Střední Evropa: Měli jsme tu genocidu a pak etnické očišťování a výsledkem jsme potěšeni

25. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Komentář Andrewa Stroehleina z organizace Human Rights Watch k tomuto článku:

Ano, středoevropské země souhlasí s odmítáním migrace. Nevyřčená myšlenka, které je všechny spojuje, zní: Podívejte se, my jsme tu měli genocidu a pak etnické očišťováni a výsledkem jsme potěšeni. Ať žijí monokulturní státy!

(Pozn. red.: Jak známo z přírody, monokultury nejsou odolné vůči nebezpečím a nikdy nepřežijí.)


Ano, zdá se, že mnoho lidí si vzalo to nesprávné poučení z tragické likvidace rozrůzněných, mnohoetnických společností ve střední Evropě.

 

Avšak paranoia ohledně uprchlíků, vládnoucí v tomto regionu,  je naprosto iracionální. Maďarsko, země s 10 miliony obyvatel, bylo požádáno, ať přijme 1000 uprchlíků (!!) a tamější vláda proto zahájila kvůli tomu proti Bruselu obrovskou nenávistnou kampaň.

Počty v ostatních třech zemích V4 jsou srovnatelné a reakce je podobná: politikové tam vyvolávají strach a nenávist a tím posilují vlastní moc.

Problémem je, že skoro nikdo v těchto zemích se v životě s žádným muslimem nesetkal. To, co tamější občané vědí o muslimech, je výlučně to, co slyší v médiích: islamistický terorismus ve filmech a v realitě v zahraničí. O ostatních 99.99999% z miliardy či více muslimů žijících ve světě netuší tito lidé nic.

Státem ovládané televizní zpravodajství v Polsku a v Maďarsku - hlavní zdroj informací pro tolik lidí - je plné absolutně nenávistných narativů. Senzacionalismus v ostatních médiích ve střední Evropě stejným způsobem vyvolává strach a nenávist.

A je zjevné, že ta propaganda a vyvolávání nenávisti fungují, protože - znovu - pohlédněme na ta čísla. Jak se proboha může země s 10 miliony obyvatel tak strašně bát 1000 zoufalých lidí, kteří prostě jen potřebují bezpečný domov?

Zajímavé je, že jsou tito politikové považováni za "nacionalisty" a ta veřejná rétorika za "nacionalistickou". Avšak toto nevyplývá z národní hrdosti. Vyplývá to z národního strachu. Tito lidé hovoří  o svém silném a hrdém národě, ale nejsou ani natolik silní, aby byli schopni lidem pomoci?

Visegrádská čtyřka by se možná měla osvobodit od  pojmu "národy plné strachu".

Takže tady je můj nápad - měli bychom zorganizovat během nadcházejících dvou let kočovné show a jezdit s ním v daném regionu od města k městu, možná s nějakou dobře známou místní národní filmovou celebritou, novinářem a pár muslimy, kteří hovoří místním jazykem.

Uspořádejme spoustu místních setkání s lidmi odevšad. Ať se lidi ptají - i když to budou nevědomé a bigotní otázky, ať je to otevřené fórum, aby lidi mohli konečně konfrontovat své iracionální strachy.

A i kdyby bylo výsledkem jen to, že budou moci říci svým přátelům, "jednou jsem se setkal s muslimem a přežil jsem to", už to by bylo obrovské zlepšení situace.

Protože by to začalo ten strach erodovat a ochromilo by to schopnost neskrupulózních politiků toho strachu zneužívat.

Jediné, co bude fungovat, budou osobní setkání. Hromadné sdělovací prostředky a mediální bubliny nikdy nic nedokáží.

To si myslím. Co si o tom myslíte vy?

0
Vytisknout
9661

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018