Írán: Úsilí EU zachránit jadernou dohodu je "nedostatečné"

21. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Íránský ministr zahraničí Džavad Zaríf v neděli prohlásil, že evropské snahy zachránit jadernou dohodu poté, co od ní odstoupily USA, jsou nedostatečné. 


  "Kaskáda rozhodnutí evropských společností ukončit aktivity v Íránu věci mnohem více komplikuje," sdělil Zaríf novinářům.

Ministr hovořil s novináři po setkání s energetickým komisařem EU Miguelem Ariasem Canetem, který přijel na dvoudenní návštěvu Teheránu. Jde o první návštěvu západního představitele od té doby, co Washington oznámil odstoupení od dohody z roku 2015 o jaderném programu (JCPOA).

"S odstoupením Spojených států od jaderné dohody se zvýšila očekávání íránské veřejnosti ohledně Evropské unie... a politická podpora EU pro jadernou dohodu není dostatečná," dodal Zaríf.

Několik zahraničních firem již zastavilo operace v Íránu, zatímco očekávají, jak se vyvinou rozhovory v rámci EU.

Francouzská ropná společnost Total minulý týden oznámila, že opustí svůj investiční projekt v Íránu v hodnotě 4 - 8 miliard dolarů, pokud nedostane z Washingtonu výjimku.

Další francouzský energetický gigant Engie v sobotu oznámil, že ukončí práce v Íránu do listopadu, kdy dojde ke znovuuvalení amerických sankcí.

"Evropská unie musí přijmout konkrétní doplňující kroky ke zvýšení svých investic v Íránu. Závazky EU aplikovat jadernou dohodu nejsou slučitelné s oznámením o pravděpodobném stažení hlavních evropských společností," řekl Zaríf.

Canete řekl, že uznává, že čas se krátí a je třeba jasných evropských opatření na ochranu investic a nákupů ropy.

Írán pohrozil obnovením průmyslového obohacování uranu "bez omezení", pokud nebudou chráněny jeho zájmy.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8039

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018