Donald Trump zrušil summit s Kim Jong-unem

24. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


Donald Trump zrušil svou plánovanou vrcholnou schůzku s Kim Jong-unem. Poukázal na "výhrůžné" prohlášení od pchjongjangského režimu a varovalm že americká armáda je "připravena, pokud to bude nutné".

Toto náhlé rozhodnutí, které americké spojence v regionu překvapilo, přišlo o výměně výhrůžných prohlášení od amerických a severokorejských činitelů. Trumpova vláda však sledovala také s rostoucím znepokojením, že Pchjonbgjang v posledních dnech nereaguje na snahy zorganizovat plánované schůzky před summitem, který se měl konat v Singapuru dne 12. června. 



V dopise Kimovi Trump praví, že se "velmi těšil" na setkání se severokorejským předákem. "Bohužel ale, kvůli obrovskému hněvu a otevřenému nepřátelství projeveným ve vašem nejnovějším prohlášení zastávám názor, že je nevhodné, v tuto chvíli, uskutečnit toto dlouho plánované setkání." Trump dodal, že schůzka se nebude konat "v zájmu obou stran, ale ke škodě světa". 

Po vydání svého prohlášení Trump dodal, že je možné, že se summit bude moci konat někdy v budoucnu, avšak varoval Pchjongjang, že Amerika a její spojenci  budou reagovat, pokud se KLDR dopustí "pošetilých nebo neodpovědných činů". 

Dodal také, že budou pokračovat "dosud nejtvrdší sankce" proti severokorejskému režimu. Ovšem po náhlém zrušení této vrcholné schůzky a po nedávném odstoupení USA od jaderné smlouvy s Íránem vznikají nyní vážné pochybnosti, zda bude Trump schopen získat mezinárodní podporu pro zvýšené sankce, nemluvě o jeho schopnostech vynutit si už existující sankce. 

Trump Kimovi připomněl, jak obrovský americký jaderný arzenál:



Vrcholná schůzka s Kimem byla zrušena pouhé dva dny po návštěvě jihokorejského prezidenta Moon Jae-ina v Bílém domě. Ten se vyjadřoval optimisticky o historickém summitu, který líčil jako životně důležitý pro mír na korejském poloostrově. Moon byl zrušením summitu překvapen, stejně jako Severní Korea. 


Těsně předtím pozvala KLDR mezinárodní novináře sledovat zničení místa, kde dosud prováděla zkoušky jaderných zbraní. 

Změna Trumpova postoje byla velmi náhlá. Ještě ve čtvrtek odvysílala televize Fox News jeho rozhovor, v němž v rozporu se svými zahraničněpolitickými poradci Trump nabídl KLDR postupné odzbrojování. 

Trumpův obrat následoval po energicky formulovaném prohlášení od severokorejské náměstkyně ministra zahraničí Choe Son-hui, která byla reakcí na tvrdé výroky amerického prezidenta Mikea Penceho.

Choe ve svém prohlášení varovala, že Pchjongjang může nechat USA "ochutnat strašlivou tragédii". Pokud budou rozhovory zrušeny, Choe varovala, že mezi oběma zeměmi by mohla vzniknout "vzájemná jaderná válka". 


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7021

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018