Průběžné zpravodajství:

Trump chce uprostřed pandemie odebrat finance Světové zdravotnické organizaci

8. 4. 2020

čas čtení 7 minut
Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  V ve středu 8.4. v noci  bylo v ČR oficiálně registrováno 5017 nákaz a 88  úmrtí.


- Dnes je tomu 100 dní od doby, kdy Světová zdravotnická organizace vydala varování o novém viru. Dnes Světová zdravotnická organizace informuje, že v Evropě je asi polovina všech případů nákazy z celého světa. Sedm z deseti nejpostiženějších zemí nákazou je v Evropě.

- Není jasné, zda koronavirová pandemie skutečně vznikla na "mokrém trhu" ve Wuchanu. Nejpravděpodobnější je, že virus vznikl u netopýrů, ale to je tak všechno, co vědci konkrétně vědí, zdůrazňuje profesor Stephen Turner z katedry mikrobiologie na Monash University v Melbourne. Vzhledem k tomu, že byla v New Yorku koronavirem nakažena tygřice, je známo, že virus dokáže skákat mezi různými biologickými druhy. Vůbec není jasné, který biologický druh byl prostředníkem, přes nějž virus skočil na lidi. Úplně první případ nákazy koronavirem neměl kontakt s mokrým trhem ve Wuchanu. Je ovšem fakt, že na mokrých trzích dochází k interakci člověka s dalšími biologickými druhy, proto by měly být zakázány. ZDE  

- Itálie uzavřela své přístavy pro lodě od nevládních organizací, přivážející uprchlíky. Loď německé organizace Sea-Eye přivážela směrem k Itálii 150 lidí, vylovených z moře u libyjského pobřeží.

 


- Řecko uvalilo karanténu na čtrnáct dní na dva uprchlické tábory v Ritsoně a Malakassa. Je tam totiž asi 30 nakažených, kteří byli dáni do izolace. Vládne znepokojení ohledně osudu asi 36 000 uprchlíků, kteří žijí natlačeni na sebe v uprchlických táborech na řeckých ostrovech.

- V Británii vládnou obavy ohledně "mocenského vakua", vzhledem k tomu, že premiér Boris Johnson nadále zůstává v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

- Irská policie zvýší kontroly a hlídky s cílem zabránit obyvatelstvu, aby na Velikonoce cestovalo. Lidé, kteří se o to pokusí, mohou být pokutování až částkou 2500 euro a až půlročním vězením. Nikdo v Irsku nesmí opustit domov bezdůvodně, pokud nemá právní, lékařské či rodinné povinnosti, pokud nejde o přístup k životně důležitým službám či sportování do 2 km od domova. Irská policie bude zvlášť ostražitá v parcích a v přírodních rezervacích.

- Bombaj prodlouží lock-down nejméně do 30. dubna. Toto město, které má 20 milionů obyvatel, se stalo epicentrem nákazy. Ve středu bylo zaznamenáno nových 782 případů nákazy a 50 úmrtí.

- Británie absolutně není vstavu, kdy by mohla zrušit karanténní opatření, řekl londýnský primátor Sadiq Khan. "Domníváme se, že k vyvrcholení nákazy  dojde asi za 10 dní."

- Počet nákaz v Rusku stoupl na 8672, roste už druhý den o více než 1000.

- Generální ředitel Twitteru Jack Dorsey přislíbil, že věnuje na boj proti koronaviru miliardu dolarů.

- Singapur promění střechy parkovišť v městské farmy s cílem posílit pěstování plodin na potraviny.

- Po krátkodobém poklesu v Německu už druhý den roste počet nových nákaz. Za posledních 24 hodin stoupl v Německu počet nákaz o 4003 na 103 228. Počet mrtvých stoupl o 254 na 1861.

- Komisařka Evropské unie Věra Jourová vyjádřila obavy z plánovaných prezidentských voleb v Polsku, které se mají konat poštou 10. května. "Mám obavy ohledně toho, aby to byly svobodné volby, ohledně kvality hlasování, a ohledně legálnosti a ústavnosti takového hlasování," sdělila polskému deníku Rzeczpospolita.

- Donald Trump uvažuje - uprostřed pandemie - že odebere americké financování Světové zdravotnické organizaci, "protože je příliš pročínská".

- V Americe odstoupil ministr pro námořnictvo Thomas Modly, protože propustil důstojníka, který požadoval více pomoci pro posádku na své letadlové lodi, která byla postižena nákazou koronaviru.

- Trump byl už letos v lednu varován, že COVID-19 bude mít na společnost drtivý dopad. Jeho ekonomický poradce ho upozornil, že by mohlo zemřít půl milionu lidí. ZDE 

- Koronavirus už nakazil po světě 1,38 milion osob a usmrtil více než 78 000.

- Z britských úmrtí vyplývá, že černoši a Asijci se stávají častěji obětí koronaviru než běloši. Bylo zjištěno, že 35 procent pacientů nakažených na koronavirus byli neběloši, přestože v britském obyvatelstvu je jen 13 procent nebělochů. Čtrnáct procent nejvážnějších případů byli Asijci dalších čtrnáct procent postižených byli černoši. Požaduje se výzkum, proč je silně postiženo koronavirem nebělošské obyvatelstvo.

- Průměrný věk pacientů ze všech etnik v Británii v kritickém stavu byl 61 a téměř tři čtvrtiny případů byli muži. Nejpravděpodobněji přežili pacienti ve věku 16- 49 let, z nichž bylo 76 procent propuštěno. Ve věkové kategorii 50-69 let přežilo 50 procent pacientů, ve věkové kategorii nad 70 let přežilo 32 procent pacientů. ZDE 

- Profesor Mauro Ferrari odstoupil z funkce předsedy Evropské rady pro výzkum, protože je "nesmírně zklamán reakcí Evropské unie na COVID-19." Nepodařilo se mu přesvědčit Brusel, aby zorganizoval koordinovanou celoevropskou akci proti koronaviru.

- Do nově vytvořené obří nemocnice za několik dní v Londýně byli přijati první pacienti.

- Američtí imigrační úředníci rychle deportovali téměř 400 dětí zadržených za posledních čtrnáct dní na americko-mexické hranici podle nového zákona proti šíření koronaviru. 21. března Trump zrušil desítky let platný zákon, který chránil děti před sexuálním zneužíváním a nabízel jim možnost azylu v USA.

- V Británii stoupl počet osob, které zemřely v nemocnicích, o 786 na 6159, avšak započítají-li se mrtví mimo nemocnice, počet mrtvých je zřejmě dvojnásobný.

- Institute for Health Metrics and Evaluation v Seattle předpovídá, že do srpna v Británii zemře na koronavirus celkem 66 000 osob. Počet mrtvých v nemocnicích má v Británii vyvrcholit 17. dubna číslem 2932. Tou dobou bude Británie potřeboval 102 000 nemocničních lůžek, má jich však k dispozici jen 18 000. Na vrcholu pandemie bude Británie potřeboval 24 500 lůžek na jednotkách intenzivní péče, má jich však jen 799. Britská debata o "stádní imunitě" vedla k odkladu zavedení sociálního distancování. ZDE 

- Počet mrtvých v Evropě přesáhl 50 000. Francie, Itálie a Španělsko zaznamenaly vysoké denní počty úmrtí. Počet nových infekcí však klesá.

- Dánsko a Norsko oznámilo určitá uvolnění karantény, naopak Japonsko vyhlásilo měsíc dlouhý mimořádný stav pro velká města včetně Tokia, kde se počet nákaz tento týden zdvojnásobil na 1116.

- V New Yorku už zemřelo více lidí na koronavirus - 3202 - než při útocích z 11. září 2001. Ve státě New York zemřelo už 5489 osob.

- Ve Wuchanu úřady dovolily obyvatelům poprvé od 23. ledna cestovat ven z města.

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

0
Vytisknout
9676

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020