Satelity Mléčné dráhy upozorňují na spojení mezi temnou hmotou a formováním galaxií

8. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Tak jako obíháme kolem Slunce a Měsíc zase obíhá Zemi, Mléčná dráha má satelitní galaxie s jejich vlastními satelity. Na základě údajů ohledně těchto galaktických sousedů nový model naznačuje, že Mléčná dráha může mít dalších asi sto velmi slabých satelitních galaxií, které dosud čekají na své objevení.


Jako má Slunce své planety a planety zase měsíce, naše galaxie má satelitní galaxie - a některé z nich možná mají vlastní menší satelitní galaxie. Velký Magellanův oblak, relativně velká satelitní galaxie viditelná na jižní hvězdné obloze, měla mít šest až osm vlastních satelitních galaxií, když se poprvé přiblížila k Mléčné dráze. Vyplývá to z měření mise Gaia Evropské vesmírné agentury.

Astrofyzikové jsou přesvědčeni, že temná hmota je zodpovědná za velkou část této galaktické struktury - a nyní výzkumníci SLAC National Accelerator Laboratory amerického ministerstva energetiky a projektu Dark Energy Survey zaznamenali pozorování slabých galaxií kolem Mléčné dráhy. Ta upřesňují spojení mezi velikostí a strukturou galaxií a temnou hmotou, která je obklopuje. Současně výzkum objevil další důkazy existence satelitních galaxií Velkého Magellanova oblaku a předložil novou predikci: Pokud jsou modely korektní, Mléčná dráha by měla mít 150 nebo více slabých satelitních galaxií čekajících na své objevení.

Nová studie publikovaná v příštím vydání časopisu Astrophysical Journal je součástí širšího úsilí pochopit, jak temná hmota funguje v měřítcích menších než naše galaxie.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7300

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020