Šéf OSN odsoudil "děsivý" nárůst domácího násilí během virové karantény

8. 4. 2020

čas čtení 1 minuta
Generální tajemník OSN Antonio Guterres vyzval vlády, aby v reakci na smrtící pandemii koronaviru zavedly také ochranu žen.


V globálním měřítku přibývá zpráv o domácím násilí, zatímco došlo k zavedení masivních karanténních opatření s cílem omezit šíření choroby.

"Násilí se neomezuje na bojiště," prohlásil Guterres v textu a videu zveřejněném v několika jazycích, několik dní po výzvě ke globálnímu příměří.

"Pro mnohé ženy a dívky je hrozba největší tam, kde by měly být nejvíce v bezpečí. Ve vlastních domovech," prohlásil.

Nárůst domácího násilí označil za "děsivý" a vyzval všechny vlády "k přijetí prevence a potlačení násilí na ženách coby klíčové části národních plánů reakce na COVID-19".

Indie podle Národní komise pro ženy hlásí za první týden celostátních opatření k omezení pohybu dvojnásobek obvyklého počtu případů domácího zneužívání.

Za obdobnou periodu ve Francii počet případů vzrostl o třetinu, zatímco Austrálie hlásí 75 % nárůst internetových hledání spojených s podporou obětí domácího násilí.

Guterres vyzval ke zřízení nouzových varovných systémů v lékárnách a obchodech s potravinami a zajištění bezpečných způsobů, jimiž by ženy mohly "hledat podporu, bez vyzrazení těm, kdo je zneužívají".

"Společně můžeme a musíme předcházet násilí kdekoliv, od válečných zón až po lidské domovy," uvedl generální tajemník, když vyzval "k míru doma - a v domech - po celém světě".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6441

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020