Šmarda jako Poche. Ustoupí ČSSD Zemanovi podruhé?

15. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zatím je situace tak nějak nepřehledná, i když v zásadě stojí na jednoduché premise: prezident nejmenuje kandidáta ČSSD ministrem kultury. Zdá se mi, že během bránění pozice minulého ministra kultury, pana Staňka, Hrad pochopil, že se mu naskýtá skvělá příležitost, jak dostat ČSSD z vlády a dotlačit Andreje Babiše k vládnutí s SPD.

Těch pohledů je více. Mně vždy šlo především o otázku, co bude s ČSSD, neboť je jasné, že je důležité, aby strana tohoto typu v ČR byla i v budoucnosti. Navíc kdo jiný má vzít Babišovi ty voliče, na kterých nyní stojí, tedy bývalé voliče ČSSD? Okamura? Je to podle mého soudu mnohem vyšší priorita než bránění případné rekonstruované vládě, která bude pod kuratelou prezidenta. Otázka je, co si představíme pod takovou rekonstruovanou vládou a její činností.

Mikroplasty podstatnou měrou kontaminují vzduch, varují vědci

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Ve sněhu od Arktidy až po Alpy bylo nalezeno velké množství mikroplastů. Vyplývá to ze studie, která přiměla vědce, aby varovali, že je ovzduší podstatnou měrou znečistěno mikroplasty. Vědci požadují naléhavý výzkum toho, jaký to má dopad na zdraví lidí.

Sníh zachycuje mikroplasty ze vzduchu a vzorky z ledu v oceáně mezi Grónském a Svalbardem obsahovaly v průměru 1760 mikroplastových částic na litr. V evropských lokacích bylo nalezeno 24 600 mikroplastů na litr. Ze studie vyplývá, že přenášení mikroplastů větrem je podstatným zdrojem znečištění vzduchu.

Rozhovor Britských listů 232: Petr Pithart: Osmašedesátý byla jediná doba, kdy jsem věřil, že svět může být lepší

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles)

Při příležitosti třicátého výročí pádu komunismu v Československu přinášíme tři exkluzivní rozhovory s Petrem Pithartem, bývalým premiérem České republiky. V tomto prvním hovoří Jan Čulík s Petrem Pithartem o jeho zkušenostech a zážitcích z Pražského jara 1968. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. srpna 2019.

On the occasion of the thirty years of the fall of communism, we broadcast three exclusive interviews with Petr Pithart, former Czech Prime Minister and close collaborator of the first Czech President Václav Havel. In this first interview Jan Čulík talks to Petr Pithart about his experiences of the Prague Spring of 1968. The interview is broadcast by the Czech cable TV station Regionalni televize from 9th August, 2019.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Netanjahuovo rozhodnutí nevpustit do Izraele dvě americké poslankyně Kongresu vyvolalo všeobecnou kritiku

15. 8. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Poslankyně amerického Kongresu Rashida Tlaib odmítla nabídku Izraele, že může navštívit okupovaný Západní břeh Jordánu pod podmínkou, že nebude vyjadřovat určité politické názory.

"Rozhodla jsem se, že návštěva mé babičky za těchto utlačitelských podmínek by byla v rozporu se vším, v co věřím - v boj proti rasismu, útlaku a nespravedlnosti," napsala na Twitteru.

Kontroverzním rozhodnutím, které vyvolalo ostrou kritiku od amerických politiků a dokonce i od nejvlivnější americké proizraelské lobbistické organizce, ve čtvrtek Izrael oznámil, že zakáže návštěvu Tlaibové a druhé poslankyně amerického Kongresu Ilhan Omarové v rámci plánované cesty poslanců amerického Kongresu na Západní břeh. Posléze jí povolil humanitární návštěvu devadesátileté babičky v reakci na její dopis, v němž poukázala na to, že to může být poslední setkání s její babičkou. Není jasné, proč svůj názor posléze změnila, avšak několik prominentních Palestinců upozornilo, že příslib Tlaibové, že bude během své návštěvy mlčet, by byl kapitulací Izraeli.  ZDE 

Aktualizace: Izrael pustí poslankyni Tlaibovou na návštěvu její devadesátileté babičky. Tlaibová ale nesmí během své návštěvy podporovat bojkot Izraele:



Andrew Stroehlein, HRW:
Jsem dost starý na to, že si pamatuju na dobu, kdy američtí velvyslanci hájili americké občany a ne cizí státy, útočící na americké občany.


Kenneth Roth, ředitel, HRW:
Izrael se rozhodl implicitně dát najevo, že nemá pro sebe žádnou obhajobu, a tak zakáže kritikům vstup do země. To nebude fungovat. Tento zákaz vrhá ostré světlo na to, co my všichni vidíme: hluboký a systematický útlak a diskriminaci režimu, jímž Netanjahuova vláda utlačuje Palestince.


Rozhodnutí izraelské vlády zakázat vstup do země dvěma poslankyním amerického Kongresu, učiněné na základě nátlaku Donalda Trumpa, vyvolalo ve Washingtonu všeobecnou kritiku. Někteří demokraté varují, že to ohrožuje dlouhodobou podporu USA pro Izrael.

Ministerstva dál ignorují senátní komisi zabývající se auditními zprávami Evropské komise o střetu zájmů premiéra Babiše

15. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva. Komentář předsedy Pirátů Ivana Bartoše

Praha, 15. srpna 2019 - Mimořádná komise Senátu k návrhům auditních zpráv Evropské komise, které se týkají střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, dnes opět zasedla. Komise vznikla na základě požadavku na objektivní posouzení relevantních informací vyplývajících z předběžných zpráv a také nutnosti nezávislého dohledu nad dalším postupem ze strany českých ministerstev. Resorty financí, zemědělství a místního rozvoje ovšem i nadále odmítají poskytnout komisi návrhy auditních zpráv, a to s odůvodněním, že k nim nemůže mít přístup veřejnost nebo třetí strana. Jedná se o pohrdavý přístup těchto ministerstev vůči Senátu vzhledem k tomu, že jak ministerstva, tak horní komora parlamentu, jsou ústavními orgány ČR a nelze na ně nahlížet jako na veřejnost či jakoukoli třetí stranu. Koneckonců i paragraf 12 jednacího řádu Senátu říká, že senátor je oprávněn požadovat od členů vlády, vedoucích správních úřadů a orgánů územní samosprávy informace a vysvětlení potřebná pro výkon své funkce”. Nejen z těchto důvodů se v nejbližších dnech s Piráty obrátíme na zástupce Evropské komise, abychom jim předali naši dosavadní komunikaci s ministerstvy, jejichž nesourodý přístup, o kterém jsme informovali minulý týden, je zarážející.  

Polská vláda poskytla velký grant útočníkům na LGBT komunitu

15. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Pamatujete na tu organizaci, která blokovala pochod rovnosti LGBT v Polsku minulý měsíc? Její příslušníci mlátili homosexuály a házeli po nich lahvemi a kamením. Polská vláda dala nyní této organizaci největší grant.





Loď s uprchlíky směřuje do Itálie: italský soudce suspendoval Salviniho zákaz

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Španělská humanitární loď Open Arms směřuje se 147 zachráněnými uprchlíky k italskému ostrovu Lamopedusa poté, co soudce v Římě suspendoval dekret ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho, zakazující humanitárním lodím vstup do italských vod.

Loď Open Arms hledá útočiště před dva a půl metru vysokými vlnami spolu s lodí Ocean Viking, kterou provozují Lékaři bez hranic a SOS Méditerranée. Ta má na palubě více než 350 zachráněných uprchlíků.

Demonstrace u příležitosti mezinárodního autosalonu (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem a hvězdicová cyklojízda tamtéž

15. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Výzva organizace Campact – www.campact.de

Automobily kategorie SUV (sport utility vehicle, pozn. překladatele), sportovní auta, polykači paliva – za tím stojí Mezinárodní výstava automobilů (IAA) ve Frankfurtu nad Mohanem. To se musí změnit. Proto obklíčíme 14. září IAA. Pěšky a na kolech budeme mobilizovat k dopravní změně. Nyní se musí všichni o této akci dovědět. Prosíme, objednávejte si k tomu letáky – flyer.

Automobilový průmysl provozem svých aut zničí naše lesy. Sto milionů mrtvých stromů – to je následek teplotních rekordů a dvou suchých letních období. Buky, smrky a borovice plošně usychají. Ke hlavním viníkům této krize klimatu patří Daimler, BMW a Co.

Polovina britských farem po divokém brexitu zkrachuje

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Britští farmáři ženou k Downing Street ve čtvrtek ovce. Požadují druhé referendum o brexitu. Z nové analýzy, kterou nechali vypracovat stoupenci nového referenda, vyplývá, že až polovina britských zemědělských statků po divokém brexitu zkrachuje. Proč?

Po divokém brexitu totiž Evropská unie a všechny země, s nimiž má EU dohodu o volném obchodu (desítky) okamžitě uvalí na dovoz britských zemědělských výrobků cla a necelní bariéry. Zároveň britská vláda plánuje zrušit veškerá dovozní cla a otevřít se zcela bezcelně světu.

Boris Johnson a nebezpečné zneužívání sociálních sítí

15. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Foto: Boris Johnson ve středu na Facebooku zaútočil na "poslance-strašlivé kolaboranty s EU"

Britský premiér Boris Johnson ve svých tzv. "odpovědích lidového premiéra na otázky veřejnosti" ve středu zaútočil na Facebooku na poslance Dolní sněmovny, kteří "strašlivým způsobem kolaborují s Evropskou unií". Vyvolalo to širokou kritiku, mnozí poukazují na to, že takto pobuřující výroky jsou nebezpečné - ohrožují život poslanců v zemi, kde už jedna protibrexitová poslankyně, Jo Cox, byla ultrapravičákem zavražděna.

Jeremy Corbyn se chce postavit do čela prozatímní nadstranické krizové vlády ve snaze svrhnout Johnsona

15. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn apeloval na vzbouřenecké konzervativní poslance a na šéfy opozičních stran, aby zabránili divokému brexitu svržením Borise Johnsona z funkce premiéra  a aby umožnili Labouristické straně utvořit prozatímní vládu do všeobecných voleb.

Corbyn navrhl, že by v čele takové vlády měl stát právě on sám, "čistě na časově omezeném základě" s cílem uspořádat všeobecné volby.

55 procent Britů nyní chce zůstat v EU, 45 procent chce odejít

14. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Z nového průzkumu veřejného mínění v Británii vyplývá, že by v novém referendu o Brexitu 55 procent Britů hlasovalo pro setrvání v EU, 45 procent pro odchod z EU.

Rozdělení hlasů:


Na otázku, jak chtějí, aby to s brexitem dopadlo, 43 procent voličů uvedlo, že by chtěli zůstat v EU, 29 procent by chtělo odejít na základě dohody, jen 19 procent by chtělo odejít z EU bez dohody - to je verze, kterou nynější nevolený britský premiér Johnson prosazuje.

Všeobecné volby by vyhráli konzervativci s 28 procenty hlasů, labouristé za Corbyna by získali 24 procent hlasů, liberální demokraté 21 procent hlasů a Brexit Party 15 procent hlasů.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Boris Johnson obvinil britské poslance ze "strašlivé kolaborace s Evropskou unií"

14. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Profesor Ian Donald: Od Borise Johnsona velmi nebezpečný jazyk. Označovat poslance za kolaboranty s cizí mocí je další krok k vytvoření kontextu pro autoritářskou vládu. Pak už není daleko k tomu označit kolaboranty za zrádce a svévolně je uvěznit.



John Crace: Odpovědi "lidového premiéra" na Facebooku: Vyberte si otázku, na kterou máte připravenou soundbitovou odpověď a pak ten "bonmot" proneste. "Odpovědi lidového premiéra" ještě nesmyslnější než opravdové parlamentní interpelace.




Šílený britský premiér Boris Johnson, který se dostal do funkce bez souhlasu britských voličů, obvinil ve středu dopoledne na Facebooku poslance Dolní sněmovny ze "strašlivé kolaborace s Evropskou unií". Odmítl vyloučit, že suspenduje parlament a uspořádá všeobecné volby až po 31. říjnu, kdy nechá Británii vypadnout z EU divokým brexitem.

Tisková zpráva

Nahlédnout do českého velkochovu je nyní snazší

14. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

NESEHNUTÍ přidalo na mapu českých velkochovů na stránkách hlavanahlave.cz novou funkci. U řady velkochovů je nyní možné zobrazit nejen informace o provozovatelích a počtech zvířat, ale i fotografie z daného chovu. Organizace tím chce ukázat reálné podmínky v českých velkochovech a také apelovat na zákaz klecových chovů hospodářských zvířat v celé Evropské unii.

Stovky lidí uvízly ve Středozemí na záchranných lodích

14. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


Italský ministr vnitra Salvini chce zabránit dvěma lodím v přistání v italských přístavech


Více než 500 zachráněných migrantů a uprchlíků uvízlo na palubě dvou nevládních lodí. Itálie a Malta dál odmítají jim povolit přistání ve svých přístavech.

Francouzská humanitární organizace Lékaři bez hranic oznámila, že zachránila dalších 105 lidí a na palubě její lodi Ocean Viking se nyní nalézá 356 uprchlíků.

Dalších 150 lidí je na palubě španělské záchranné lodi Proactiva Open Arms.

30473

Překonají čeští Zelení epochu stagnace?

14. 8. 2019 / Michal Berg

čas čtení 3 minuty

"Zelená politika je v době změn klimatu, růstu nerovností a ohrožení demokracie aktuální více než kdy v minulosti. Nosič této politiky - Strana zelených - není v tuto chvíli v Česku relevantním politickým hráčem." Těmito slovy začíná text, který uvozuje web www.konecstagnace.cz, který představuje stejnojmennou aktivitu, vycházející z části českých Zelených. Konec stagnace otevírá debatu o tom, jaká by měla být budoucnost zelené politiky v Česku.

Rozbijte elektromobily! (?)

14. 8. 2019 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 5 minut

Původně jsem chtěl přispět k diskusi o myškách všudybylkách, ale vzhledem k tomu, že v krajině hospodaří velmi často agristé a lesisté namísto zemědělců a lesníků (pečlivých správců krajiny), zdá se to až do pozitivní změny v horním mezaninu kontraproduktivní. Odspodu zametá schody většinou jen člověk mysli mdlé. Zatím tak zřejmě bude vítězit chemie a fabrický přístup k výrobnímu prostředku – krajině. Ledaže, ledaže by veřejnost řekla: "UŽ DOST".

Maďarská ultrapravicová vláda ostře zaútočila na Finsko

13. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



Finsko, které v současnosti předsedá Evropské unii, uspořádá vyšetřování toho, jak maďarská ultrapravicová vláda porušuje zákon. V souvislosti s tím v posledních týdnech na Finsko ostře útočí maďarský ultrapravicový premiér Viktor Orbán a jeho mluvčí Zoltán Kovács. Kritizují údajnou "vysokou míru domácího násilí" ve Finsku a mj. i prodej strategicky důležitých finských ostrovů ruským oligarchům.

Finsko jako předsedající stát EU až do 1. ledna 2020 určuje nyní agendu Evropské unie.

Český fašistický stát

13. 8. 2019

čas čtení 3 minuty

Výzva proti kriminalizaci aktivit Food Not Bombs – rozdávání jídla všem

Ostravská skupina Food not Bombs rozdává každou neděli jídlo až šesti desítkám mužů a žen na prostranství před vítkovickým nádražím. Všichni její členové a členky tak činí ve volném čase, bez nároku na honorář, bez formálního vedoucího, bez nároků a požadavků vůči lidem, kteří si pro jídlo přicházejí. Svou činností hnutí nikoho k ničemu nenutí, nikoho neohrožuje ani neobtěžuje, pro svou porci si může přijít každý, kdo chce.  

Jakkoliv jsou členové skupiny na přítomnost Městské policie a PČR při rozdávání jídla (sic!) zvyklí, před měsícem došlo k incidentu, který byl mnohem nátlakovější. Několik aut Městské policie obklíčilo auto člena skupiny FNB přímo na rozdávání před Vítkovickým nádražím, strážníci za přítomnosti úřednice městkého obvodu členům sdělili, že v rozdávání nemohou pokračovat, dokud nepožádají o zábor veřejného prostranství a splní hygienické náležitosti běžné u pohostinské činnosti. V průběhu měsíce střídavě strážníci situaci buď "jenom" monitorovali, nebo rozdávali členům skupiny podezření z přestupku(pod pohrůžkou, že budou legitimovat všechny včetně lidí bez domova, se členové vždy dohodli, kdo si nechá podezření z přestupku udělit). Poslední podezření udělili s odůvodněním, že várnice položená na zídce mezi trávníkem a betonovým placem přesahuje do veřejné komunikace.

30470

Hospodaření OSBL za červenec 2019

1. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

V červenci 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 85 598,97 Kč, výdaje byly 106 131,50 Kč. MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, děkujeme také za mnohé vzkazy podpory - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu, situace se trochu zlepšila, avšak trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Ledovce v Grónsku tají šestkrát rychleji než v osmdesátých letech

13. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Za letošní červenec roztálo z grónských ledovců tolik vody, že se znatelně zvýšila hladina moří po celém světě. Svět musí bezodkladně začít ukládat CO2 do dřevin urychleným vysazováním stromů a přestal miliardami dolarů dotovat průmysl fosilních paliv. Technologicky je průmysl obnovitelné energie dnes už efektivnější a levnější než průmysl fosilních paliv a je naléhavě nutné, aby vlády přesunuly své obrovské dotace pro fosilní paliva do zdrojů obnovitelné energie, říká Mark Wright, vědecký ředitel World Wide Fund.  Videoreportáž ZDE
 

30472

Tisková zpráva

Členové hnutí Extinction Rebellion ČR zastavili v dopravní špičce dopravu na křižovatce v Praze, aby upozornili na stav klimatické krize

13. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) 12. srpna v 17h uspořádalo krátkou protestní blokádu několika pražských ulic. Protestující během ní rozdávali řidičům brožury se shrnutím vědeckých poznatků o aktuální klimatické a ekologické krizi a jejím předpokládaném vývoji. Účastníci protest ukončili po příjezdu policie.

Britští konzervativci podkuřují největšímu jestřábovi americké vlády

13. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Toryové rozvinuli červený koberec před největšího jestřába americké vlády, což je poslední varovné znamení, že Boris Johnson dal Británii do zástavy Trumpově Americe.

Velká Británie v Trumpově kapse je hrozbou pro NHS (britská národní zdravotní služba), životní prostředí a mír a bezpečnost, píše na Twitteru šéf labouristické opozice Jeremy Corbyn.


Pozn. JČ: Lidé právem píší pod tento Corbynův tweet: Postav se proti brexitu, ty pokrytče!

Masivní protesty v Hongkongu způsobily chaos na mezinárodním letišti

13. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Veškeré odchozí lety na mezinárodním letišti v Hongkongu byly zrušeny poté, co tisíce prodemokratických demonstrantů zaplnily letištní terminál, aby protestovaly proti policejní brutalitě. Spousta z nich nakonec opustila letiště ze strachu před policejním zásahem, nicméně stovky lidí zůstávají dále na místě.

Těmto událostem předcházel víkend plný násilných střetů mezi policejními složkami a demonstrujícími. K nejhorší konfrontaci došlo během nedělní noci, kdy pořádková police proti demonstrantům nasadila slzný plyn a střílela gumovými projektily. Tajní policisté při zatýkání vážně zranili spoustu osob. Videonahrávky dokazují, že policie bila demonstranty obušky.

Peking mezitím eskaloval svou rétoriku proti lidem protestujících v ulicích Hongkongu, přičemž jeden vládní představitel označil jejich aktivity za „terorismus“.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Věda se musí povznést nad politiku

13. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Michael Gove, který nyní působí ve vládě Borise Johnsona, před časem napadl vědce a experty, kteří varovali před rizikem brexitu. „Občané této země už mají expertů dost,“ prohlásil Gove v roce 2016, tedy krátce předtím, než se Velká Británie rozhodla opustit Evropskou unii.

Nyní - zatímco se vztahy mezi akademiky a politiky v řadě demokratických států i zemí, kde o demokracii příliš hovořit nemůžeme, zhoršují - je nutné, aby výzkumníci změnili vnímání veřejnosti, která jim mnohdy nevěří. Mezitím průzkumy veřejného mínění ukazují, že je důvěra ve vědce ve Spojených státech na vzestupu, stojí psáno v úvodníku časopisu Nature ze 7. srpna.

Saúdsko-americké tažení v Jemenu se hroutí

13. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Jemen, kde žije 28 milionů obyvatel, je jednou z nejchudších zemí planety a zároveň symbolem obrovské mizérie. A nyní - věřte tomu, či nikoliv – se situace ještě zhoršila, míní blízkovýchodní expert Juan Cole.

Strategický přístav Aden padl do rukou separatistů ovládajících jih země. Jižní přechodná rada (STC) se tohoto města zmocnila s pomocí několika stovek obrněných vozidel, jež separatistům dodaly Spojené arabské emiráty. Saúdská Arábie se nyní obrací proti spojencům svého spojence. To už není o íránském vlivu, ale o regionální mocenské rivalitě.

O glioblastomu a antabusu

13. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Čtu zprávy o tom, že zemřela paní Rektorová, které před čtyřmi lety diagnostikovali asi nejhorší typ rakoviny mozku, tzv. glioblastom. Nedávno na stejnou nemoc zemřel John McCain. Je to nemoc tak beznadějná, že na ni prakticky neexistují nové léky, což je ten hlavní důvod, proč píši tento článek.

30471

Léčba psychotraumat v iráckém Kurdistánu

13. 8. 2019 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 4 minuty

Nedávno jsem navštívila konferenci pořádanou univerzitou v Duhoku a Institutem pro transkulturní zdravotnictví a výzkum v Baden-Württembergu, který vede profesor Jan Ilhan Kizilhan. Ten v době, kdy ještě nebyl Islámský stát poražen, ale kdy už bylo zjevné, že v Iráku probíhá genocida jezídů, dostal do Německa více než tisíc jezídských žen s dětmi za účelem poskytnutí zdravotnické a také terapeutické pomoci. Součástí tohoto programu se stala i pozdější nositelka Nobelovy ceny míru Nadia Murad.

Důchodkyni v Leedsu natočili na mobil, jak píše po zdech varovná hesla proti brexitu

12. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Je to učitelka z důchodu. Mluvila v televizi rozumně, bohužel jí z ucha vypadlo sluchátko. Pozvou ji do studia znovu, píše moderátorka Cathy Newman, viz níže.


Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

30174

O nebezpečných úskalích „zdravého rozumu“

13. 8. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Když jsem před časem v Českém rozhlase s Alexandrem Vondrou debatoval o venezuelské krizi, dozvěděl jsem se, že "zdravý rozum" má na rozdíl od respektovaných institucí včetně OSN pravdu. Je to naprostý a nadto nebezpečný alibismus, jenž má posluchače, čtenáře nebo diváky uchlácholit a zároveň zdiskreditovat relevantní zdroje. Jedná se rovněž o svůdné zaklínadlo, jímž jinak racionálně diskutujícího názorového oponenta v jiném ohledu vykreslíme jako alarmistického a k náboženskému blouznění inklinujícího jedince.

Britská vláda si osobuje drakonické omezení občanských práv pro případ divokého brexitu

12. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Britská vláda si osobuje pro případ divokého brexitu drakonické pravomoci zavést mimořádný stav, přesunovat zásoby potravin a dokonce i změnit zákony bez souhlasu parlamentu, píše v pondělí deník Times.

Britská vláda také plánuje letecký most pro případ nedostatku potravin a léků po divokém brexitu a připravila mnohamilionový fond státních peněz na pomoc krachujícím velkým britským podnikům po brexitu - vypracovala si seznam nejvýznamnějších britských firem, které jsou krachem ohroženy. Celý brexit je absolutní nesmysl. Británie se sama chystá střelit do obličeje.

Fundamentalistická Johnsonova ministryně vnitra Pretty Patel, která podporovala znovuzavedení trestu smrti, nyní navrhuje, abyv Británii nedostal povolení k pobytu nikdo - ani občané z EU - kdo nevydělává nejméně 36 000 liber ročně - tedy 84 000 Kč měsíčně.
Takže do Británie žádní imigrační: lékaři, učitelé, sociální pracovníci, hasiči, zemědělští dělníci, pracovníci hotelů, stavebníci, výrobní dělníci,  řidiči autobusů, elektrikáři, uklízeči, policisté, zdravotní sestry, administrativní pracovníci, pracovníci maloobchodu, kurýři, bezpečnostní zaměstnanci...


Maďarská vládní propaganda: "Ne, díky. Já jsem hetero."

12. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Maďarská vládní propaganda proti LGBT komunitě využívá starého sovětského plakátu z boje proti alkoholismu k šíření netolerance a nenávisti:


Lex Babiš a civilizovaný svět

12. 8. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Už od chvíle, kdy se řešil tzv. lex Babiš, který měl být odpovědí na Babišův střet zájmů, bylo jasné, že se Babiš může opravdu zbavit střetu zájmů jen jednou ze tří možností: 1. zbaví se svého byznysu, tedy Agrofertu, 2. Agrofert přestane brát dotace, 3. odejde z politiky. Lex Babiš je pokus, jak tohle všechno obejít a zároveň vyvolat iluzi, že střet zájmů zmizel. Na takové právní prostředí ovšem EU nemůže přistoupit.

Co je Putin vlastně zač a jaká je jeho politika - zamyšlení nad dvaceti lety jeho vlády

12. 8. 2019

čas čtení 6 minut

Dvacet let poté, co dne 9. srpna 1999 Vladimir Putin nahradil Borise Jelcina, si málokdo pamatuje, že Putin začal jako údajně prozápadní ruský politik. Sám prohlásil v německém parlamentě plynnou němčinou v dlouhém projevu, že  budoucnost Ruska je v Evropě. Avšak západní politikové se zhrozili nad jeho brutalitou v Čečensku a nad prvními známkami jeho antidemokratických tendencí, když umlčel kritické televizní stanice.

Na začátku se Putin projevoval jako nevýrazný politik, nezvyklý na světla ramp. Ale už během několika týdnů projevil charakterový rys, který se stal základním rysem jeho vlády - krutost. Jeho prvním pamětihodným výrokem bylo, že zlikviduje teroristy, "i když budou na hajzlu" a během několika týdnů zahájil děsivou válku v Čečensku, kde byly usmrceny desítky tisíc civilistů, píše Angus Roxburgh, dlouholetý reportér BBC v Moskvě, někdejší poradce Vladimíra Putina a někdejší frekventant kursu češtiny Jana Čulíka na Glasgow University.

Britové vydali 112 miliard Kč na železné zásoby potravin pro případ divokého brexitu

12. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

 


Z výzkumu vyplývá, že 20 procent britských občanů si vytvořilo železnou zásobu potravin, nápojů a léků v hodnotě 10 600 Kč.
Z výzkumu také vyplynulo, že 800 000 Britů utratilo za tyto zásoby více než 28 000 Kč.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Jak Rusko vyvolává ve Švédsku nenávist vůči uprchlíkům

12. 8. 2019

čas čtení 8 minut



Před dvěma lety se ve stockholmské čtvrti Rinkeby stala velmi podivná věc.

18. února 2017 se vyjádřil americký prezident Trump, že Rinkeby došlo k násilnému útoku uprchlíků a na vině je příliš vstřícný postoj Švédska vůči uprchlíkům.

"Více, co se stalo včera večer ve Švédsku. Ve Švédsku! Kdo by tomu věřil! Ve Švédsku!" řekl Trump na svém shromáždění 18. února 2017. "Přijali jich velký počet. Mají takové problémy, o nichž si mysleli, že nejsou možné."

Richard Gere a fašista Matteo Salvini se střetli ohledně uprchlíků

12. 8. 2019

čas čtení 2 minuty


Americký herec vyzval italskou vládu, aby přestala žadatele o azyl démonizovat


;

Italský fašistický náměstek premiéra Matteo Salvini zaútočil na hollywoodskou hvězdu Richarda Gerea, který se zastal uprchlíků snažících se dostat do Itálie přes Středozemní moře. Poté, co Richard Gere apeloval na italskou vládu, aby uprchlíky přestala démonizovat, použil Salvini obscénního obratu, často používaného ultrapravičáky a rasisty a vyzval Gerea, aby si uprchlíky ubytoval sám doma.


Rusko obvinilo YouTube ze zasahování do svých vnitřních záležitostí

12. 8. 2019

čas čtení 2 minuty



Rusko obvinilo YouTube, že šířila informace o "nepovolených" opozičních protestech, a tím zasahovala do suverenity Ruské federace.

Roskomnadzor, ruský regulační výbor pro komunikace, oznámil v neděli, že odeslal   firmě Google, která vlastní YouTube, stížnost, že uživatelé internetu obdrželi prostřednictvím YouTube "sdílené informace o nepovolených masových akcích, včetně těch, jejichž cílem bylo narušit volby".

Czech Cardinal Dominik Duka: In support of my Polish colleagues, I reject the satanist, totalitarian LGBT ideology

11. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

On 9th August, 2019, Czech Cardial Dominik Duka published a letter of support for the Cracow archbishop Jędraszewski and the Poznań archbishop Gądecki who are being criticised for attacking what they have described as "the LGBT ideology".

Cardinal Duka says:

"As the Czech Primate and as the Chair of the Czech Conference of Bishops, as the Prague Archbishop and as a Cardinal of the Roman Catholic Church, I fully support the statements made by the Chair of the Polish Episcopate. I appeal to the representatives of the Slovak and the Hungarian Conference of Bishops to do the same. I do perceive as ominous the fact  the the LGBT ideology is now starting to include atheist and satanist agenda, ie. such  phenomena which must be thoroughly rejected."

Babišův muž o KLDR: "Nemyslím, že by se tam lidem žilo špatně"

11. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



KLDR je sice naleštěná bída, ale lidé více neznají, a tak se možná zase tak špatně nemají. Myslí si to poslanec Michal Ratiborský (ANO), píše Blesk.



Andrew Stroehlein z organizace Human Rights Watch na to reaguje: Pan Ratiborský hovoří o zemi, kde dochází k systematickému a rozsáhlému porušování lidských práv, včetně vyhlazování lidí, vraždění, zotročování, mučení, věznění, znásilňování, nucených potratů a dalšího sexuálního násilí. Severní Korea provozuje tajné koncentrační tábory, v nichž údajní oponentní režimu čelí mučení, hladu a nuceným pracím. Strachu z kolektivních trestů je zneužíváno k umlčování nesouhlasných názorů. Proč by kdokoliv na světě vůbec chtěl zamlčovat zločiny severokorejského režimu tvrzením, že "Se možná zase tak špatně nemají"?


 

V Norsku došlo k teroristickému útoku proti mešitě

11. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Norský střelec vyzbrojený četnými střelnými zbraněmi se pokusil zaútočit na mešitu v norském hlavním městě Oslo. Zranil jednoho věřícího, pak ho ostatní věřící přemohli.

Ostřelovač byl mladý běloch, který vyjádřil svou podporu pro Vidkuna Quislinga, norského politika, který za druhé světové války kolaboroval s německými nacisty a uvedl, že nenávidí imigranty.

Ledovce v Grónsku rychlým táním ohrožují pobřežní města po celém světě

11. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Města jako Amsterodam či New York, a velké části států v Asii.

V minulosti bylo toto moře v zimě zamrzlé. To se už dnes neděje, informuje reportér Channel 4 News Alex Thomson z Ilulisssatu v Grónsku

Na tomto místě tečou z obrovského ledovce v Jakobshavnu obrovské proudy vody do moře. Z tohoto ledovce každý den se řítí do moře tolik vody, kolik vody potřebují města jako New York nebo Londýn za rok. Abyste si uvědomili, co se tu děje. V minulých letech se tento ledovec pohybuje asi na vzdálenost 50 metrů denně, více než 15 km za rok. Teče z něho do moře obrovské množství vody. A to ze dvou důvodů. Rychlost tání se zvětšuje v důsledku ohřívání povrchu ledovce, ale zároveň také ledovec ve svém kontaktu s pevninou ztráci stabilitu. A tím obrovské proudy vody, plynoucí z tohoto ledovce do oceánu, neustále rostou.


Není tohle už přehnané?

11. 8. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Možná by se měl ozvat někdo s větší autoritou než nějakej Řezáč z Plzně. To to ten Plesl z MFD, Babiš a Zeman mají konec konců snadný.

Co vás naopak nejvíc překvapilo?

Načasování. Připravovala jsem se na zásadní střet mezi nemravnou dvojicí Andrej Babiš – Miloš Zeman a celou politickou opozicí na podzim. Velké demonstrace budou pokračovat, Zeman bude blábolit čím dál tím šíleněji, Babiš nebude umět vysvětlit zpronevěřené miliony a budou předčasné volby.

Udeřili dřív. V srpnu 1968 to údajně také nikdo nečekal.

Tohle je z rozhovoru na Fórum 24. Upozornění na tento rozhovor jsem dal do diskuse k mému článku o údajném falšování historie, jak to nazývá prohlášení, které Pajerová koncipovala. Ono je to celé k smíchu, ale tohle je už, takříkajíc, po srandě. Nějaké články v MFD a vedle toho invaze? To kdybych byl nakrásně mezi signatáři prohlášení, tak bych se od tohohle distancoval. Vždyť jsou mezi signatáři pamětníci, zrovna třeba Kubišová a další. To jim tohle nevadí?

Ale třeba se mýlím. slyším, jako Petr Pithart, trávu růst. Třeba je to Forum 24 něco jako Parlamentní listy. Ale zatím mě to tak nepřipadalo, publikují tam i poslanci ODS, s nimiž nesouhlasím, ale prostě se to musí brát v úvahu, co říkají. Vždyť se kasají, jak s Babišem a Zemanem zatočí. Proč ne? Ale to potom bude Pajerová ministryní dezinformací? Opravdu těm protestujícím a demonstrujícím nezávidím, že za ně mluví takováhle osoba.

https://www.forum24.cz/monika-mcdonagh-pajerova-manipulace-mf-dnes-mi-pripomnely-statni-bezpecnost/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Pedofil Jeffrey Epstein údajně spáchal ve vězení sebevraždu

10. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


Miliardář s politickými konexemi Jeffrey Epstein, který  začátkem nultých let obstarával celebritám nezletilé dívky k sexu a sám je zneužíval a byl za to odsouzen, spáchal zřejmě v newyorském vězení sebevraždu. Jeho smrt vyšetřuje FBI.

Šestašedesátiletý Epstein byl nalezen bez známky života ve speciální jednotce metropolitního newyorského vězení v asi 6.30 v sobotu ráno. Dva vězeňští činitelé uvedli, že byl nalezen oběšen ve své cele - není ale jasné, co tím mínili. Okamžitě byly zahájeny oživovací procedury, Epstein byl odvezen do nemocnice a tam byl prohlášen za mrtvého.

Sobotní demonstrace v Moskvě byla největší od roku 2013

10. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Ruská opozice uskutečnila v centru Moskvy tuto sobotu 10. srpna dosud největší demonstraci za mnoho let. Projevila tím sílu a vzdor, poté, co předchozí demonstrace byly násilně rozehnány policií a došlo k hromadnému zatýkání.

Monitorovací skupina Bílé počitadlo, nevládní organizace, která počítá účastníky demonstrací, uvádí, že se sobotní demonstrace v Moskvě účastnilo téměř 50 000 lidí. Byla to tedy největší opoziční demonstrace od roku 2013.

V Moskvě se znovu konala obrovská demonstrace

10. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta



Již napočtvrté se tuto sobotu, 10. srpna, konala v Moskvě obrovská demonstrace desítek tisíc lidí, požadujících svobodné volby.

Tato demonstrace byla tentokrát městskými úřady povolena, na rozdíl od předchozích dvou, které skončily násilím a zatýkáním.

Organizátoři uvedli, že se demonstrace účastnilo téměř 50 000 lidí, navzdory silnému dešti.

Policie naproti tomu tvrdí, že demonstrantů bylo méně než polovina tohoto počtu.

Organizátoři vyzvali přítomné, aby se po povolené demonstraci vydali do středu města. Lze proto očekávat další zatýkání.

Od ukončení oficiálně povolené demonstrace byly zatčeny desítky lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

V Rusku došlo k jaderné explozi, pět lidí zahynulo

10. 8. 2019

čas čtení 1 minuta


Ruský úřad pro jadernou energii Rosatom konstatoval, že k explozi, která způsobila zvýšení radiace v Archangelském regionu, došlo v důsledku nehody při zkoužce "izotopového energetického zdroje pro tekutinou poháněný raketový motor".

Rosatom uvedl, že při nehodě bylo usmrceno pět jeho zaměstnanců a tři další byli popáleni.

Partnerky holandských pilotů stihaček terčem vyhrožování od osob s ruským přízvukem

10. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Partnerkám holandských pilotů stihaček F-16, které operovaly v rámci NATO v roce 2017 při obraně Litvy, Lotyšska a Estonska, vyhrožovaly opakovaně telefonáty do jejich bytů osoby s ruským přízvukem, píše holandský deník Telegraaf.

Hraboš polní český, moravský, slezský

10. 8. 2019 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty

Hraboš polní český, moravský, slezský. Googlil jsem, zda mají v okolních zemích též tak katastrofické přemnožení hraboše, že jej musí hubit jedem, a přes to, že dnes umím říct "hraboš" v pěti světových jazycích, nic jsem nezjistil.


(Abych byl přesný: a) rakouské noviny zmiňují jeho větší výskyt ve Weinviertel, ale nijak to neřeší, b) v Německu říkají že je to fajn, že lasičky, lišky a dravé ptactvo bude mít pré).

Z toho jsem odvodil čtyři možné hypotézy:

Britská vláda: Británie nebude schopna po brexitu uhájit své výsostné vody před rybářskými loděmi z EU

10. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pobřeží Británie má 12 357 km. Británie má jen 12 strážních lodí. Každá strážní loď bude tedy hlídkováním ochraňovat pobřeží  v délce 1030 km.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Británie se po brexitu chystá samostatně "vládnout světu", neumí ale zajistit ani vlastní dodávku elektrické energie

10. 8. 2019

čas čtení 1 minuta



Britský regulační orgán pro energetické společnosti Ofgem vyžaduje odpovědi od britské celostátní energetické sítě National Grid, poté, co v pátek asi od 17 hodin došlo k závažnému výpadu dodávky elektrické energie v Anglii a ve Walesu pro asi 1 milion lidí a způsobilo to na mnoho hodin neuvěřitelný dopravní chaos, neboť jednak přestaly fugovat pouliční semafory a jednak se zastavily na mnoho hodin všechny vlaky v britské železniční síti. Letiště v severoanglickém městě Newcastle se octlo v naprosté tmě.

K výpadku došlo prý proto, že z dodávky elektřiny vypadly shodou okolností v tutéž dobu dvě elektrárny, což destabilizovalo celou síť. Dodávka elektrické energie byla obnovena kolem 18. hodiny, avšak v železniční síti trval dopravní chaos po zbytek dne. Ve velké části Anglie přestaly fungovat bezpečnostní signalizační železniční systémy  a jakmile prý se octne elektrická lokomotiva na trati bez proudu, je zapotřebí technika, aby ji po obnově dodávky elektrické energie znovu uvedl do provozu. 

K neuvěřitelným scénám došlo v pátek na letišti v Lutonu, kde, jak vidíte na tomto videu, začalo ve vnitřní hale letiště hustě pršet. Letiště se vymlouvalo, že došlo k "bezprecedentně silné průtrži mračen".

Jan Kavan má pravdu, že americké sankce pro Evropskou unii neplatí

9. 8. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty



V rozhovoru pro Český rozhlas uvedl bývalý český ministr zahraničí a současný předseda Česko-slovensko-íránské obchodní komory Jan Kavan, že hospodářské sankce, uvalené proti Íránu, jsou americké, jsou to sankce Donalda Trumpa, který jednostranně odstoupil od dohody o nešíření jaderných zbraní, kterou s Íránem podepsaly Spojené státy za Baracka Obamy, Evropská unie a Rusko.

Jan Kavan má naprostou pravdu, že americké sankce vůči Íránu se Evropské unie netýkají, i když trumpovská Amerika se je snaží agresivně prosazovat po celém světě, prostě tím, že hrozí blokovat obchodování s USA každé zahraniční firmě, která se pokusí obchodovat s Íránem.

Dominik Duka útočí spolu s polskou katolickou ultrapravicí, proti komunitě LGBT

9. 8. 2019

čas čtení < 1 minuta



K tomu:   

Polsko je poslední obrannou výspou ve válce o záchranu civilizace   

Tisková zpráva:

Praha - Městská policie šikanovala člena předsednictva Českého helsinského výboru, který se zastal ženy sedící ve stanici metra

9. 8. 2019

čas čtení 6 minut

Dne 6. srpna 2019 byl člen předsednictva Českého helsinského výboru Rudolf Vévoda svědkem situace, kdy se dva strážníci Městské policie Praha 1 nevhodně chovali ke starší ženě – cizince, která uváděla ukrajinskou státní příslušnost (věk kolem 70 let), seděla v prostoru nástupiště metra na stanici Národní třída s šátkem a podle vysvětlení policistů žebrala. Zásah prý prováděli „na podnět občana“. Náš kolega byl svědkem toho, jak jeden z policistů (sl. č. 2070, věk cca 40 let) ženě s pocitem nadřazenosti a bez respektování cti a důstojnosti kontrolované ženy této sděluje: „Máte velký problém.“

Británie se v důsledku brexitu propadá do hospodářské krize

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Libra popklesla pod €1.0792 - poprvé za deset let. Je to nejnižší kurz od finanční krize r. 2008.


 
V pátek byly v Británii zveřejněny oficiální údaje, z nichž vyplynulo, že v druhém čtvrtletí r. 2019 se britská ekonomika zmenšila o 0,2 procenta. Podle britského Národního statistického úřadu je to první pád HDP za šesdt a půl roku. Okamžitě to vyvolalo spekulace v londýnské City, že záchvat nejistoty před divokým brexitem, plánovaným Johnsonovou vládou na 31. října, povede k poklesu HDP i v třetím čtvrtletí.

Johnsonův nový ministr financí Sajid Javid (kritizovaný za to, že jako nedávný činitel Deutsche Bank prodával podvodné finanční instrumenty) se vyjádřil: "Vláda je rozhodnuta poskytnout lidem a podnikům ohledně brexitu jistotu - proto jasně zdůrazňujeme, že Británie odchází z EU 31. října."


Dále se propadá hodnota libry vůči dolaru i euru.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Děti v Číně vyrábějí na nočních směnách pro firmu Amazon její přístroje Alexa

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Stovky školních dětí povinně na nočních směnách za těžko snesitelných podmínek vyrábějí ve firmě Foxconn v Číně přístroje Alexa Echo a Echo Dot a čtečky Kindle. Je to porušení čínských zaměstnaneckých zákonů. Tito teenageři ze škol a technik z jihočínského města Hengyang a v okolí jsou označováni jako "brigádníci" a jejich učitelé dostávají od firmy Foxconn plat za to, že je v továrně doprovázejí. Učitelé také mají povinnost přesvědčovat vzdorné žáky, kteří nechtějí v továrně pracovat, aby nad běžné směny pracovali i přesčas. Týká se to více než 1000 žáků ve věku od 16 do 18 let.

Čínské továrny smějí zaměstnávat žáky starší 16 let, nikoliv ale na nočních směnách.

Firma Foxconn, která také vyrábí iPhony pro firmu Apple, přiznala, že studenti jsou zaměstnávání protizákonně, a uvedla, že okamžitě zjedná nápravu. Nebudou už pracovat přes noc. Firma Foxconn však hájila své užívání dětí, že "praxe v továrně poskytuje studentům získat praktickou pracovní zkušenost, která podpoří jejich úsilí získat zaměstnání po absolutoriu".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

"Islámský stát" pokračuje v boji ze základen v poušti

9. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

"Islámský stát" v Iráku a Sýrii má daleko k tomu být zničen, upozorňuje Thomas Joscelyn. Navzdory ztrátě "chalífátu" skupina udržela dostatek personálu a zdrojů na to, aby mohla pokračovat v povstání v obou zemích. A američtí partneři a spojenci možná nemají adekvátní zdroje na to, aby s IS skoncovali nebo ho zadržovali, protože mají problémy udržet území osvobozené od tzv. chalífátu.

 11820

Protekční výlety do Schengenu, aneb O hodných islamistech

9. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Velvyslanec v Teheránu Svatopluk Čumba končí. Na návrh dua Kavan-Zbytek měl přednostně vydávat schengenská víza neprověřeným osobám ZDE. ČR se tak postavila po bok orbánovského Maďarska. To navzdory na odiv vystavovanému protipřistěhovaleckému "národnímu konzervatismu", údajné starosti o "křesťanské hodnoty" a islamofobii již nějaký čas ochotně pomáhá ajatolláhům systematicky utlačujícím křesťanskou menšinu ZDE ZDE, mj. i při infiltraci západních struktur, jichž je země členem ZDE ZDE ZDE.

Corbyn: "Johnson plánuje zneužití moci s cílem prosadit divoký brexit"

9. 8. 2019

čas čtení 3 minuty



Šéf britské Labouristické strany Jeremy Corbyn se obrátil na nejvyššího britského státního úředníka a požádal ho, aby zabránil Borisi Johnsonovi prosadit divoký brexit uprostřed předvolební kampaně. Je totiž stále pravděpodobnější, že se v Británii letos na podzim budou konat volby.

Jeremy Corbyn napsal dopis Siru Marku Sedwillovi, tajemníku britské vlády, v němž obviňuje Borise Johnsona, že připravuje spiknutí, "bezprecedentní, neústavní a protidemokratické zneužití moci" poté, co vyšlo najevo, že úřad britského premiéra se chystá odložit všeobecné volby až na datum po 31. říjnu 2019, datu odchodu Británie z EU, pokud Johnson po návratu Dolní sněmovny z letních prázdnin dne 3. září prohraje hlasování o důvěře jeho vládě.

Rusko: Brežněvovská éra stagnace je hodnocena lépe než současný režim

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Rusové nyní považují brežněvovskou éru za pozitivnější než dnešní Putinův režim, když zhruba 1/4 tvrdí, že starý režim měl k lidem blíže, byl silný, přímočarý a spravedlivější a měl více co říci než současná zkorumpovaná, odcizená, zbyrokratizovaná a krátkozraká moc. Ukázal to průzkum centra Levada.

Monitor Jana Paula: Michal Giboda - Léčit a přežít v kambodžské nemocnici po Pol Potovi

9. 8. 2019 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Zvěrstva, která páchal fanatický vůdce Rudých Khmérů Pol Pot na kambodžském obyvatelstvu v letech 1975 až 1979 se dají srovnat jen s praktikami nacistů. V pekle genocidy, které tento šílenec rozpoutal ve své vlastní zemi, přišly o život mučením, hladem a nemocemi miliony nevinných kambodžanů.

To vše je již historie, stejně tak jako působení misí, které do tehdejší Kambodže vysílala Československá vláda, aby pomohly s obnovou země, její infrastruktury a zejména zhrouceného zdravotnictví. Tropický parazitolog RNDr. Michal Giboda Ph.D. (1938) byl jedním ze členů zdravotníků, kteří byli do zničené země vysláni v roce 1983 k ročnímu působení v české nemocnici v kambodžském městě Takeo. 

Lze zabránit falšování historie?

9. 8. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty


Docela rád bych zabránil spolu s veřejností falšování historie, tak jak to požaduje níže v odkazu uvedené prohlášení. Jenže si neumím představit jak. Možná to autoři výzvy či někdo z redakce a čtenářů Britských listů vědí a mohli by nám to napsat.

Z vlastní zkušenosti vím, že určité události vidí ti, kteří se jich přímo zúčastnili, jinak.

Monstrózní falšování dějin probíhalo v době vlády KSČ.

Proč přešlo chlórované kuře přes ulici? K 50. výročí alba Beatles Abbey Road

9. 8. 2019

čas čtení 1 minuta

Po odchodu z EU se Británie bude donucena přizpůsobit daleko volnějším potravinářským normám z USA, například se budou v Británii prodávat americká chlórem omývaná kuřata. Tato skutečnost se stala hlavní charakteristikou brexitu.

Na obrázku Steva Bella vidíte Donalda Trumpa, nynějšího britského "premiéra" Borise Johnsona, brexitového ultrafundamentalistu českého původu, "ministra zahraničí" Dominica Raaba a temnou sílu dnešní Downing Street, hlavního "poradce" Borise Johnsona, kriminálního stratéga, vinného pohrdáním parlamentem (odmít se dostavit k výslechu do parlamentu o tom, jak jeho organizace Vote Leave porušovala zákon) Dominica Cummingse, který plánuje, že Johnson prostě neopustí úřad premiéra, i když mu parlament vysloví nedůvěru. Zavedl v úřadu premiéra "vládu teroru" - proto ten plamenoment v jeho ruce.

Obrázek vytvořil karikaturista deníku Guardian Steve Bell k padesátému výročí vzniku obálky alba Beatles Abbey Road:


Německo: Politikové mobilizují k akci za záchranu lesů

9. 8. 2019

čas čtení 3 minuty


Katastrofální součinnost horka, sucha, bouří, lesních požárů, epidemie kůrovce a napadení houbou letos zničila v Německu lesy o rozloze více než 200 000 fotbalových hřišť.

Lesy jsou jedním z nejefektivnějších způsobů jak snižovat emise CO2 a jen v Německu jsou schopny každoročně absorbovat 62 milionů tun CO2 - 7 procent emisí Německa.

Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
20507