Polsko slaví 99. výročí bitvy u Varšavy

16. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
V roce 1920 polské ozbrojené síly zastavily sovětský postup na západ, když ve dnech 13.-25. srpna porazily Rudou armádu ve slavné bitvě pod Varšavou.


Válka mezi Polskem a sovětským Ruskem vypukla v únoru 1919.

Polsko těsně po skončení I. světové války bojovalo za zachování obnovené nezávislosti ztracené při dělení Polska v roce 1795. Polský lídr Józef Pilsudski chtěl rozšířit polské hranice na východ a vytvořit novou mnohonárodní federaci Intermarium, která by představovala protiváhu německého a sovětského imperialismu.

Sovětské aspirace zahrnovaly šíření komunismu na západ a vyvolání globální revoluce. Polsko představovalo fyzickou bariéru stojící v cestě komunismu na západ - a počátkem roku 1920 Rudá armáda postupovala vpřed.

Obě strany chtěly získat kontrolu na dnešní západní Ukrajinou a Běloruskem, které byly rozděleny na poloviny. Na straně Polska bojovala Ukrajinská lidové republika, na ruské Sovětská Ukrajina.

Velitel sovětských sil Michail Tuchačevskij vedl 24 divizí v rámci 4 armád. Odhaduje se, že přímo pod Varšavu proniklo 100 000-140 000 sovětských vojáků.

Sovětům se však nepodařilo dosáhnout polského hlavního města, jemuž se nejvíce přiblížili ve vsi Izabelin, jen několik kilometrů severozápadně od Varšavy. Zatímco Rudá armáda město obkličovala, polské síly se shromažďovaly ve městě a připravovaly protiútok.

Ten začal 14. srpna na severozápadě a o den později byl sovětský postup na Varšavu zastaven.

16. srpna polská útočná skupina vedená Pilsudskim zaútočila na jih a podařilo se jí prorazit sovětskou frontu, odříznout zásobovací linie a způsobit chaos. Sovětské síly byly v důsledku toho vytlačeny z polského území.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6510

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2019