Změny klimatu zvyšují riziko ozbrojených konfliktů

8. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Riziko násilných střetů roste poté, co extrémní klimatické jevy jako sucha nebo povodně zasáhnou zranitelné země, zjistila mezinárodní studie. Zranitelné země jsou charakterizovány početnými populacemi, politickým vylučováním konkrétních etnických skupin a nízkou úrovní rozvoje. Studie kombinuje globální statistickou analýzu, data z pozorování a regionální případové studie.


Klimatické extrémy mohou podporovat konflikty. Odcházející emise skleníkových plynů destabilizují klima. Mezi následky patří také častější a vážnější klimatické extrémy. Nová studie předkládá důležité důkazy k analýze konfliktů.

Takřka třetině konfliktů ve zranitelných zemích za poslední dekádu během sedmi dní předcházela klimatická katastrofa. Neznamená to, že katastrofy způsobují konflikty - ale spíše jde o to, že zhoršení podmínek zvyšuje riziko propuknutí.

Například v Mali v roce 2009 došlo k vážnému suchu, po němž al-Kájda islámského Maghrebu využila oslabení státu a zoufalství místních lidí a k rekrutaci bojovníků a rozšíření operační oblasti. Další analyzované případy zahrnují Čínu, Filipíny, Nigérii a Turecko. Indie je zemí se zdaleka největším počtem korelací mezi katastrofami a konflikty.

Nejpřekvapivějším zjištěním studie je, že během společenských pnutí po katastrofách se objevují příležitosti pro ozbrojené násilí.

Katastrofy spojené se změnami klimatu mohou působit jako multiplikátory násilných konfliktů. Nejdůležitějším zjištěním je, že pouze země s velkými populacemi, politickým vyloučením etnických skupin a relativně nízkou úrovní ekonomického rozvoje jsou náchylné ke vzniku spojení mezi katastrofou a konfliktem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6701

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020