Šéf OSN vyzval libanonský Hizballáh k zastavení vojenských akcí

23. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
Generální tajemník Antonio Guterres důrazně zkritizoval Hizballáh za to, že provozuje nejlépe vyzbrojené milice a politickou stranu v Libanonu a vyzval toto militantní uskupení, aby zastavilo vojenské akce uvnitř země i za jejími hranicemi, včetně Sýrie. 


  Ve zprávě pro Radu bezpečnosti Guterres také vyzval libanonskou vládu a ozbrojené síly, aby "podnikly veškerá opatření, která upřou Hizballáhu a dalším ozbrojeným skupinám získávání zbraní a budování polovojenských kapacit" mimo rámec státního dohledu.

Generální tajemník konstatoval, že vojenská aktivita Hizballáhu porušuje rezoluci RB OSN z roku 2004, která nařizuje všem libanonským milicím odzbrojit, a Taifskou dohodu, která ukončila libanonskou občanskou válku z let 1975 - 1990.

Ve zprávě o implementaci rezoluce z roku 2004 generální tajemník tvrdí, že zapojení Hizballáhu do syrského konfliktu také porušuje oficiální libanonskou politiku neutrality v regionálních záležitostech.

Guterres prohlásil, že zpráva ukazuje, jak Hizballáh neodzbrojil a "jeho odmítání nést odpovědnost" vůči státním institucím, o jejichž posílení OSN usiluje.

"V demokratickém státě zůstává fundamentální anomálií, když politická strana udržuje milici, jež není zodpovědná vůči demokratickým, vládním institucím státu, ale má moc vtáhnout tento stát do války," prohlásil Guterres.

Izrael a Libanon byly ve válce po dekády a neudržují diplomatické vztahy. V létě 2006 Izrael a Hizballáh svedly měsíc trvající válku.

Hranice s Izraelem od té doby zůstává většinou klidná, ale Guterres tvrdí, že údajné rozšiřování arzenálu Hizballáhu představuje "vážnou výzvu" schopnosti libanonského státu vykonávat autoritu a suverenitu nad celou zemí.

"Vyzývám země v regionu, které udržují úzké vztahy s Hizballáhem, aby podpořily transformaci ozbrojené skupiny v čistě civilní politickou stranu a její odzbrojení," prohlásil Guterres.

Nejmenoval Írán, který je silným podporovatelem Hizballáhu v Sýrii i jinde. Írán i Hizballáh silně podporují vládu Bašára Asada v Sýrii.

Guterres prohlásil, že vojenský arzenál Hizballáhu a zapojení v Sýrii jsou "odsuzovány řadou hlasů v Libanonu, který tyto záležitosti považuje za destabilizující faktory v zemi a faktory podkopávající demokracii."

Navíc, dodává šéf OSN, "mnoho Libanonců považuje trvající přítomnost takových zbraní za implicitní hrozbu toho, že mohou být z politických důvodů použity v Libanonu."

Hizballáh je USA považován za teroristickou skupinu, ale jeho politické křídlo dlouho obsazuje poslanecká křesla v libanonském parlamentu a bylo součástí odstupující libanonské koaliční vlády.

Parlamentní volby na počátku května byly první od vypuknutí syrské občanské války v roce 2011 a Hizballáh zaznamenal výrazné zisky. Jeho lídr Hassan Nasralláh prohlásil, že organizace dosáhla svého cíle.

Nicméně libanonští analytici tvrdí, že příští kabinet bude zřejmě koaliční a bude opět zahrnovat Hizballáh.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6247

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2018