Hraboš polní český, moravský, slezský

10. 8. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Hraboš polní český, moravský, slezský. Googlil jsem, zda mají v okolních zemích též tak katastrofické přemnožení hraboše, že jej musí hubit jedem, a přes to, že dnes umím říct "hraboš" v pěti světových jazycích, nic jsem nezjistil.


(Abych byl přesný: a) rakouské noviny zmiňují jeho větší výskyt ve Weinviertel, ale nijak to neřeší, b) v Německu říkají že je to fajn, že lasičky, lišky a dravé ptactvo bude mít pré).

Z toho jsem odvodil čtyři možné hypotézy:

 

1) Neumím googlit.

2) Na Západě je cenzura a smějí psát jenom o Gretě. 

3) Máme speciální, lokální poddruhy hraboše (Microtus arvalis ssp. bohemicus, moravicus a silesianus), kteří respektují státní hranice, a přemnožují se tudíž pouze u nás.

4) Naši hrdinní zemědělci, živitelé země české, rozorali všechny remízky, mezičky, doorávají na centimetr k cestám (protože dotace na plochu!), takže přirození predátoři hraboše, nemají kde přežívat. Nedělají hlubokou orbu, která likviduje hraboší hory, protože je drahá a vysušuje půdu (vysušuje ji, protože přestali hnojit organickou hmotou, která vodu jímá a zadržuje). Nedávají k polím bidýlka pro dravce (nahrazující ty vykácené stromy), protože, ho ho, pane redaktore, to jste mě rozesmál, my zemědělci máme jiné starosti než někam dávat nějaká bidýlka, my jedeme na maximální efektivitu.

Přemýšlím která z hypotéz bude ta správná, váhám mezi 2 a 3. Co si o tom myslíte vy? Pište mně do komentářů!

A ještě jsem při tom googlení našel manuál k použití jedu STUTOX, který je, pane redaktore, přece naprosto neškodný a hubí jenom hraboše:

- "vysoce toxický pro vodní organismy, s dlouhodobými účinky"
- "nástrahy musí být kladeny tak, aby se minimalizovalo požití jinými zvířaty"
- "z hlediska ochrany ptactva neaplikujte přípravek na neobdělávaných plochách bez dřevin"
- z hlediska ochrany savců přípravek neaplikujte na neobdělávaných plochách bez dřevin".

Tak praví výrobce jedu STUTOX, společnost Detia Freyberg GmbH.

1
Vytisknout
13039

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019