Dospěje ČR k takové úrovni občanského a právního sebevědomí?

Donald Trump nesmí blokovat své kritiky na Twitteru, podle soudu to odporuje prvnímu dodatku ústavy USA

24. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Americký prezident nesmí bránit svobodě slova tím, že blokuje na Twitteru své kritiky. Tento rozsudek vynesl federální soud v newyorském Manhattanu na základě sedmi žalob těch, kdo byli zablokováni na na twitterovém účtu současného amerického prezidenta kvůli tomu, že se kriticky vyjadřovali k obsahu prohlášení Donalda Trumpa.



Soud postavil své rozhodnutí na tom, že podle prvního dodatku americké ústavy není možné omezovat takovým způsobem ty, kdo chtějí využít svobody slova k vyjádření svého názoru. Podle soudu je blokování takových uživatelů Twitteru neoprávněným přenesením působnosti vládní kontroly na twitterový účet amerického prezidenta. Společná žaloba, které dal soud za pravdu, považuje twitterový účet amerického prezidenta za oficiální informační zdroj vlády USA. Soud přímo nenařídil odblokování postižených uživatelů.

Mluvčí Trumpova ministerstva spravedlnosti se vyjádřila v tom smyslu, že vláda rozhodnutí respektuje, nesouhlasí s ním a zvažuje další kroky.  Donald Trump má na svém twitterovém účtu na 52 milionů sledovatelů. Během volební kampaně i během výkonu funkce jej využívá jako jednoho z hlavních komunikačních kanálů. O rozhodnutí informuje deník NY Times.

Pozn. Boba Kartouse: Kauza v USA otevírá zásadní otázku, zda je osoba ve veřejné funkci oprávněna využívat právními normami platnými pro nedigitální média neregulovaných komunikačních kanálů k tomu, aby omezovala veřejnou diskusi ve prospěch zájmů těch, kdo takovou funkci zastávají. V ČR by se pravděpodobně taková kauza vůbec nedostala před soud, byť je zjevné, že například zaměstnanci úřadu prezidenta mají tendenci zneužívat svého postavení k tomu, aby šířili dezinformace, jak ostatně zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas předseda ústavního soudu Pavel Rychetský.


Další podrobnosti:


Novinářka Rebecca Buckwalter-Poza, která byla v tomto případě jedním ze žalobců, napsala na Twitteru o svém vítězství:

"Žalovala jsem prezidenta, a vyhrála jsem":


Soudkyně vydala tzv. deklaratorní prohlášení, které vysvětluje určitou právní argumentaci, nikoliv soudní příkaz, který by Trumpovi zabránil blokovat své kritiky. Tím se vyhnula možnému konfliktu mezi dvěma větvemi americké vlády.

"Protože žádný vládní činitel nestojí nad zákonem a protože se očekává, že všichni vládní činitelé budou zákon dodržovat, poté, co soudnictví konstatovalo, co je zákon, musíme předpokládat, že prezident a ředitel pro digitální záležitosti Dan Scavino odstraní blokování, které považujeme za neústavní," napsala soudkyně.


Jameel Jaffer, ředitel institutu Knight First Amendement upozornil, že budou následovat další žaloby, pokud bude Trump dál blokovat lidi na Twitteru.

Dan Ozzi je autor a hudební novinář, kterého Trump zablokoval v roce 2014 poté, co zavtipkoval, že by bylo legrační používat Trumpův obličej jako záchod.

"Když ten twitterový účet funguje jako oficiální hlásná trouba demokraticky zvoleného celostátního politika, pak mám já jako občan právo číst veškerý průjem, který se z té hlásné trouby leje," konstatoval.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6610

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018