Evropa má malý manévrovací prostor pro udržení íránské jaderné dohody

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
I když jsou evropské mocnosti rozhodnuty zachránit jadernou dohodu s Íránem z roku 2015 - poté, co od ní Trumpova administrativa jednostranně odstoupila - není ani zdaleka jisté, že nalezne účinný způsob, jak toho dosáhnout, tvrdí Ahmad Majidyar, ředitel projektu IranObserved při americkém Blízkovýchodním institutu. Přežití dohody závisí na schopnosti EU zainteresovat Teherán na lukrativních obchodech, aby dohodu dodržel, nicméně rozsáhlé americké sankce odradí hlavní evropské společnosti a banky od investic v islámské republice.


  Krátce po odstoupení USA od dohody JCPOA hlavní evropské společnosti, včetně francouzského ropného gigantu Total a dánské dopravní skupiny Maersk, oznámily, že ukončí veškeré aktivity v Íránu, pokud nedostanou výjimku z amerických sankcí. To podnítilo Teherán, aby prohlásil, že úsilí EU chránit íránské zájmy není dostatečné.

EU se může snažit zákonem chránit své společnosti před americkými sankcemi, nebo vytvořit nový finanční systém k nákupu íránské ropy a plynu prováděnému v eurech místo v amerických dolarech. Evropské země mohou také poskytnout úvěry menším společnostem, které neobchodují s USA, aby mohly investovat v Íránu. Ale jakmile americké ministerstvo financí v příštích měsících znova uvalí na Írán všechny sankce spojené s jaderným programem, pro kteroukoliv mezinárodní společnost bude těžké, ne-li nemožné, vyhnout se globálnímu finančnímu systému ovládanému USA.

Trumpova administrativa doufá, že evropské mocnosti podpoří její úsilí eskalovat ekonomický tlak na Teherán, aby donutil íránské lídry souhlasit s novou, důkladnější dohodou. Ale v Evropě panuje nedostatečná shoda ohledně podpory Washingtonu při snaze o novou dohodu.

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6732

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2018