Richard Gere a fašista Matteo Salvini se střetli ohledně uprchlíků

12. 8. 2019

čas čtení 2 minuty

Americký herec vyzval italskou vládu, aby přestala žadatele o azyl démonizovat


;

Italský fašistický náměstek premiéra Matteo Salvini zaútočil na hollywoodskou hvězdu Richarda Gerea, který se zastal uprchlíků snažících se dostat do Itálie přes Středozemní moře. Poté, co Richard Gere apeloval na italskou vládu, aby uprchlíky přestala démonizovat, použil Salvini obscénního obratu, často používaného ultrapravičáky a rasisty a vyzval Gerea, aby si uprchlíky ubytoval sám doma.



 
Gere je v současnosti na ostrově Lampedusa, poté, co nastoupil na palubu španělské záchranné nevládní lodi Proactiva Open Arms, kde se setkal s některými ze 160 uprchlíků, které loď zachránila u Sicílie. Loď kotví v oblasti už deset dní, protože jí Salvini odmítá dát povolení v Itálii přistát.

Devětašedesátiletý americký herec vystoupil ve videoklipu naléhajícím na veřejnost, aby podpořili tuto charitativní organizaci a lidi na palubě lodi. "Všichni ti, kteří jsou zde na palubě, by byli mrtví," říká Gere ve videu.


Minulý týden Gere, který je na dovolené v Toskánsku, cestoval na Sicílii, aby pomohl charitativní organizaci s dodávkou potravin a dalších zásob pro uprchlíky.

"Byl jsem tady v Lampeduse už před dvěma či třemi roky," řekl Gere, "takže tu situaci znám z první ruky: Jsou to lidé, kteří zažili strašlivé věci, děsivě trpěli, oni jim říkají migranti, ale jsou to uprchlíci, kteří potřebují pomoc."

Salvini nechal v Itálii schválit nový zákon, podle něhož každá záchranná loď, která přiveze uprchlíky do Itálie, bude pokutována částkou až 50 000 euro.

Humanitární organizace to charakterizovaly jako "vyhlášení války proti nevládním organizacím, které zachraňují na moři životy."

Na přijetí v italských přístavech čeká i další loď, norská loď The Ocean Viking, kterou provozují Lékaři bez hranic a SOS Mediteranée. Na lodi je v současnosti více než 80 migrantů, zachráněných z pobřežních vod u Libye. Je to už druhá várka zachráněných za čtyřiadvacet hodin. Předtím tato loď zachránila 85 osob.



Podrobnosti v angličtině ZDE
 


0
Vytisknout
9806

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2019