Pandemie ničí mytologii ruského režimu

8. 4. 2020

čas čtení 2 minuty
V reakci na výzvy pandemie "významná část" ruské společnosti prochází transformací. Její členové se již nechovají jako poslušní poddaní, kteří vždycky udělají, co je jim nařízeno, ale jako občané, kteří zpochybňují, co provádějí úřady, píše Aleksandr Vinogradov.


Rusové místo toho, aby prostě přijali, co dělají Vladimir Putin a další představitelé, kladou otázky. Chtějí vědět, které zákony tvoří základnu akcí úřadů a proč jsou jejich práva bez vysvětlení omezována.

Několik se jich dokonce obrátilo na soud, žalovalo činovníky a požaduje vysvětlení, což samo o sobě transformuje administrativní krajinu Ruské federace, upozorňuje na trhliny v administrativní vertikále a ideologické mytologii, o níž se opírá.

Zdá se pravděpodobné, že tato tendence se v příštích týdnech dále vyhrotí, zejména na jihu, kde potichu začíná zemědělská sezóna a lidé vydělávají peníze hlavně prací na poli. Ti kdo si nebudou moci vydělat se pravděpodobně přidají k těm, kdo vznášejí dotazy.

Tento trend byl dále vyhrocen faktem, že padá mýtus, podle nějž Rusko neodvrhuje své vlastní lidi ("svoji"). Ve skutečnosti ale uzavřelo hranice pro tisíce Rusů, kteří zůstali v zahraničí.

Navíc reakce na pandemii zatížil malé a střední podnikání bez vážné naděje na kompenzaci. V tomto sektoru vzniká 20-25 % ruského HDP, avšak vykonává nejdůležitější sociální funkci tím, že milionům Rusů poskytuje práci a připoutává jejich pozornost.

Tím že Moskva potřeby tohoto sektoru ignoruje současně ignoruje i potřeby jeho zaměstnanců a jejich rodin. Všechny tři zmíněné segmenty to nyní vidí stále jasněji.

Tím, že Kreml položil větší část břemene boje s koronavirem na regiony a obce, ale neposkytl jim zdroje, aby to mohly udělat efektivně, jsou tyto instance šokovány a zmateny. Snaží se nyní vyrovnat s výzvami ne podle požadavků Moskvy, ale podle svých vlastních potřeb.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7593

Diskuse

Obsah vydání | 14. 4. 2020