Ne každý novinář je myšlenkově "embedded"

25. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Musím konstatoval, že argumentace Karla Dolejšího, že nemá cenu cestovat do konfliktních oblastí na Blízkém Východě, protože se tam k faktům "nikdy nedostanete", stačí být doma a srovnávat informace z internetu, je hodně přitažená za vlasy. Nejzkušenější a nejprofesionálnější novináři si samozřejmě dokáží dávat pozor na manipulaci místních zájmových skupin a víme ze zkušeností z někdejšího autoritářského sovětského bloku, že oficiální propaganda je vždycky děravá a když jste na místě, dovíte se vždycky pravdu.

Ne každý mezinárodní novinář je slečna Všelichová a normální novináři skutečně hodni toho jména se zmanipulovat nenechají.



Establishmentová česká média jsou sice v mnoha ohledech profesionálnější než nejrůznější alternativní konspirační internetové servery, přesto však jsou stále ideologicky zaujatá.

Při nedávném vraždění neozbrojených palestinských demonstrantů v Gaze se většina českých médií včetně České televize velmi kontroverzně postavila na stranu střílejících izraelských vojáků, přestože z dokumentace mezinárodních lidskoprávních organizací vyplývá, že izraelské jednotky střílením do neozbrojených demonstrantů páchaly válečné zločiny.

Je mi líto, ale máme-li se přidržovat faktů a izolovat se od ideologie znesvářených stran, musíme dávat přednost informacím, které šíří právě mezinárodně uznávané lidskoprávní organizace. S jejich kritikou byla zrovna v případě vraždění Palestinců Česká televize docela v konfliktu.

Uznávám, stejně jako Karel Dolejší, že establishmentová média v České republice jsou dnes v ohrožení od autoritářů a populistů. Jenže do této situace se dostala především svou zaujatostí - že léta ignorovala problémy obyčejných lidí.

Absolutně neuznávám, že bychom měli prohřešky mainstreamových médií v České republice - i jinde - ignorovat a omlouvat, protože je musíme kvůli jejich ohrožení populisty hájit. Ano, musíme je kvůli jejich ohrožení populisty hájit, ale zároveň i kritizovat tam, kde selhávají.



0
Vytisknout
9133

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018