Věda se musí povznést nad politiku

13. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Michael Gove, který nyní působí ve vládě Borise Johnsona, před časem napadl vědce a experty, kteří varovali před rizikem brexitu. „Občané této země už mají expertů dost,“ prohlásil Gove v roce 2016, tedy krátce předtím, než se Velká Británie rozhodla opustit Evropskou unii.

Nyní - zatímco se vztahy mezi akademiky a politiky v řadě demokratických států i zemí, kde o demokracii příliš hovořit nemůžeme, zhoršují - je nutné, aby výzkumníci změnili vnímání veřejnosti, která jim mnohdy nevěří. Mezitím průzkumy veřejného mínění ukazují, že je důvěra ve vědce ve Spojených státech na vzestupu, stojí psáno v úvodníku časopisu Nature ze 7. srpna.

Je to urgentní: Brazilský prezident Jair Bolsonaro nedávno propustil šéfa Národního institutu pro výzkum vesmíru kvůli zprávám potvrzujícím masivní deforestaci amazonského pralesa, která se dramaticky prohloubila během Bolsonarova prezidentství. Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) byla obviněna z porušování etických pravidel poté, co byli ve vědeckých poradních panelech akademičtí pracovníci nahrazeni zástupci průmyslu. Minulým měsíc převzala Orbánova vláda v Maďarsku formální kontrolu nad 40 ústavy spadajícími pod Maďarskou akademii věd. Na začátku letošního roku vyzvala v otevřeném dopisu stovka ekonomů indickou vládu, aby přestala ovlivňovat oficiální statistiky. V Turecku kabinet prezidenta Erdogana obvinil 700 výzkumníků, kteří podepsali petici volající po mírovém řešení kurdské otázky, z podpory terorismu. Stovky vědců byly propuštěny ze zaměstnání a někteří z nich skončili za mřížemi.

Výzkumníci by se měli inspirovat aktivitami svých předchůdců v 50. letech, kdy Albert Einstein a Bertrand Russell zveřejnili manifest varující před nebezpečím zbraní hromadného ničení. Tato iniciativa přinesla badatelům, kteří tehdy podpořili myšlenku spočívající v nešíření jaderných zbraní, globální respekt. Vědecké aktivity zahájené Einsteinem a Russellem se nakonec staly stavebním kamenem smluv o nešíření nekonvenčních zbraní.

Je proto naprosto klíčové, aby vědci tento globální respekt znovu získali; aby byl opět kladen velký důraz na vědecké poznání a aby se výzkumníci nezaplétali do politických šarvátek. Je zapotřebí, aby se podpora vědy nestala záležitostí pravice ani levice, nýbrž záležitostí přežití a prosperity lidstva.

Celý text v angličtině v časopise Nature ZDE

1
Vytisknout
8991

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019