Demonstrace u příležitosti mezinárodního autosalonu (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem a hvězdicová cyklojízda tamtéž

15. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Výzva organizace Campact – www.campact.de

Automobily kategorie SUV (sport utility vehicle, pozn. překladatele), sportovní auta, polykači paliva – za tím stojí Mezinárodní výstava automobilů (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem. To se musí změnit. Proto obklíčíme 14. září IAA. Pěšky a na kolech budeme mobilizovat k dopravní změně. Nyní se musí všichni o této akci dovědět. Prosíme, objednávejte si k tomu letáky – flyer.

Automobilový průmysl provozem svých aut zničí naše lesy. Sto milionů mrtvých stromů – to je následek teplotních rekordů a dvou suchých letních období. Buky, smrky a borovice plošně usychají. Ke hlavním viníkům této krize klimatu patří Daimler, BMW a Co.

 

Na Mezinárodní výstavě automobilů (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem představí podniky znovu své nejnovější sportovní a terénní vozy. Jestliže se tyto chrliče CO2 objeví na silnicích, dají našim lesům poslední ránu.

Na konci září chce spolková vláda rozhodnout, co udělá pro klima – krátce předtím požadujeme změnu v dopravě (jako v energetice tzv. Energiewende, zde Verkehrswende, pozn. překladatele).

14. září se otevírá IAA publiku a my obklíčíme výstaviště pěšky a na kolech. Média a návštěvníci a návštěvnice zažijí obrovskou demonstraci včetně hvězdicové cyklojízdy z množství míst a obcí oblasti Rýna a Mohanu.

Naše akce, kterou připravujeme v širokém společenství, je součástí celého Protestního víkendu kolem IAA.

Zahájení provedou Školáci a školačky z iniciativy Fridays for Future: v pátek 13. září, zorganizují velkou stávku škol a potáhnou jako demonstrace svorně k IAA.

V sobotu 14. září bude automobilová doprava ve Frankfurtu stát. Od Hlavní strážnice (Hauptwache) k veletržnímu areálu potáhne demonstrační průvod tisíců chodců a chodkyň. Z celého území Porýní a Pomohaní se sjedou cyklojízdy – hvězdicová jízda vede na konci dokonce po dálnici. Rodiny se setkají ke Kidical Ride – cyklojízdě rodičů s dětmi.

Aktivisté iniciativy Písek v převodovce podniknou v neděli, 15. září ještě jeden krok navíc: chtějí nenásilně zablokovat vstup na IAA. Tato akce občanské neposlušnosti vědomě porušuje pravidla – aby upozornila na rozsah klimatické krize.


(Připravil František Řezáč)

 

0
Vytisknout
6408

Diskuse

Obsah vydání | 16. 8. 2019