Překonají čeští Zelení epochu stagnace?

14. 8. 2019 / Michal Berg

čas čtení 3 minuty
"Zelená politika je v době změn klimatu, růstu nerovností a ohrožení demokracie aktuální více než kdy v minulosti. Nosič této politiky - Strana zelených - není v tuto chvíli v Česku relevantním politickým hráčem." Těmito slovy začíná text, který uvozuje web www.konecstagnace.cz, který představuje stejnojmennou aktivitu, vycházející z části českých Zelených. Konec stagnace otevírá debatu o tom, jaká by měla být budoucnost zelené politiky v Česku.

Jako vodítko pro promýšlení navrhuje autorský kolektiv pětici scénářů, kterými by se zelená politika mohla vydat. Od lakonicky nazvaného status quo, přes zásadní reformu značky, spojování s dalšími politickými subjekty, omezení se na komunální úroveň, až po úplný zánik Strany zelených s otevřeným pokračováním. Podrobný popis scénářů a otázek k nim si můžete přečíst na webu:  http://konecstagnace.cz/#scenare.

Vyzýváme tímto každého, kdo považuje zelenou politiku za důležitou, aby se do této debaty zapojil - například sepsáním komentáře či uspořádáním veřejné debaty. Otázek, které se nabízí k diskusi, je ještě mnohem více, než nabízí pětice navržených scénářů.

- Jaká je budoucnost zelené politiky v Česku? Má dnes smysl strana, která má ochranu jako hlavní téma, nebo je spíš potřeba, aby zásadní environmentální témata řešily všechny strany?

- Zelené strany v západní a severní Evropě uspěly. Proč v Česku, ale ani v jiných zemích na východě takové úspěchy Zelení nemají?

- Souvisí s tím nějak existence či neexistence liberálně-levicového elektorátu v těchto zemích - tedy elektorátu, který je základem voličstva zelených stran v západní Evropě? Nebo jsou to Piráti, kteří programově s velké části pozici Zelených přebrali, tou odpovědí na to, jak má vypadat "zelená" politika v Česku? Tzn. zabalená do pragmatického sloganu "ekologie bez ideologie", na což zřejmě Češi slyší lépe?

- A jak se situace může vyvíjet dál poté, zejména poté, co se Piráti stali členy zelené frakce v europarlamentu? Dojde prostřednictvím jejich europoslanců k dalšímu "ozelenění"? A jsou vůbec pirátská politická východiska v souladu s ochranou přírody a obecně zeleným programem? Když půjde o nutnost zásadní regulace, nepřikloní se Piráti na stranu "svobody" namísto zákazů a regulace?

- Čeští Zelení se zúčastnili evropských voleb v koalici se středopravicovými stranami, a Hnutí Duha vyhlásilo jejich program jako "nejsilnější ekologický", následovaný Piráty. Jaké jsou limity "ozeleňování" programu středopravicových stran, a nezůstane to na úrovni méně bolestivých programových bodů, které nepůjdou k podstatě? Kam až jsou středopravicové strany ochotny postoupit při hájení zájmů planety?

- Jde zde potenciál ke změnám a posunu kupředu například z komunální úrovně? Mnoho měst nejen v Česku, ale i na Slovensku nebo v Polsku má progresivní starosty, jejichž politiky by se na západě bez problémů daly zařadit do zeleného politického proudu. A bude mít ta změna nějakou podobu "Česko sobě", tedy rozšíření z komunální roviny, se kterou uspěl v Praze Jan Čižinský? A jakou roli v tom budou hrát podzimní protesty Milionu chvilek pro demokracii?

Otázek je tedy více než dost. Desítky členů a členek Zelených se na ně snaží hledat odpovědi v rámci interních diskusí a workshopů. Přidejte se do této debaty se svými názory!

0
Vytisknout
8598

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2019