský operní zpěvák Andrea Bocelli zpíval v prázném milánském Dómu. Sledovaly to miliony lidí. Řekl: "Budu si cenit emocí tohoto bezprecedentního a hlubokéhop zážitku, těchto posvátných Velikonoc, které tato krize učinila bolestnými, ale zároveň plodnějšími, Velikonocemi, které zůstanou mými nejdražšími vzpomínkami všech dob."




- Prominentní americký zdravotní poradce dr. Anthony Fauci potvrdil v neděli šokující informaci deníku New York Times, že on a další činitelé Trumpovy vlády doporučili zavedení sociálního distancování proti epidemii koronaviru už v únoru, ale Donald Trump to odmítal téměř měsíc. V USA bylo potvrzeno více než 530 000 případů nákazy a téměř 21 000 úmrtí. ZDE 

- V Británii sílí kritika vlády, zejména kvůli tomu, že se jí nepodařilo zajistit dostatečné množství ochranných prostředků a testovacích souborů pro zdravotníky. Vládní poradce varoval, že Británie zřejmě bude mít největší počet mrtvých na koronavirus v Evropě, v den, kdy počet mrtvých v Británii přesáhl 10 000. Zajímavé o tom píší irští novináři, zdravotnictví v Irsku je prý také tak ubohé a podfinancované jako v Británii, jenže irská vláda na rozdíl od britské okamžitě a včas zavedla uzamčení země.

- Globální počet mrtvých stoupl na 109 691.

- Britská vláda zavádí mobilní aplikaci, která vás upozorní,  jestli jste přišli do kontaktu s nakaženou osobou. ZDE

- Papež František ve svém velikonočním projevu řekl, že doufá, že v důsledku pandemie se nerozšíří "soupeření z doby před druhou světovou válkou".

- Gruzie a Madagaskar jsou koronavirem téměř nepostiženy. Gruzie má jen 252 nákaz a tři úmrtí v zemi, která má 3,7 milionu obyvatel. Tři ženy, které zemřely, byly ve věku 79-86 a měly jiné nemoci. Experti poukazují na to, že Gruzie rychle zavedla zákaz cestování. Lety z Číny zakázala už v lednu a začátkem března uzavřela školky, školy a univerzity, přesto, že měla jen málo případů. Madagaskar má 26,2 milionů lidí, je tam jen 102 potvrzených případů a dosud nikdo nezemřel. Vláda na Madagaskaru velmi rychle vyhlásila mimořádný stav už 21 března, kdy v zemi byly zaznamenány jen tři případy nákazy. Lidé plní předpisy. Prioritou je zdraví a záchrana lidí, nikoliv politika a ekonomika.

- Itálie nařídila uprchlíkům zachráněným ve Středozemí, aby šli do karantény a nechali se testovat na koronavirus, než budou vpuštěni do země.

- Čínská města na hranici s Ruskem zpřísní pohraniční kontroly a příchozí budou umísťováni do karantény, poté, co počet případů ze zahraničí dosáhl maxima za měsíc, 99 případů dne 11. dubna, téměř jejich zdvojnásobení ze  46 předchozího dne. V Šanghaji bylo v letadle přiletivším z Ruska 51 Čínanů pozitivních na koronavirus. 21 Číňanů pozitivních na koronavirus bylo zaznamenáno po příjezdu z Ruska v severovýchodní provincii Heilongjiang.

- Čtyři lodě s migranty jsou v nebezpečí nedaleko břehů Malty. Jedna loď se převrátila.

- Boris Johnson byl propuštěn z nemocnice, pracovat ale nebude, bude se snažit doma uzdravovat.

- Počet případů nákazy v Holandsku dosáhl 25 587, počet mrtvých stoupl o 94 na 2737. Za posledních 24 hodin se zvýšil počet registrovaných infekcí o  1188. ZDE 

- Británie přislíbila 200 milionů liber Světové zdravotnické organizaci a charitativním organizacím na realizaci karanténních opatření ve zranitelných zemích.

- Británie odmítla přijmout uprchlické děti z řeckých táborů, ohrožených koronavirem. Německo, Francie, Lucembursko, Finsko, Belgie a Bulharsko přislíbily přijmout 2000 dětí z řeckých ostrovů. ZDE 

- Starší lidé zřejmě budou muset zůstat v izolaci až do konce letošního roku, konstatovala šéfka Evropské unie Ursula von der Leyen.

- Partnerka Juliana Assange prosí, aby byl z vězení propuštěn na kauci, protože je tam ohrožen koronavirem. Na ekvádorském velvyslanectví Assange zplodil dvě děti s partnerkou Stellou Morris, nyní jsou ve věku jednoho a tří let. Assange má už delší dobu zdravotní potíže a ve vězení Belmarsh Prison v Londýně se šíří koronavirus, jeden vězeň tam už zemřel a celá řada vězeňských strážců byla nakažena.

- Světová banka varovala, že pandemie drasticky ohrožuje zranitelné ekonomiky jižní Asie a subsaharské Afriky.

- Čína by mohla v důsledku pandemie převzít aktiva zadlužených států zrychlenou měrou, anebo by mohla posílit svou měkkou diplomacii odpuštěním jejich zadluženosti.

- Čína v sobotu informovala o nových 99 případech nákazy, z nichž všechny kromě dvou byly dovezeny. V sobotu v Číně na virus nezemřel nikdo.

- "Velká vlna" pacientů nakažených koronavirem začala ohrožovat nemocnice v Moskvě.

- Poprvé v historii byl ve všech 50 státech USA vyhlášen stav katastrofy.

- Papež František ve svém velikonočním projevu apeloval na lidi, "aby se nebáli".

Podrobnosti ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
13621

Diskuse

Obsah vydání | 20. 4. 2020