Boris Johnson obvinil britské poslance ze "strašlivé kolaborace s Evropskou unií"

14. 8. 2019

čas čtení 2 minuty
Profesor Ian Donald: Od Borise Johnsona velmi nebezpečný jazyk. Označovat poslance za kolaboranty s cizí mocí je další krok k vytvoření kontextu pro autoritářskou vládu. Pak už není daleko k tomu označit kolaboranty za zrádce a svévolně je uvěznit.



John Crace: Odpovědi "lidového premiéra" na Facebooku: Vyberte si otázku, na kterou máte připravenou soundbitovou odpověď a pak ten "bonmot" proneste. "Odpovědi lidového premiéra" ještě nesmyslnější než opravdové parlamentní interpelace.




Šílený britský premiér Boris Johnson, který se dostal do funkce bez souhlasu britských voličů, obvinil ve středu dopoledne na Facebooku poslance Dolní sněmovny ze "strašlivé kolaborace s Evropskou unií". Odmítl vyloučit, že suspenduje parlament a uspořádá všeobecné volby až po 31. říjnu, kdy nechá Británii vypadnout z EU divokým brexitem.

 

V "interview" na Facebooku, (nazvaném "odpovědi lidového premiéra" (!!) )  kde Johnson odpovídal na předem vybrané otázky, zvýraznil Johnson svou "předvolební" strategii, v jejímž rámci tvrdil, že to bude vina EU a Dolní sněmovny, pokud v Británii dojde k divokému brexitu.

Argumentoval, že EU neposkytne Británii žádné ústupky, pokud si bude myslet, že divokému brexitu zabrání Dolní sněmovna. To prý činí divoký brexit pravděpodobnějším.

"Je to strašlivá kolaborace, mezi lidmi, kteří si myslí, že mohou brexit zablokovat v parlamentě, a našimi evropskými přáteli," řekl Johnson.

Je to celé nesmysl, protože Johnson požaduje, aby EU zrušila tzv. irskou podmínku, bez jejíž existence by byl fatálně narušen jednotný evropský trh. Johnson nenabídl Evropské unii žádné jiné realistické řešení.

Philip Hammond, bývalý britský ministr financí ve vládě Theresy Mayové, kterého Johnson donutil odstoupit,  ostře kritizoval v článku v deníku Times a pak v rozhlase Borise Johnsona, že nemá žádnou strategii vyjednávání s EU a že jen čeká na divoký brexit.
Podle Hammonda britští občané pro divoký brexit nehlasovali a Johnsonův postoje je "zradou referenda z roku 2016. Hammond varoval, že jakýkoliv Johnsonův pokus obejít či suspendovat parlament vyvolá v Británii ústavní krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7683

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2019