Británie se po brexitu chystá samostatně "vládnout světu", neumí ale zajistit ani vlastní dodávku elektrické energie

10. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Britský regulační orgán pro energetické společnosti Ofgem vyžaduje odpovědi od britské celostátní energetické sítě National Grid, poté, co v pátek asi od 17 hodin došlo k závažnému výpadu dodávky elektrické energie v Anglii a ve Walesu pro asi 1 milion lidí a způsobilo to na mnoho hodin neuvěřitelný dopravní chaos, neboť jednak přestaly fugovat pouliční semafory a jednak se zastavily na mnoho hodin všechny vlaky v britské železniční síti. Letiště v severoanglickém městě Newcastle se octlo v naprosté tmě.

K výpadku došlo prý proto, že z dodávky elektřiny vypadly shodou okolností v tutéž dobu dvě elektrárny, což destabilizovalo celou síť. Dodávka elektrické energie byla obnovena kolem 18. hodiny, avšak v železniční síti trval dopravní chaos po zbytek dne. Ve velké části Anglie přestaly fungovat bezpečnostní signalizační železniční systémy  a jakmile prý se octne elektrická lokomotiva na trati bez proudu, je zapotřebí technika, aby ji po obnově dodávky elektrické energie znovu uvedl do provozu. 

K neuvěřitelným scénám došlo v pátek na letišti v Lutonu, kde, jak vidíte na tomto videu, začalo ve vnitřní hale letiště hustě pršet. Letiště se vymlouvalo, že došlo k "bezprecedentně silné průtrži mračen".

0
Vytisknout
8077

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019