Mezitím v Absurdistánu 123:

PiS a koronavirus v Polsku, škola v televizi a prezidentské volby poštou

8. 4. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Boj s koronavirem v Polsku pokračuje. Vláda i parlament mají mnoho práce. Musejí zajistit, navzdory tomu, že vládní reakce na pandemii směřuje k naprosté katastrofě, aby zůstaly u moci.

Veškeré břemeno boje proti koronaviru bylo přesunuto na bedra zdravotnictví, nevládních organizací a obyčejných občanů. Protože neexistují řádná bezpečnostní opatření, každých několik hodin se uzavírá další jeden nemocniční pokoj. Zdravotnictví padá jako kostky domina: stovky lékařů a zdravotních sester byly testovány pozitivně na koronavirus, tisíce dalších zdravotníků jsou v karanténě (někteří za skandálních podmínek - skupina paramediků, která dovezla pacienta s podezřívanou nákazou COVIDU-19, dostala nařízeno, aby zůstala v sanitce déle než 18 hodin bez jídla a pití  a byla propuštěna až o 34 hodinách). Ministerstvo zdravotnictví ani nezjišťuje situaci mezi zdravotníky - výše uvedená čísla poskytly odbory. Situaci nenapomáhá skutečnost, že mnoho špatně placených zdravotnických profesionálů bylo donuceno pracovat na volné noze, takže často mají dvě nebo více zaměstnání v několika nemocnicích, což dál pomáhá virus šířit.

 
Dodávky nemocnicím poskytují charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, komunální správa a soukromí dárci a vláda jen věci ztěžuje, anebo se snaží konfiskovat nejklíčovější výrobky. Kdyby jen měla vláda vlastní zásobu roušek, a tak dále! Bohužel, ještě letos v únoru prodal vládní úřad krizových zásob 63 000 vysoce kvalitních respirátorů za 10 zlotých (60 Kč) za jeden kus.  Důvodem prodeje bylo, že ty respirátory byly téměř na konci své provozní lhůty - ale pokud by byly zkontrolovány a aktualizovány, mohly se používat až do května 2021. Nové respirátory dnes stojí až  700 zlotých (4200 Kč) za kus a i ty staré nezkontrolované a neaktualizované se nyní dál prodávají na internetu za 110 zlotých. Ale ten úřad nemá žádné peníze, protože nedávno znovu hrozili horníci v uhelných dolech stávkou, a tak tomu úřadu bylo nařízeno, aby nakoupil zásoby drahého polského uhlí, které nikdo nechtěl koupit, aby bylo možno horníkům zvýšit plat. Takže žádné respirátory, ale jestliže někdo náhodou objeví lék proti COVIDU-19, která se dá vyrábět z uhlí, máme ho v Polsku obrovské množství!

Mezitím, jak se zdá, reakce vlády na pandemii COVID-19 se soustřeďuje na omezování občanských svobod. Samozřejmě, všichni by chápali, proč je nyní zapotřebí uzamknout zemi, avšak namísto aby strana Právo a spravedlnost zavedla nouzový stav, prosazuje parlamentem nové, chaotické zákony, anebo vydává ministerské dekrety. Člověka to vede k úvahám, zda nemají taková omezení zůstat v platnosti nadobro. Problémem také je, že nejenže jsou ty nové předpisy chaotické a často navzájem protikladné, ale že také mnoho z nich vůbec nedává smysl. Vláda například občanům zakázala chodit do lesa (s jedinou výjimkou, kterou naši pravidelní čtenáři asi uhádli: s výjimkou pro lovce).  Pak, po zuřivých protestech veřejnosti, vydalo ministerstvo informaci, že lovci nebudou smět do lesa chodit taky - což je ovšem v rozporu s vyšším zákonem. Celé to skončilo naprostým chaosem, a vláda se pokoušela řádně ten zákon vysvětlit na Facebooku a na Twitteru, což jen všeobecnému zmatku přidalo   (vzhledem k tomu, že statusy na Facebooku nejsou, zatím, v Polsku zdrojem zákona).

Chaos je všude. Vláda není schopna rozhodnout, kolik lidí se smí bezpečně účastnit mše svaté - počty se pohybují mezi pěti osobami a padesáti osobami.   Policie lidem leze do nákupních tašek a zkoumá, jestli lidi byli skutečně nakupovat jen "základní, životně důležité potraviny". Pokuty patří k nejvyšším v Evropě, přesto mnoho Poláků odmítá tu karanténu dodržovat a tvrdí, že ty zákony jsou protiústavní. Mají samozřejmě pravdu, ale porušovat zákony o karanténě, to je jako si useknout vlastní ruku jen proto, abych dokázal, že někdo nemá pravdu. Policejní vrtulníky hlídkují ve městech, jestli se nesrocují větší skupiny lidí,  ale protože jich má policie velmi málo, používají se také drony. A protože to pořád ještě nestačí, vláda apeluje na majitele dronů, aby při dohledu pomoháhali. Zavádějí se také radikální metody sledování občanů.

Avšak zatímco i mše svatá, navštívená čtyřiceti lidmi, se stala terčem policejní akce, nic se nedělá proti skladištím Amazonu, kde pracují tisíce lidí za podmínek, za nichž je sociální distancování téměř nemožné. Podle zaměstnanců Amazonu nedělá tento gigantický podnik na jejich ochranu nic. Skutečnost, že téměř polovina zaměstnanců skladišť Amazonu je zaměstnávána prostřednictvím agentur pro zprostředkování dočasné práce, činí situaci ještě daleko riskantnější, protože se lidé bojí oznámit, že jsou nemocní, protože by přišli o práci. Skladiště dál fungují navzdory tomu, že mezi zaměstnanci Amazonu byly identifikovány případy nákazy koronavirem už před mnoha týdny. 

Děti to také nemají lehké. V poslední kapitole tohoto seriálu jsem psal o problémech s distančním vyučováním. Na pomoc rodinám, které nemají řádný přístup k internetu, začala státní televize TVP  vysílat spěšně připravené vyučovací hodiny, které se rychle staly hlavním tématem memů a zesměšňování na sociálních sítích. Někteří lidé však prosí, aby se veřejnost neposmívala těm chudákům učitelům, kteří dostali  od vládou kontrolované TVP nemožný úkol  (někteří lidé dokonce podezřívají, že to bylo učiněno schválně, aby se ukázalo, jak špatní jsou polští učitelé, a že se to může proti nim použít, pokud se učitelé pokusí znovu stávkovat), avšak já osobně jsem přesvědčen, že učitelé, kteří nevědí, kolik je 11+4, kteří nedokáží řádně vysvětlit, co to jsou záporná čísla, anebo učitelé, kteří si pletou obvod a průřez, kteří tvrdí, že všechny kovy jsou vždycky v pevném stravu, atd. si zaslouží, aby se jim lidé smáli. Ano, každý se samozřejmě může přeřeknout, ale alespoň obrázky z PowerPointu by si učitel měl zkontrolovat, než začne vystupovat v celostátní televizi. Jeden bloger našel v jediné televizí vysílané hodině šedesát zásadních chyb.  

Státní televize TVP samozřejmě informuje, že jak děti, tak experti jsou výsledky nesmírně potěšeni.  Protože se nic nezměnilo. Duhová vlajka v pozadí byla zbavena svých barev.  První dáma hovořila se studenty na video konferenci - používala jeden počítač, třicet studentů a jejich učitelé se mačkali před druhým počítačem -  potud sociální distancování. A samozřejmě, když posloucháte státní média, vládní ekonomický "štít proti krizi" je ten nejlepší v historii. Jen kdyby ti zatracení podnikatelé v něm pořád nenacházeli chyby a nedokazovali, že pro většinu lidí je to k ničemu. Někteří majitelé podniků dokonce zorganizovali v centru Varšavy motorizovaný protest.  Avšak alespoň dostali něco. Zaměstnanci nedostali nic a nadto byla jejich práva drasticky omezena.

Ovšem vláda má samozřejmě důležitější věci na práci: prezidentské volby. Její nápady se mění jak v kaleidoskopu:  jednoho dne se volby budou konat jako normálně, druhý den se rozhodne, že všichni budou hlasovat poštou. To bude zpracovávat Polská pošta, nebo armáda, nebo nějaký hybrid mezi nimi oběma (náměstek ministra obrany byl právě jmenován generálním ředitelem Polské pošty.) Ať to dopadne jakkoliv, předsedkyně parlamentu ví, že prezident to podepíše  (bylo natočeno, jak to říká, když si myslela, že má vypnutý mikrofon).

Stále více komunálních úřadů se odmítá podílet na této frašce (ZDE je jeich mapa, povšimněte si rozdílu mezi západem Polska, který je proti PiS, a východem země, který stranu PiS podporuje) a k velkému překvapení všech odmítl podpořit tento nápad náměstek premiéra Jarosław Gowin.

Teď pár slov na vysvětlenou: Oficiálně řečeno má Polsko koaliční vládu. Dominantní PiS má satelity: dvě miniaturní strany Solidarna Polska Zbigniewa Ziobra, který poté, co zuřivě opustil stranu Právo a spravedlnost a zapřísahal se, že už v životě nebude spolupracovat s Kaczyńskim, se vrátil s ocasem mezi nohama, a dále stranu Porozumienie Jarosława Gowina. Gowin býval v konzervativním křídle Občanské platformy, býval dokonce ministrem ve vládě Donalda Tuska, ale odešel a založil si vlastní stranu a když selhala, rozhodl se jít se stranou Právo a spravedlnost.

Takže před několika dny toho už měl Jarosław Gowin dost. Řekl, že v době pandemie je nemožné uskutečnit volby bezpečně - i kdyby se měly konat jen poštou. Odmítl v této věci podpořit stranu Právo a spravedlnost, ale ani nepodpořil požadavek opozice, aby byl vyhlášen mimořádný stav. Podle něho vláda - víte, ta vláda, v níž je on sám náměstkem přemiéra, vláda s nejvyrovnanějším rozpočtem v Evropě, vláda s rozpočtem překypujícím penězi po pěti letech, kdy je strana PiS u moci -  si to nemůže dovolit.   Takže jediným způsobem jak zachránit životy je změnit ústavu a dovolit, aby bylo funkční období Adrzeje Dudy prodlouženo na sedm let. Gowin apeloval na opozici, aby ho v tom podpořila, ale samozřejmě to nikdo nemohl přijmout, a tak na protest Gowin rezignoval na svou funkci náměstka premiéra.

Poté, co Kaczyński dovolil, aby ze sebe Gowin udělal blbce, vrátil se a pokusil se prosadit volby poštovním hlasováním.  Avšak k překvapení všech bylo hlasování nerozhodné, takže ten návrh zákona neprošel. Tím mělo toto funkční období parlamentu skončit, ovšem vzhledem k tomu, že PiS je PiS, ona ho prodloužila. Později téhož odpoledne byl parlamentu předložen nový zákon,  téměř naproto totožný s tím, který byl právě odmítnut. Zákon byl projednán v rekordním čase a do 22 hodin večer byl schválen jen malou většinou hlasů. Jarosław Gowin se hlasování neúčastnil. Byl příliš zaneprázdněn poskytováním interviewů, v nichž sděloval médiím, že by býval hlasoval proti, kdyby běhgem hlasování neposkytoval zrovna rozhovory.

Toto byl pravděpodobně nejdramatičtější týden v polské politice za dlouhou dobu. Bohužel, kromě toho, že ze sebe Gowin dvakrát udělal blbce během pouhých několika dnů a nezískal absolutně nic, nedošlo k žádnému neočekávanému vývoji. Úsilí strany Právo a spravedlnost zlikvidovat v Polsku demokracii pokračuje. Naštěstí měl polský rozhlas připraveno něco pro Poláky, kteří se chtěli během Svatého týdne před Velikonocemi uvolnit: "plné fonografické kompendium znalostí o prezidentském funkčním období Lecha Kaczyńského". K oslavě tohoto tématu bude polský rozhlas vysílat celý týden z archivu projevy někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského. Jen se pěkně seznamte s Velkou Moudrostí Bratra Milovaného Vůdce. Brzo se vám to může dobře hodit. 

0
Vytisknout
9449

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020