Brusel se snaží zkrotit visegrádské vzbouřence

25. 5. 2018

čas čtení 2 minuty


Evropská unie má novou strategii vůči vzdorným autoritářským režimům ve středovýchodní Evropě: divide et impera, píše server Politico.eu. Zatímco Brusel bojuje s autoritářskými režimy v Maďarsku a v Polsku a snaží se zabránit jejich likvidaci demokratických norem (na právě proběhnuvším rozhlasovém festivalu v Praze svědčili rozhlasoví novináři z Polska, že situace v polských státních médiích je stejná jako za komunistického režimu, že novináři prostě drží hubu a myslí si svoje, ale neodváží se to říci - jedné účastnici polský rozhlas zakázal odvysílat radiodokument, protože prý byl potenciálně kritický proti vládě. A autorka ho ani nemůže uplatnit jinde, protože rozhlas si na něj osobuje vlastnictví autorských práv, pozn. red. BL), Evropská komise se za scénu snaží vyvolat rozkol mezi těmito dvěma zeměmi a Českou republikou a Slovenskem.



Diplomaté a politikové v regionu uvádějí, že Evropská komise se snaží využít finančních pobídek k vytvoření rozkolu ve visegrádské čtyřce. Středoevropské země čelí podstatným škrtům v dotacích z evropského rozpočtu v následujících sedmi letech. Evropská komise dala jasně najevo vedoucím politikům v Praze i v Bratislavě, že vůbec není v jejich zájmu spojovat se s vládcem Polska  Jarosławem Kaczyńskim a vládcem Maďarska Viktorem Orbánem. 

Činitelé ze Slovenska a z České republiky dali Bruselu najevo, že nejsou ochotni obětovat vlastní zájmy na obranu protidemokratických praktik v Polsku a v Maďarsku. Obě země do obrovské míry závisejí na dotacích z Bruselu - veřejné investice na Slovensku jsou dotovány z Bruselu z 55 procent!, v ČR z 43 procent. 

Jak Bratislava, tak Praha, mají vlastní problémy s populismem a s politickou korupcí, avšak jejich politické zájmy jsou stále více bližší zájmům Německa a Rakuska, s nimiž jsou jejich ekonomiky těsně provázány, a nikoliv s Polskem a Maďarskem. To platí zejména o Slovensku, jediné zemi v tomto regionu, která přijala euro. 

Evropská komise se nicméně obává, že její strategie může být kontraproduktivní, protože populisté budou vykřikovat, že se Brusel snaží středoevropským zemím "vnutit svou vůli". To se už stalo ohledně uprchlického problému, kde je nyní kompromis zjevně nemožný. 


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
16695

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2018