Tisková zpráva

Členové hnutí Extinction Rebellion ČR zastavili v dopravní špičce dopravu na křižovatce v Praze, aby upozornili na stav klimatické krize

13. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) 12. srpna v 17h uspořádalo krátkou protestní blokádu několika pražských ulic. Protestující během ní rozdávali řidičům brožury se shrnutím vědeckých poznatků o aktuální klimatické a ekologické krizi a jejím předpokládaném vývoji. Účastníci protest ukončili po příjezdu policie.

Cílem akce bylo upozornit pozastavením běžného každodenního provozu na to, že ve své současné podobě není dlouhodobě udržitelný a dříve či později bude muset dojít k masivní transformaci dopravy a energetiky ve městech po celém světě, abychom se vyhnuli nedostatku potravin, pitné vody a katastrofální migraci obyvatelstva [1]. Protestující zvolili formu blokády křižovatky proto, aby mohli oslovit řidiče a cestující v automobilech, kteří by jinak kolem demonstrace pouze projeli.

Matka dvou dětí Arianna Blažková, která se připojila k protestu, vysvětlovala své důvody takto: „Už delší dobu jsem věděla, že musíme dělat více než jen třídit odpad a sázet stromy. Když čtu vědecké předpovědi ekologického a zemědělského kolapsu, mám strach o budoucnost svých dětí, a proto jsem se rozhodla se zúčastnit dnešního protestu. ”

Automobilová doprava v České republice je zdrojem 8,3 % emisí CO2 (10,8 milionu tun ročně) [2]. Kromě toho při dopravních nehodách zahyne v ČR kolem 500 lidí za rok [3] - to je několikanásobně více mrtvých, než mají na svědomí v Evropské Unii všichni teroristé světa [4]. Možná řešení jsou redukce každodenního dojíždění širším nasazením práce z domova, důsledná podpora hromadné a bezemisní dopravy na úkor automobilové a elektrifikace vozového parku s využitím obnovitelných zdrojů energie pro nabíjení. Všechny tyto kroky jsou technicky proveditelné, chybí jenom vůle uskutečnit je v dostatečném rozsahu a dostatečně rychle. Bezemisní a bezpečnější doprava je jedna z věcí, které hnutí Extinction Rebellion prosazuje.

Zdroje:

[1] - https://www.worldbank.org/en/news/press-release/2018/03/19/climate-change-could-force-over-140-million-to-migrate-within-countries-by-2050-world-bank-report

[2] - https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-cr-detail

[3] - http://maps.jdvm.cz/cdv2/apps/nehodyvmape/Search.aspx

[4] - http://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/security/20180703STO07125/terorismus-v-eu-utoky-obeti-a-zatceni

 

0
Vytisknout
5818

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019