Může svět během pandemie zmírnit humanitární katastrofu v Idlíbu?

8. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
Na počátku roku 2020 se konflikt v syrské provincii Idlíb stával nejhorší humanitární krizí devítileté války. Nyní pandemie koronaviru úsilí o pomoc ještě více zkomplikovala, připomíná Kali Robinsonová.


Zhruba tři miliony lidí strávily měsíce v severním syrském governorátu Idlíb coby opakované terče provládních sil prosazujících brutální vojenské tažení proti tomu, co je považováno za poslední baštu rebelů v zemi. Mnozí z civilistů jsou ženy a děti v nouzových přístřešcích. Vyhlídky na místní epidemii koronaviru v rámci globální pandemie vyvolaly obavy, že by virus mohl zasáhnout vysídlenou populaci zvlášť tvrdě.

Mezi civilní populací jsou tisíce syrských povstalců, zahraničních bojovníků a extrémistů ze skupin včetně Haját Tahrír aš-Šám a Hurás ad-Dín. Ostřelování ozbrojenými silami syrského lídra Bašára Asada a jejich spojenci donutilo mnohé v Idlíbu žít v táborech a vybombardovaných budovách, s minimální ochranou před živly.

V roce 2018 byl Idlíb Ruskem, které podporuje Asada, a Tureckem označen za deeskalační zónu. Místo toho se však stal mezinárodním ohniskem. Režimní síly před rokem zahájily ofenzívu s cílem znova dobýt Idlíb a své úsilí vystupňovaly v prosinci. Boje v únoru zabily desítky tureckých vojáků, což vedlo Ankaru k odvetě prostřednictvím vlastní vojenské operace. Násilí vysídlilo zhruba milion lidí, z nichž 80 % tvoří ženy a děti, a stovky jich zabilo.

Zastavení palby mezi Ruskem a Tureckem vyhlášené počátkem března částečně utišilo násilí, ale civilisté v Idlíbu čelí nové existenční hrozbě v podobě pandemie koronaviru. Boj s virem bude zvlášť obtížný, protože nerozlišující ostřelování Asadova režimu zničilo vitální infrastrukturu, včetně zdravotnických zařízení, zejména v severozápadních governorátech. V přeplněných táborech se špatným přístupem k čisté vodě mají civilisté v Idlíbu jen málo příležitostí praktikovat sociální distancování nebo řádnou hygienu potřebnou k odvrácení nákazy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6388

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020