Občané Severního Irska se vážně obávají obnovení terorismu, pokud znovu vznikne severoirská hranice

21. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Mezi katolíky i protestanty žijícími v Severním Irsku vládne silný odpor proti znovuzavedení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Občané Severního Irska, ať protestanti nebo katolíci, jsou přesvědčeni,  že znovuvytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou rychle povede k obnovení terorismu.

10 procent severoirských katolíků a 15 procent voličů katolické nacionalistické organizace Sinn Féin by podporovalo zvandalizování kamer, pokud by byly na hranici instalovány. 10 procent voličů organizace Sinn Féin by podporovalo útoky proti nové infrastruktuře pohraniční kontroly.

Pokud Británie nebo alespoň Severní Irsko nezůstanou v jednotném evropském trhu, pevná hranice musí být zavedena, protože EU nemůže dopustit přístup pro nekvalitní zboží z oblastí mimo EU, nedodržující kvalitativní normy Evropské unie, které by za dumpingové ceny ohrožovaly evropský trh. Londýnská vláda ovšem setrvání Británie či Severního Irska v Evropském trhu odmítá, ovšem řešení problému nemá. Evropská unie od Londýna požaduje vyřešení tohoto problému do června.

Od referenda o brexitu, které se konalo v červnu 2016, v Severním Irsku podstatně stoupla podpora pro setrvání Británie v Evropské unii. Zatímco v referendu o brexitu v červnu 2016 hlasovalo pro setrvání Británie v Evropské unii 56 procent občanů Severního Irska, v současnosti podporuje setrvání v Evropské unii 69 procent občanů Severního Irska, tedy podpora pro setrvání v EU stoupla o 13 procent.

Ve Skotsku hlasovalo v červnu 2016 62 procent občanů pro setrvání Británie v Evropské unii. 

V Anglii zůstává odpor vůči Evropské unii nezměněn. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018