Viktor Orbán "je třetí nejpopulárnější zahraniční politik v ČR"

16. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Pražská agentura STEM zkoumala popularitu zahraničních politiků a veřejně známých osobností v České republice. Maďarský premiér Viktor Orbán se umístil třetí, pouze Zuzana Čaputová a papež František skončili výše, všímá si Péter Cseresnyés.


Podle červnového celostátního průzkumu je nejpopulárnějším zahraničním politikem nově zvolená slovenská prezidentka Zuzana Čaputová s 71 % pozitivních hodnocení. Následuje papež František s 63 %, což je poněkud překvapující u jedné z nejméně religiózních společností v Evropě.

Maďarský premiér Viktor Orbán je třetí, když ho 12 % Čechů má "opravdu v oblibě", zatímco 36 % "do jisté míry". 29 % respondentů se Orbána v oblibě nemá, 19 % ho vnímá negativně a dalších 10 % velmi negativně, zatímco 22 % na něj nemá názor.

Na dalších místech nalezneme bývalou britskou premiérku Theresu Mayovou (47%), francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (40%), ruského prezidenta Vladimira Putina (36%) a polského politika Jarosława Kaczyńského (35%).

Na dalších pozicích jsou Angela Merkelová (25 %), Donald Trump (24 %), bývalý šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a čínský prezident Si Ťin-pching (18 %).

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7466

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2019