Co Jeremy Corbyn říká - a co neříká

16. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Předseda Labour Party Jeremy Corbyn se včera veřejně nabídl, že je ochoten stát se "dočasně" premiérem a přivést zemi k volbám, aby tak zabránil "divokému" brexitu.


Corbyn ovšem říká, že chce zabránit brexitu "divokému". Nepronesl ani slovo o tom, že by snad chtěl zabránit brexitu vůbec. Jeho euroskepticismus a pevné přesvědčení, že "skutečná socialistická politika" není slučitelná s členstvím v Evropské unii, to je jeden z důvodů, proč proti brexitu jako takovému až dosud nic reálného neudělal, ačkoliv rozhodně mohl.

Druhým důvodem je Corbynova dlouhodobá kalkulace nechat zajít brexitovou krizi tak daleko, jak to jen půjde - až voliči přivítají i obskurního Corbyna div ne jako spasitele. Jde ovšem o klasickou bolševickou zásadu destruktivní politiky "čím hůř, tím líp", uplatňovanou dávno předtím, než pro ni všelijací Masonové, Fisherové a Žižekové vymysleli vznešený název "akceleracionismus". A o tom Corbyn pochopitelně také nemluví.

Corbyn neříká nic ani o tom, že doufá využít brexitu, této epochální britské katastrofy (ať už s dohodou, nebo bez ní), k prosazení radikální politické agendy, kterou by v normálnějších dobách u voličů prosadit nikdy nedokázal.

A neříká ani nic o analýzách, které ukazují, že levé křídlo Labour nebude mít na své ambiciózní plány v britském rozpočtu dostatek finančních prostředků.

A konečně Corbyn starostlivě mlčí o ruských svodkách, které si nechává zasílat, aby měl "nezávislé" informace, ani o tom, že v zahraniční politice půjde pod jeho vedením jedna z hlavních zemí NATO na ruku putinskému Rusku.

***

Není tomu tak dávno, co někteří nemohli vystát Theresu Mayovou, která vyjednala dohodu s EU a slíbila chránit práva britských zaměstnanců i po vystoupení z EU.

Teď je premiérem Boris Johnson - lhář, podvodník a politický dobrodruh usilující o tvrdý brexit.

Možná by ti, kdo tak soptili proti Mayové a jejímu označení za (v kontextu brexitové Británie) "rozumnou" političku mohli zvážit, jestli by nyní výměnou za Corbyna náhodou nedosáhli stejných nebo ještě větších extrémů politické vykolejenosti, než jaké jim už stihl předvést nedávno inaugurovaný BoJo...


Pozn. JČ: Kromě toho, co píše Karel Dolejší, jde i o to, že Labouristická strana má problém, že několik desítek jejích poslanců zastupuje volební okrsky, které jsou, nebo alespoň v roce 2016 během referenda byly silně probrexitérské. (Jenže cca 75 procent stoupenců a členů Labouristické strany je proti brexitu.) Ovšem ve straně zuří hluboký rozkol mezi neostalinským vedením a její základnou, která dnes už tak nadšená z Corbyna není jako kdysi. (Trvám na své analýze, že Corbyn je prostě hloupý.) Labouristická strana se snaží chovat jako chytrá horákyně a být pro všechny vším. Pozoruhodně to obhajoval v rozhlase před dvěma dny Len McLuskey, fundamentalisticky stalinský šéf odborového svazu Unite, který je hlavním zdrojem tohoto postoje Jeremyho Corbyna. Tvrdil, že tím, že Labouristická strana je zároveň pro brexit i proti brexitu, zastupuje v Británii všechny! :))) Velmi to připomíná postoj české ČSSD, která je taky prozemanovská a zároveň protizemanovská. Je to cesta do pekla.

0
Vytisknout
8705

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019