V Británii nikdo nezkoumá úmrtí bezdomovců - jak je tomu v Česku?

25. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Britský Úřad pro investigativní novinářskou práci (Bureau of Investigative Journalism) zjistil, že komunální úřady vůbec v případech bezdomovců neprovádějí tzv. "safeguarding adults reviews" - analýzy garantující bezpečí dospělých. Ty jsou podle charitativních organizací naprosto klíčové pro zjišťování, zda bylo možno smrti zemřelého člověka předejít.

Od roku 2013 v Británii zemřelo téměř 300 bezdomovců. (Údaje, kolik bezdomovců umírá v České republice, se nám nepodařilo zjistit, pozn. red.). Od loňského října zemřelo v Británii 102 bezdomovců, tedy v průměru tři lidé týdně. 


 


Navzdory tomu bylo provedeno jen 8 "safeguardian adults reviews" analýz od roku 2010, kdy se tyto analýzy začaly dělat. Odborníci varují, že bez oficiálního sčítání úmrtí a bez těchto analýz nemohou úřady zjišťovat, proč tolik bezdomovců umírá a jednat proti dalším takovým úmrtím.

Jeremy Swain, generální ředitel Thames Reach, charakterizoval tato zjištění jako "nesmírné zklamání". Dodal: "Vede mě to bohužel k znepokojujícímu závěru, že smrt někoho, kdo přespává na ulici, je považována za méně významnou než smrt někoho, kdo má dům či byt."

Letos zemřel jednačtyřicetiletý muž v Bristolu, který údajně trpěl "trvale hladem", jednaosmdesátiletý muž bez příbuzných a devětašedesátiletý muž, jehož mrtvola byla nalezená v opuštěné kúlně v tak rozloženém stavu, že koroner nemohl určit příčinu smrti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6575

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018