Damašek odmítá turecko-americký plán nárazníkové zóny

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta
Damašek ve čtvrtek prohlásil, že odmítá americko-turecký plán zřídit nárazníkovou zónu v severní Sýrii, přičemž vinu za návrh připsal syrským Kurdům.


"Sýrie kategoricky a jednoznačně odmítá dohodu mezi americkými a tureckými okupanty o zřízení takzvané bezpečné zóny" v severní Sýrii, řekl zdroj na ministerstvu zahraničí státní agentuře SANA.

"Syrští Kurdové, kteří přijali roli nástroje tohoto agresívního americko-tureckého projektu nesou historickou odpovědnost", dodal zdroj, který vyzval kurdské skupiny, aby se vrátily na stranu Asada.

Turečtí a američtí představitelé se ve středu dohodli na zřízení společného operačního centra dohlížejícího na vytvoření bezpečné zóny v severní Sýrii.

Detaily ohledně velikosti nebo charakteru zóny nebyly zveřejněny, ale zdá se, že dohoda poskytla určitý prostor poté, co Turecko pohrozilo intervencí v Kurdy kontrolovaných částech severní Sýrie.

Damašek označil plánovanou zónu za "sloužící expanzionistickým ambicím Turecka" a obvinil Ankaru a Washington z narušení suverenity.

Turecko již provedlo dvě přeshraniční ofenzívy v Sýrii, včetně jedné v roce 2018, která obsadila oblasti v Afrinu na severozápadě Sýrie, do té doby kontrolované milicemi YPG.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6692

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019