Zemřel americký spisovatel Philip Roth

23. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

V USA zemřel ve věku 85 let americký spisovatel Philip Roth (nekrolog ZDE), který udržoval v sedmdesátých letech úzké styky s českými spisovateli, a proslul výrokem, že v Americe si každý může říkat co chce, ale nic to neváží, kdežto v Československu je útlak a za slovo se trestá, ale má obrovskou váhu.

Politolog a odborník na komunistické Československo Kieran Williams zveřejnil odkaz na důvěrnou zprávu amerického velvyslanectví v Praze o Rothově tamější návštěvě r. 1975:







Důvěrné. Duben 1975. 

Současné zprávy z Prahy a pověsti

Americký autor Philip Roth uskutečnil svou čtvrtou výroční cestu do Prahy a navštívil své přátele, disidentské spisovatele Kunderu, Vaculíka, Klímu a další. Roth ke konci své návštěvy zašel na velvyslanectví a informoval o tom, že český dramatik Havel velmi nedávno poslal Husákovi dopis, který má asi 30-40 stránek, v němž odsoudil, jak režim zachází s intelektuály. Rothovy kontakty dopis znají a udělal na ně dojem svou energičností a otevřeností.

Velvyslanec se zeptal Rothe, zda má nějaké informace, které by potvrdily neustále se šířící nepodložené zprávy o nadcházejících liberalizačních opatřeních. Roth řekl, že jeho přátelé slyšeli tytéž nepodložené zprávy, a v naději se jich přidržují, vzhledem k tomu, že jejich vlastní postavení je tak beznadějné. Neslyšel však od nich nic, co by tyto naděje potvrdilo. Proto se obává, že jde jen o poslední projevy zoufalství. Jiní napsali vzdorné dopisy jako poslední gesto. Bohužel s tímto hodnocením v podstatě souhlasíme.

Co se týče Dubčekova dopisu z loňského 28. října, zde v Praze o něm není skoro nic známo. Britské velvyslanectví slyšelo informace, že prý všichni v Bratislavě se starají o lesnickou komisi, kde Dubček pracuje, aby se zajistilo, že je ochraňován - takže zboží je tam dodáváno dříve než pozdě, zásoby jsou vždycky k dispozici, atd. Nemáme žádné zprávy, které by potvrdily, že Dubček byl přeložen do Prahy. Většina pozorovatelů zde zastává názor, že Dubček nezměnil své názory, ale že nehraje žádnou roli, leda jako symbol, kterého zřejmě budou používat jen emigranti.

9. května se v Praze a Bratislavě mají konat velké přehlídky. Německé velvyslanectví informuje o nepodložených zprávách, že bude na pražské přehlídce vystaven Ludvík Svoboda. Němci si také myslí, že by Prahu k výročí pražského povstání dne 5. května mohl navštívit Brežněv. My o tom nemáme žádné zprávy, ale slyšeli jsme podobnou nepodloženou zprávu z jugoslávského velvyslanectví. 

0
Vytisknout
8014

Diskuse

Obsah vydání | 28. 5. 2018