Průběžné zpravodajství:

Trump: Lidé, kteří porušují sociální distancování, jsou velmi odpovědní občané

18. 4. 2020

čas čtení 8 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus


- Sobotní koncert Jeden svět, ve prospěch Světové zdravotnické organizace:
(Kromě dobré hudby kritici poukazují na to, že tento osmihodinový hudební marator poskytuje pozoruhodný přístup do soukromých bytů celebrit.)


- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V neděli 19.4. bylo v ČR oficiálně registrováno  6701  nakažených,  390 osob bylo  v nemocnici a 186 zemřelo.

- Guvernér v New Jersey bojuje proti dezinformacím. V jeho státě je nakaženo koronavirem 81 420 osob a 4070 lidí zemřelo. "Ne, tohle není jen chřipka," snaží se guvernér Phil Murphy sdělovat občanům. Na koronavirus za šest neděl tam zemřelo třikrát více lidí než na chřipku za poslední tři roky:

- V hlavním městě Texasu, v Austinu, občané protestují proti příkazu, aby zůstali doma, a skandují "Vyhoďte Fauciho!" (Dr. Fauci je hlavní americký vládní epidemiolog.):
Protest v texaském hlavním městě zorganizoval Owen Shroyer, člověk, který píše na server konspiračních teorií InfoWards.  "Vidím tady 
množství zdravých Američanů, kteří se viru nebojí," řekl Shroyer na demonstraci. "Co budou dělat, až se uskuteční takovéto akce po celé zemi, účastní se jich tisíce lidí a nikdo neonemocní?"

Demonstranty oslovil i zakladatel serveru InfoWars Alex Jones:


- Tisíce lidí v USA se chystají demonstrovat proti příkazům, aby lidé zůstali doma. Rebelii podporují bohaté konzervativní organizace a Donald Trump. Varování epidemiologů a zdravotníků se tam bere jako levicové spiknutí. 

- V Británii do rána 18. dubna zemřelo na koronavirus 15 464 osob. Za posledních 24 hodin je to nárůst o 888 úmrtí.  ZDE

- Ohnisko pandemie se rozšířilo v prezidentském paláci v Afghánistánu prostřednictvím kontaminovaného dokumentu z jednoho ministerstva, jímž bylo nakaženo nejméně 20 prezidentových státních úředníků. Sedmdesátiletý prezident Ashraf Ghani proto nyní omezil veškerou komunikaci se svými zaměstnanci na digitální kontakt.

- Počet úmrtí ve Španělsku dosáhl 20 043.

- Firma Amazon  začala používat ve svých skladištích termální kamery, aby zjistila, kteří zaměstnanci jsou nakažení koronavirem. Nákaza se vyskytla ve více než 50 amerických skladištích firmy Amazon.

- Ve Švýcarsku zemřelo na koronavirus 1111 osob.

- Rusko zaznamenalo nejméně 5000 nových infekcí. Počet mrtvých stoupl na 313. Celkový počet oficiálně registrovaných infekcí v Rusku je 36 793.

- Počet mrtvých v Holandsku vzrostl o 142 na 3601.

- Severokorejské úřady sdělovaly občanům během veřejných přednášek už koncem března, že v zemi existuje nákaza koronavirem.

- Neověřená studie: Nákaza je ve společnosti prý až 50-85 krát více rozšířenější, než jsou oficiální údaje. Nová studie v Kalifornii zjistila, že počet nakažených osob koronavirem je možná až 85 krát vyšší, než se dosud usuzovalo. V době studie měla Santa Clara 1094 potvrzených případů. Studie testovala lidi na protilátky pomocí krevního testu prostřednictvím píchnutí do prstu a zjistila, že nakaženo v okrese Santa Clara bylo začátkem dubna 48 000 - 81 000 lidí. To by znamenalo daleko menší úmrtnost. Tento týden byla registrovaná úmrtnost v USA 4,1 procenta, avšak vědci ze Stanfordu zjišťují, že by úmrtnost podle jejich dat byla jen 0,12 procent. Přesto však bylo nakaženo koronavirem jen 3 procenta obyvatelstva a 97 procent ne. K dosažení imunity státa by bylo nutno dosáhnout nákazy nejméně 50 procent. Je nutno testovat většinu lidí. ZDE  
 

- - Abba Kyari, šéf štábu nigeriského prezidenta Buhariho a jeho hlavní poradce, zemřel na koronavirus. Počet úmrtí na africkém kontinentu překročil 1000. ZDE 

- COVIDEM-19 bylo už nakaženo celosvětově více než 2,2 miliony lidí a zemřelo nejméně 154 219 osob. Tato čísla jsou zřejmě podceněním skutečnosti.

- Donald Trump se vyjádřil, že občané, kteří nedodržují sociální distancování, "jsou velmi odpovědní lidé".  

- Britská vláda sice platí 80 procent příjmů všem zaměstnancům, jejichž firmy byly uzavřeny, ale ne desetitisícům,  kteří po uzamčení země měli začít pracovat v novém zaměstnání! ZDE 

. V Británii zemřelo na koronavirus nejméně 56 zdravotníků. ZDE jsou jejich příběhy:


- Osoby, které byly letecky deportovány z USA do Guatemaly, se během letu nakazily koronavirem, konstatují guatemalské úřady.

- Jeden svět: Společně doma: benefiční koncert ku prospěchu Světové zdravotnické organizace, zorganizovaný Lady Gaga, se bude vysílat v amerických televizních ABC, CBS a NBC a  bude streamován online, v sobotu ve 20 hodin EST. V Británi odvysílá BBC 1 určitou verzi tohoto koncertu v neděli 19. dubna. Na koncertu vystoupí Lady Gaga, Billie Eilish a její bratr Finneas, Lizzo, J Balvin, Stevie Wonder, Paul McCartney, Billie Joe Armstrong z Green Day, Alanis Morissette, Burna Boy, Andrea Bocelli, Chris Martin z Coldplay, Eddie Vedder of Pearl Jam, Elton John, John Legend, Kacey Musgraves, Keith Urban and Lang Lang.



- Všichni cestující leteckou dopravou v Kanadě musejí nyní mít roušky.

- Vláda Donalda Trumpa byla obviněna z neplnění svých povinností, že nerozšiřuje rychle testování na koronavirus. Se zuřivostí to vyjádřil v telefonním rozhovoru viceprezidentu Mikeu Pencovi nezávislý senátor za stát Main Angus King.

- Počet úmrtí v Austrálii stoupl na 68.

- V  Afghánistánu dosáhl počet infekcí 933 a země je v karanténě. Ministr zdravotnictví varoval, že počet infekcí poroste.

- Asi 700 tchajwanských námořníků bylo umístěno do karantény poté, co byla potvrzena infekce u třech z nich.

- Těhotná žena, pacient nemocný rakovinou, stařena, matka šestí dětí a několik nově nezaměstnaných osob s nízkým příjmem čelí v Kalifornii vystěhování, navzdory slibované ochraně nájemníků. Někteří pronajímatelé dál vystěhovávají své nájemníky na ulici navzdory příslibům, že jejich práva budou nyní ochraňována.

- Singapur zaznamenal ostrý nárůst infekcí, o 942 nákaz. Infekce se šíří mezi zahraničními dělníky, kteří byli v přecpaných ubytovnách. Zatímco byl Singapur chválen za své vynikající zvládnutí pandemie, zanedbal ubytovny zahraničních dělníků, kde 12-20 mužů bydlí v jediné místnosti.

- Počet nákaz v Japonsku dosáhl 10 000, zemřelo 200 lidí. Celá země je uzamčena.

- V Británii upozornil profesor James Calder, že je velmi důležité, aby v nemocnicích pracovali vojenští veteráni  se zkušenostmi z pandemií ve světě. Je nutno pečovat o psychické zdraví zdravotníků, kteří pracují během "opravdu vyčerpávajících" dvanáctihodinových směn. Nově zbudovaná nemocnice NHS Nightingale ve východním Londýně používá techniky z vojenských operací, kdy místní zdravotníci vytvářejí dvojice s vojenským veteránem na začátku směny a navzájem si pomáhají, zejména když zdravotník zažije něco děsného, například pacientovu smrt.

- Učitelé, zdravotní sestry a další pracovníci, kteří pravidelně přicházejí do styku s veřejností, musejí  se podrobit testu, pokud chtějí opustit Wuchan.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
11338

Diskuse

Obsah vydání | 22. 4. 2020