Donald Trump zrušil summit s Kim Jong-unem

24. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



Donald Trump zrušil svou plánovanou vrcholnou schůzku s Kim Jong-unem. Poukázal na "výhrůžné" prohlášení od pchjongjangského režimu a varovalm že americká armáda je "připravena, pokud to bude nutné".

Toto náhlé rozhodnutí, které americké spojence v regionu překvapilo, přišlo o výměně výhrůžných prohlášení od amerických a severokorejských činitelů. Trumpova vláda však sledovala také s rostoucím znepokojením, že Pchjonbgjang v posledních dnech nereaguje na snahy zorganizovat plánované schůzky před summitem, který se měl konat v Singapuru dne 12. června. 


Rozhovor Britských listů 165:

Byl jsem v uprchlickém táboře v Kurdistánu

18. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří s analytikem Britských listů Danielem Veselým, který se vrátil z návštěvy Kurdistánu. Rozhovor se vysílá na Regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 18. května 2018.

29951

Zábavnější, než si myslíte...

Velezrada, nebo veleblbost? Globální soumrak spekulantů aneb Luftjarda zasahuje...

24. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Představte si, že máte jako poradce pro vztahy s Čínou člověka, který zmizí, jehož firmu převezme kvůli podezření z nezákonného jednání čínská vláda a firma následně vyhlásí bankrot. Abyste problém vyřešili, společníka poradce a "zmocněnce pro Čínu", který zřídil českou pobočku tohoto podezřelého podniku, kterého hlavní akcionář vykopne pro ztrátu důvěry ve splacení obřího dluhu, pošlete do Číny "vyjednávat". Dává vám to celé smysl? Zvlášť když jste českým prezidentem, který má hájit jako nejvyšší ústavní činitel české národní zájmy? Dělá to Miloš Zeman záměrně a je tedy podezřelý z privatizace prezidentského úřadu ve prospěch hochštaplerů Mynáře, Nejedlého a Tvrdíka a tedy z velezrady? Nebo vůbec netuší, co se děje, podepisuje bianco směnky hochtštaplerům a není tedy již schopen vykonávat úřad? A co bude pro ČR znamenat, pokud se rozkryje fakt, že nejbližší okolí prezidenta je součástí řetězce ne úplně veřejných finančních prádelen?

Stráže v polském parlamentu zaútočily na rodiče a jejich invalidní děti

24. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

V parlamentu ve Varšavě demonstrují rodiče invalidních dětí požadující příspěvek na péči o ně. Poslanci vládnoucí strany Právo a spravedlnost je okatě ignorují. Dnes na rodiče i invalidní děti zaútočily fyzicky parlamentní stráže:



https://twitter.com/Exen/status/999657951462920192

Pokrytectví EU se nevyplácí

Nebuďte šokováni: EU se na Itálii vykašlala

24. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Nebuďte šokováni italským odporem vůči EU. Na Itálii se Evropská unie vykašlala. Itálie byla nucena řešit příchod obrovského množství uprchlíků v izolaci a při mlčení EU, protože ostatní země Evropské unie nechtěly přiznat, že dohoda EU-Turecko o uprchlících uprchlickou krizi nevyřešila. Vláda pěti hvězdiček a ultrapravicové Ligy je cenou, kterou EU platí za svůj oportunismus, píše politolog Cas Mudde. Za destabilizační ultrapravicovou vládu v Itálii tak nesou přímou vinu středoevropské země.


Iluze nacionalistické jednoty

24. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Co asi tak čekají čeští nacionalisté, kteří nadávají na Evropskou unii a chtějí z ní vystoupit? Že si třeba italští nacionalisté řeknou: my ty Čechy milujeme, my se pro ně budeme rádi obětovat, my jim ten odpor ke kvótám nebudeme zazlívat! Italští nacionalisté si ovšem budou stejně jako všichni ostatní nacionalisté hledět především „svých zájmů“.

Pro nacionalismus není představa, že ty ostatní, tzv. cizácké národy, nějak škodí tomu jeho národu, který by na tom byl skvěle, kdyby se mohl rozvíjet bez cizáckých vlivů, nejen nepřijatelná, ale jeho dokonce jeho osudem, do kterého musí vždy dříve či později spadnout. Iluze nějaké jednoty evropských nacionalistů, která je dána jejich odporem k EU, je iluzorní. EU je totiž právě historicky unikátním a až dosud velmi úspěšným pokusem, jak se v Evropě po staletích válek a nenávisti nějak domluvit na společných zájmech, jak si vyjít vstříc, jak se zbavit nacionalismu.

Trumpův válečný kabinet na cestě ke katastrofální vojenské konfrontaci

24. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Události posledních dnů naznačují, že se Trumpova administrativa vydala na cestu ke katastrofální vojenské konfrontaci s Íránem. Důkazem pro toto tvrzení je proslov amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, ve kterém světovou veřejnost seznámil s „nejtvrdšími sankcemi v dějinách“, které Spojené státy po jednostranném odstoupení od jaderné dohody s Íránem (JCPOA) uvalí na Teherán. Sankce bývají přijatelnější alternativou k vojenské intervenci, nicméně často představují předehru k válce, čehož jsme byli svědky například v Iráku.    

Zuckerberg založil podvodný projekt s cílem zneužívat osobních dat, tvrdí americká firma

24. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



Mark Zuckerberg čelí žalobě u soudu v Kalifornii, že záměrně vypracoval "zlovolný a podvodný projekt", jehož cílem bylo exploatovat obrovské množství soukromých informací o uživatelích Facebooku ve snaze vydělat miliard a donutit konkurenci, aby zkrachovala. Přesně tímto způsobem pracovala firma Cambridge Analytica.

Žaloba, předložená tento týden soudu v San Mateo, je založena na množství soukromých emailů a zpráv kolujících mezi vysokými činiteli Facebooku, včetně Marka Zuckerberga. V případě je Zuckerberg individuálně jmenován a obviňován, že osobně na projekt dohlížel.

29541

Dospěje ČR k takové úrovni občanského a právního sebevědomí?

Donald Trump nesmí blokovat své kritiky na Twitteru, podle soudu to odporuje prvnímu dodatku ústavy USA

24. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Americký prezident nesmí bránit svobodě slova tím, že blokuje na Twitteru své kritiky. Tento rozsudek vynesl federální soud v newyorském Manhattanu na základě sedmi žalob těch, kdo byli zablokováni na na twitterovém účtu současného amerického prezidenta kvůli tomu, že se kriticky vyjadřovali k obsahu prohlášení Donalda Trumpa.



Soud postavil své rozhodnutí na tom, že podle prvního dodatku americké ústavy není možné omezovat takovým způsobem ty, kdo chtějí využít svobody slova k vyjádření svého názoru. Podle soudu je blokování takových uživatelů Twitteru neoprávněným přenesením působnosti vládní kontroly na twitterový účet amerického prezidenta. Společná žaloba, které dal soud za pravdu, považuje twitterový účet amerického prezidenta za oficiální informační zdroj vlády USA. Soud přímo nenařídil odblokování postižených uživatelů.

Mluvčí Trumpova ministerstva spravedlnosti se vyjádřila v tom smyslu, že vláda rozhodnutí respektuje, nesouhlasí s ním a zvažuje další kroky.  Donald Trump má na svém twitterovém účtu na 52 milionů sledovatelů. Během volební kampaně i během výkonu funkce jej využívá jako jednoho z hlavních komunikačních kanálů. O rozhodnutí informuje deník NY Times.

Pozn. Boba Kartouse: Kauza v USA otevírá zásadní otázku, zda je osoba ve veřejné funkci oprávněna využívat právními normami platnými pro nedigitální média neregulovaných komunikačních kanálů k tomu, aby omezovala veřejnou diskusi ve prospěch zájmů těch, kdo takovou funkci zastávají. V ČR by se pravděpodobně taková kauza vůbec nedostala před soud, byť je zjevné, že například zaměstnanci úřadu prezidenta mají tendenci zneužívat svého postavení k tomu, aby šířili dezinformace, jak ostatně zdůraznil v rozhovoru pro Český rozhlas předseda ústavního soudu Pavel Rychetský.


Další podrobnosti:

29705

Šašek přijel, bo radní města Kocourkova sní o zbrojních zakázkách

24. 5. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Militantní demagog Steve Bannon nejprve prostřednictvím ohlupující kampaně a Breitbartu, amerických Parlamentních listů, pomohl Trumpovi vyhrát volby. Následně se ukázalo, že jeho vize návratu k nacionalismu a "nadvládě" nevzdělaného bílého muže, kterého právě Trump reprezentuje, není jen marketing pro kampaň, nýbrž že tento člověk si to skutečně myslí. Bannon je fanatik, a tak musel Bílý dům a pozici hlavního stratégů americké geopolitiky brzy opustit. Znamenal pro US podobné ohrožení, jako Mynář, Nejedlý či Tvrdík pro ČR, byť v trochu jiném slova smyslu. Nicméně kontrolní mechanismy v USA fungují přeci jen poněkud lépe, a tak Bannon už je dnes jen "ten, co plácá ještě větší nesmysly než Trump". Právě tento člověk byl českým zbrojním lobbyistou Strnadem, který je napojen na prezidentskou kancelář a doprovází Miloše Zemana na zahraničních cestách, pozván do ČR, aby snad pomohl místním zbrojařským kruhům získat nějaké zakázky v současných USA. Tento krok zástupce zdiskreditované společnosti, která prokazatelně vyváží zbraně do zbrojně embargovaného Azerbajdžánu. Jen houšť a více. Pokud budou pochybné české aktivity na mezinárodním poli pokračovat tímto směrem, můžeme se začít těšit z ozdravného procesu...

EYE 2018: Index korupce: proč země selhávají a proč prosperují?

24. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty


Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 


Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.


Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions


Dnešní, čtvrté téma k úvaze a diskusi je:


CORRUPTION INDEX: WHY COUNTRIES FAIL OR PROSPER? - INDEX KORUPCE: PROČ ZEMĚ SELHÁVAJÍ A PROČ PROSPERUJÍ?

Korupce vytváří obrovské příležitosti pro činitele státní správy pro jejich obohacování, a při tom vrhá miliony mužů, žen a dětí do chudoby. 

- Čím by měla Evropská unie přispět do boje proti korupci?

https://www.europeanyouthideas.eu/corruption-index-why-countries-fail-or-prosper

Co si o tom myslíte vy?

https://www.europeanyouthideas.eu/basic-income-solution-globalisation%E2%80%99s-effects

Některé dosavadní odpovědi mladých lidí:


Jestliže se zjistí, že je vedoucí politik vinen korupcí, měl by dostat možnost odstoupit. Pokud odmítne odstoupit, musí být odvolán. Pokud je zkorumpovaná celá vláda, Evropská unie by měla zasáhnout, donutit politiky k rezignaci a stíhat je za jejich trestné činy. EU by měla mít politiku nulové tolerance vůči korupci.

Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

HRW apeluje na evropskou veřejnost, aby donutila politiky vyloučit Fidesz z evropského klubu lidových stran

24. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



"Maďarská vládnoucí strana Fidesz používá xenofobii k vyvolávání nenávisti proti migrantům a nyní se snaží i umlčet nevládní organizace. Přeje si německá Křesťanskodemokratická strana (CDU), aby tyto hodnoty nakazily Evropskou unii? Fidesz by měl být vyloučen z europoslaneckého klubu Evropských lidových stran (EPP). Šéfové CDU a CSU, Angela Merkelová a Horst Seehofer - by neměli mlčet někde na okraji, ale měli by se postavit za hodnoty Evropy."

(V reakci na tuto kampaň HRW strana Fidesz zuří.)

 

Proč stále ještě podporují němečtí křesťanští demokraté maďarského premiéra Orbána a jeho stranu Fidesz v klubu Evropské lidové strany, vzhledem k tomu, že Orbán ochromuje evropskou demokracii? Jednejte, než bude pozdě!


Syrští komici v Istanbulu: Podívejte se, jsme normální lidi

24. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



"Šli jsme po ulici a já jsem potřeboval nabíječku na IPhone. Měl jsem 15 lir. Tak jsem si ji vzal do ruky a takhle smlouvám - jsem Syřan a předstírám, že jsem Turek, aby to bylo levnější. Chlap, který to prodává, je Syřan a předstírá, že je Turek, aby to bylo dražší."

* * *

"Seznámil jsem se s Američankou a jdeme na rande. Vzal jsem jí do syrské restaurace, protože na víc jsem neměl.

Ptám se, jako: Co si dáš?

A ona, jako: Nevím, co si mám dát?

Jak jsem souhlasil s Milošem Zemanem...

23. 5. 2018 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut


Vyslechl jsem si projev prezidenta Miloše Zemana na Žofínském fóru a s mnoha jeho myšlenkami souzněl. Pokud se jich chopila levicová strana, která přijde po ČSSD, zvítězila by ve volbách.

Miloš Zeman se ve svém vystoupení věnoval třem formám rozšíření demokracie v naší společnosti. V otázce demokratických práv občanů, vlastnických práv zaměstanců, občanské žurnalistiky a navázal na to nejzajímavější, co v jeho názorech lze vůbec nalézt. Jistě, i tentokrát si selektivně vybral své nepřátele, aniž by věnoval pozornost největšímu nebezpečí české demokracii, jíž jsou oligarchové oligarchů, jimž ostatně on a Václav Klaus pomáhali k ekonomické moci, P. Kellner a A. Babiš. 

Julia Skripalová vystoupila na veřejnosti

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta


 

Julia Skripalová poskytla výše uvedený rozhovor tiskové kanceláři Reuters. Uvedla v něm, že by se časem ráda vrátila do Ruska, ale že zatím nevyžaduje pomoc ruského velvyslanectví v Británii. "Přicestovala jsem do Británie za svým otcem 3. března, jako i pravidelně předtím v minulosti. Po 20 dnech v komatu jsem se probudila a bylo mi sděleno, že jsme oba byli otráveni," uvedla. "Stále ještě je pro mně obtížné se vyrovnat s tim, že jsme se oba stali terčem útoku. Měli jsme velké štěstí, že jsme tento pokus o atentát přežili.

Naše uzdravování bylo pomalé a nesmírně bolestivé. Nechci popisovat podrobnosti, ale fyzická léčba byla invazivní, bolestivá a deprimující.

Můj život byl obrácen vzhůru nohama zdrcujícími změnami, které na mě byly vrženy, jak fyzickými, tak emocionálními. Beru jen den po dni a chci pomáhat pečovat o svého otce, než se plně uzdraví. V dlouhodobé perspektivě doufám, že se vrátím do své země."

Julia Skripalová také předala novinářům prohlášení napsané v ruštině a v angličtině. Ruská verze obsahuje několik škrtů a oprav. Poté, co obě prohlášení přečetla do kamery, podepsala je. Odmítla odpovídat na jakékoliv otázky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Kozí mejdan v Milkovicích

24. 5. 2018

čas čtení 4 minuty

Vážení,

za tři měsíce proběhne již 18. ročník kulturně společenské slavnosti Kozí mejdan.
 
Letos od čtvrtka 23. do neděle 26. srpna 2018.
 
Setkání, které je od začátku koncipováno netradičně a zcela nekomerčně, se uskuteční ve volné přírodě na samotě Milkovice v Českém ráji. Bez stánkařů, ochranek a vstupenek. Program se předem netvoří, proto si může zahrát (muziku, divadlo atd.) každý, kdo přijede. Aktivitě v tomto směru se meze nekladou. Hraje se na dvou pódiích, zvukaři a aparát zajištěn. Zajištěno pivo, víno, limo a bezmasá kuchyně za ceny lidové. Toalety, pitná voda, oheň s možností stanování v sadech mezi stromy. Vhodné samozřejmě i pro děti a další rodinné miláčky, když si je pohlídáte, píše Stanislav Penc.

Pro stoupence Czexitu: Celní procedury po brexitu budou stát podniky 580 miliard Kč ročně

24. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta




Šéf britského celního úřadu sdělil ve středu poslancům Dolní sněmovny, že celní opatření, která chtějí po brexitu zavést konzervativní stoupenci brexitu, budou stát podniky 17 až 20 miliard liber (493 až 580 miliard Kč ročně). (Evropská unie však i toto řešení odmítá jako nerealizovatelné, stejně jako veškerá amatérská řešení, dosud Bruselu nabízená londýnskou vládou). Šéf britského celního úřadu bude odpovědný za zavedení nových celních kontrol na hranici Británie s EU a vypočítal, kolik to podniky bude stát:


29766

Bodláky Václava Duška

Když usnou lesy hluboké

24. 5. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

V tichosti rostou podezřelé přátelské dohody i neshody. Nebudeme posluhovat velmocenským nápadům, vyhneme se tak nežádoucím dopadům; dělat ciráty se ovšem nevyplácí. Obr šlápne bez obalu, kam ho napadne, s mezinárodními bezbarvými úmluvami i pochybnými smlouvami se jděte laskavě vycpat, vy nosiči čistopravdy a lásky! V utajených laboratořích testují vědátoři chemické pochutiny, pouze ale kvůli mírovým krokům; testuješ, vyrobíš, někdo dodá – a utajované skutečnosti lechtají bránice posměváčkům; ke všemu se najdou odborníci z mini partajních včelínů, kteří strkají rypáčky do kopek hnoje a předstírají, že jsou těhotní myšlenkami a tajnými informacemi. A naši rozumbradové i rozumbradky bez uzardění řídí nadřízené, musí se vypovídat z vyčtených mouder, ukázat voliči, že se nespletl a zvolil to pravé ořechové – i levé, zkrátka baví ty ozdoby překvetlé politické zahrady pšoukat k údivu veřejnosti; máme kecaly prvoligové, ale převažují nám ti z pralesní ligy, kde se okopává ze zásady a pro zábavu, kde hru tvoří částečně i potřebná zákeřnost. 

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Není férové, že Západ považuje střední Evropu za párie kontinentu

23. 5. 2018

čas čtení 3 minuty



V Evropě nyní sílí pocit, že "Východoevropané" si zaslouží jen pohrdání a arogantní lítost. V Bruselu, v Paříži, v Berlíně i jinde se stalo téměř běžnou moudrostí tvrdit, že "východňáři" všechno v Evropské unii kazí. Minulý týden se například vyjádřil Emmanuel Macron, že rozšiřování Evropy za posledních patnáct let Evropu oslabilo. Západní část Evropy si myslí, že vzestup populismu ve středovýchodní Evropě znamená, že bez středovýchodní Evropy v EU by evropská organizace fungovala daleko bezchybněji, píše Natalie Nougayrède.

Je pravda, že "na východě" existují podstatné problémy, zejména v Polsku a v Maďarsku. Třicáté výročí revolucí z roku 1989 bude příští rok zjevně spojeno s konflikty a napětím.  "Východ" získal statut párii. Středo a Východoevropané prostě "nechápou" evropský projekt, účastní se ho jen pro peníze, nespolupracují s Bruselem tak, jak by měli, dělají pořád potíže, jsou xenofobní a touží to autoritářské vládě - bez nich by Evropská unie neměla problémy! 

Propagandisté mezi americkými diplomaty, mezi íránskými disidenty a v Royal United Services Institute?

23. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Karel Dolejší si zjevně pečlivě nepřečetl celou analýzu, na niž odkazuje shrnutí Britských listů v krátkém článku "Trumpův Pompeo tvrdí, že Írán ´provádí vraždy´ v Evropě".

Jde o to, že údajné atentáty v Evropě podle Pompea páchají Íránské revoluční gardy, konkrétně jejich zahraniční pobočka Quds. Mnoho mezinárodních odborníků považuje toto obvinění za velmi sporné.

Je potřeba být přesný.

Pokračujme v překládání:

"Dnes páchají íránské jednotky Quds tajné vraždící operace v srdci Evropy," řekl Pompeo, a zmínil se tak o pobočce Islámských revolučních gard (IRGC) pro zahraniční operace.

Američtí diplomaté specializující se na Írán byli Pompeovými tvrzeními překvapeni.

Íránští proxies jsou řízeni silami Kuds

23. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Jan Čulík zjevně netuší, že zahraniční operace íránských bezpečnostních složek řídí právě jím zmíněné síly Kuds. Řídí také íránské proxies, to znamená např. libanonské hnutí Hizballáh, irácké milice Katajb Hizballáh, palestinský Hamás nebo Islámský džihád. 

Samotné síly Kuds se v íránských médiích svými úspěchy při verbování cizinců opakovaně chlubí. 

Když napíšu, že tzv. loutkové republiky v Donbasu minimálně od odstavení Girkina - Strelkova 14. srpna 2014 jsou pod plnou kontrolou Moskvy, Jan Čulík nebude zřejmě mít problém připsat Kremlu zodpovědnost za činy provedené tzv. separatisty. Zdá se však, že v případě íránských proxies má z jakéhosi důvodu potíže postupovat stejně. 

Jenže neexistuje vůbec žádný důvod tvrdit, že vraždy spáchané v Evropě Hizballáhem se nějak významně liší např. od kauzy sestřelení letu MH17, z nějž bude zítra nizozemskými vyšetřovateli výslovně obviněn Kreml. V obou případech jde o organizátora akce, který se v rámci koncepce "plausible deniability" pokouší schovávat za prostředníka. 

Zuckerberg v Evropském parlamentě neřekl nic. Nutí ho, aby odpověděl písemně

23. 5. 2018

čas čtení 3 minuty

Problémem byl formát otázek a odpovědí, který si prý Zuckerberg vymínil. Nejprve europoslanci říkali hromadně své otázky, a on pak na ně nakonec odpovídal  taky "hromadně". Znamenalo to, že neřekl nic.

Moderátorka Channel 4 Cathy Newman: Pane Verhofstadte, moc odpovědí jste od Marka Zuckerberga nedostali. Bylo to, protože se poslanci moc vykecávali, anebo mu vyhnout se odpovědím umožnil ten formát?

Europoslanec Guy Verhofstadt, Aliance liberálů a demokratů pro Evropu:
My jsme panu Zuckerbergovi dali velmi podrobné otázky a realitou je, že na ně vlastně vůbec neodpověděl. Takže nakonec jsme rozhodli, že ty otázky dostane písemně a bude muset na ně odpovědět. A pro mě je naprosto jasné, že pokud na to nebude reagovat, budeme muset jednat. Budeme muset posílit svůj zákon o GDPR a aktivovat své protitrustové pravomoci a pravomoci na podporu konkurence. Protože Facebook je dnes de facto monopol. Poté, co ovládl Instagram.


Evropa má malý manévrovací prostor pro udržení íránské jaderné dohody

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

I když jsou evropské mocnosti rozhodnuty zachránit jadernou dohodu s Íránem z roku 2015 - poté, co od ní Trumpova administrativa jednostranně odstoupila - není ani zdaleka jisté, že nalezne účinný způsob, jak toho dosáhnout, tvrdí Ahmad Majidyar, ředitel projektu IranObserved při americkém Blízkovýchodním institutu. Přežití dohody závisí na schopnosti EU zainteresovat Teherán na lukrativních obchodech, aby dohodu dodržel, nicméně rozsáhlé americké sankce odradí hlavní evropské společnosti a banky od investic v islámské republice.

Zemřel americký spisovatel Philip Roth

23. 5. 2018

čas čtení 3 minuty


V USA zemřel ve věku 85 let americký spisovatel Philip Roth (nekrolog ZDE), který udržoval v sedmdesátých letech úzké styky s českými spisovateli, a proslul výrokem, že v Americe si každý může říkat co chce, ale nic to neváží, kdežto v Československu je útlak a za slovo se trestá, ale má obrovskou váhu.

Politolog a odborník na komunistické Československo Kieran Williams zveřejnil odkaz na důvěrnou zprávu amerického velvyslanectví v Praze o Rothově tamější návštěvě r. 1975:







Důvěrné. Duben 1975. 

Současné zprávy z Prahy a pověsti

Americký autor Philip Roth uskutečnil svou čtvrtou výroční cestu do Prahy a navštívil své přátele, disidentské spisovatele Kunderu, Vaculíka, Klímu a další. Roth ke konci své návštěvy zašel na velvyslanectví a informoval o tom, že český dramatik Havel velmi nedávno poslal Husákovi dopis, který má asi 30-40 stránek, v němž odsoudil, jak režim zachází s intelektuály. Rothovy kontakty dopis znají a udělal na ně dojem svou energičností a otevřeností.

Trumpův Pompeo tvrdí, že Írán "provádí vraždy" v Evropě

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta



Tvrzení novopečeného "ministra zahraničí" Donalda Trumpa Mikea Pompeo, že íránské revoluční gardy provádějí "v srdci Evropy operace vraždění" zmátlo bezpečnostní experty a íránské emigranty, kteří konstatují, že si žádného vraždění, které by Írán prováděl v Evropě, nejsou vědomi.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauert uvedla: "Mike Pompeo má informace a přístup k informacím, které já nemám. Mohu vám říci, že mě pan ministr ujistil, že si za svým výrokem stojí." 

V Evropě v poslední době nedošlo k žádným vraždám, které by se oficiálně připisovaly íránskému státu. V roce 1991 byl ve Francii usmrcen poslední íránský premiér za šáha, Šapur Bakhtiar, a čtyři íránští kurdští disidenti byli v roce 1992 usmrceni v jedné řecké restauraci v Berlíně. 

Pompeo však údajně měl na mysli současnost. Žádné současné atentáty prováděné Íránem odborníci však nepotvrzují. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Výživné místo novičoku, aneb O historické nepoučitelnosti české "levice"

23. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Úterý 22. května se stalo svého druhu historickým mezníkem: Příznivci Miloše Zemana, mezi nimiž obvykle výrazně převažují mačisté (často velmi militantní), toho dne zamávali "feministickým" praporem. Účelová argumentace použitá před hlasováním o programu sněmovny totiž využila polarity mezi "užitečným a levicovým" zákonem o zálohovaném výživném pro samoživitelky a "zbytečným a pravicovým" návrhem projednat podezření prezidenta Miloše Zemana z velezrady. S tímto odůvodněním byl druhý zmiňovaný bod hlasy ANO, KSČ(M), SPD a Jaroslava Foldyny smeten. 

Komunismus nebyl totalitní režim

23. 5. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Komunismus projevoval totalitní tendence v prvním pětíletí své existence, do Stalinovy smrti, kdy kopíroval vražedné praktiky stalinského režimu v Sovětském svazu (a mimochodem fyzicky  likvidoval i své vlastní vysoce postavené činitele jako Rudolfa Slánského, jak to nyní dokumentuje Český rozhlas nově objevenými otřesnými nahrávkami). Stalin "mobilizoval" svůj národ i vyvražďováním vlastních vysoce postavených spojenců - aby si ve  vedení státu nemohl nikdo být jist svou mocí. (Koho to víc zajímá, ať si přečte klasickou studii Roberta Conquesta The Great Terror.) Režim v Československu existující do roku 1953 byl skutečně vražedný a je nutno to otevřeně a pořád opakovat. Je naprosto obscénní, pokud existují v ČR dnes politikové, či veřejní činitelé, či kdokoliv, kdo to popírají či bagatelizují.

Mezitím v Absurdistánu 70:

Stíhání za urážku národa, nové polské filmy a "Svět by byl daleko lepší, kdyby byli všichni jako Poláci"

22. 5. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

"Kdyby byli lidé z jiných zemí jako Poláci, svět by byl daleko lepší."


Zdá se, že je načase požádat pana šéfredaktora Čulíka, aby pro mě dal stranou trochu těch peněz, co dostává od Sorose (to mi píší někteří čtenáři, kteří mě o tom laskavě informují). Možná by pro mě mohl  otevřít účet na Kajmanských ostrovech, nebo někde tam, protože ty peníze budu potřebovat, až budu prchat z Evropy. Už to totiž přestává být vtip, psát humorné články o polské politice začíná být v dnešní době nebezpečné. Antoni Szpak, komik, je už za to právě vyšetřován. Ve svém článku se vyjádřil k účasti polského prezidenta na oslavách výročí ultrakatolického Radia Maryja těmito slovy: "Pro takovou oslavu by bylo záhodno políbit otce Rydzyka (majitele stanice) nejen na ruku. Jen v pitomé, zaostalé zemi může dojít k takovéto paranoii." Pár rozzuřených občanů ho udalo a jestli se prokuratura rozhodne proti němu zahájit  trestní stíhání, čelí trestu tříletého vězení za urážku národa...   Toto je sedmdesáté pokračování tohoto seriálu, takže já bych už teď pravděpodobně měl čelit životu v nějakém stranou Právo a spravedlnost provozovaném gulagu.

Ale vážně, mnoho lidí v Polsku si teď začíná opravdu dávat pozor na pusu.

V Manchesteru si "koncertem lásky", v absolutní jednotě všech ras a náboženství, připomněli loňský teroristický útok

23. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Zatímco čeští rasisté neustále řeší, kdo v západní Evropě prý patří ke komu a jak "barevní" a "muslimové" ohrožují evropskou civilizaci, v Manchesteru se v úterý konala obrovská veřejná akce a koncert "lásky" při příležitosti prvního výročí tamějšího loňského teroristického atentátu, při němž zahynulo 22 lidí a stovky lidí byly zraněny. Akce se konala v absolutní jednotě všech etnik a náboženství. Něco, čemu středoevropští rasisté nedokážou nikdy porozumět:



Útoky na východní Ukrajině sílí

23. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Za posledních sedm dní byli usmrceni 3 civilisté a 13 civilistů bylo zraněno. Dvě školy se staly terčem vojenských útoků. Došlo k 3 útokům proti filtrační stanici v Doněcku, byla přerušena dodávka pitné vody.

CIVILISTÉ NEJSOU VÁLEČNÝMI CÍLI, varuje Human Rights Watch


Třetí světová válka opět nezačala

23. 5. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Podobně jako v Sýrii, kde systematičtí vyznavači appeasementu vyhrožovali údajným vypuknutím 3. světové války v případě, že by kdokoliv intervenoval proti masovému vrahu Asadovi - do doby, kdy Izrael zdecimoval syrský systém protivzdušné obrany, NATO jeho chemické kapacity a následně ještě Izrael íránské základny - také na Ukrajině, ujišťovali nás, začne nekontrolovatelná vojenská eskalace, jakmile Západ bude tak hloupý a pomůže vyzbrojit ukrajinskou armádu moderními zbraňovými systémy. - V dubnu však kromě dalšího dorazily americké protitankové střely Javelin - a 3. světová válka se kupodivu opět nekoná. - Nebylo by náhodou rozumnější variantou než nechat se opakovaně děsit proruskými dezinformátory věnovat se pečlivější analýze bezpečnostní situace ve světě?


Pro stoupence Czexitu: Brexit již snížil britské HDP o 40 miliard liber a každá domácnost přišla o příjem 900 liber ročně

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Guvernér Bank of England Mark Carney včera uvedl,  že brexit zmenšil britskou ekonomiku o 2 % HDP, což je ekvivalent 40 miliard liber (1160 miliard Kč). Dodal, že se příjem každé britské domácnosti, přestože se brexit ještě neuskutečnil, snížil ročně o 900 liber, tedy o cca 26 000 Kč. 


Stoupenci brexitu před referendem r. 2016 lživě argumentovali, že po brexitu zbohatne EU o 350 milionů liber týdně, které bude moci investovat do státního zdravotnictví.


 Tomorrow's paper: Brexit costs households £900 a year, says Carney #tomorrowspaperstoday pic.twitter.com/awxepSqOlI


Pro stoupence Czexitu: Objem zahraničních investic do Británie poklesl o 90 procent

21. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

 

 

Z údajů z Companies House, instituce, kde se v Británii registrují nově vytvořené podniky, vyplývá dramatický pokles počtu francouzských, holandských a belgických firem, registrujících se ve Spojeném království. Francouzské firmy registrovaly v letech 2016-17 v Británii o 48 procent méně podniků než v předchozím finančním roce, belgické o 38 procent méně, holandské o 52 procent méně než v roce 2015-16.


Z údajů OECD vyplývá, že objem zahraničních investic do Británie v roce 2017 poklesl ve srovnání s rokem 2016 o 90 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE


EYE 2018: Základní příjem jako řešení dopadů globalizace?

23. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty


Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 


Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.


Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions



Dnešní, třetí téma k úvaze a diskusi je:

BASIC INCOME: A SOLUTION TO GLOBALISATION'S EFFECTS? - ZÁKLADNÍ PŘÍJEM: ŘEŠENÍ PRO DOPADY GLOBALIZACE?

Lidi mají rádi Jánošíka, protože bral bohatým a dával chudým.

Považujete myšlenku poskytování základního příjmu pro všechny bez jakýchkoliv podmínek za adekvátní reakci na globalizaci?

Co si o tom myslíte vy?


https://www.europeanyouthideas.eu/basic-income-solution-globalisation%E2%80%99s-effects

Některé dosavadní odpovědi mladých lidí:


Samozřejmě, že je základní příjem řešením! Globalizace, volný trh a otevřené hranice EU sice napomáhají ekonomice, ale vedly k dramatickému nárůstu nepřátelství a nezaměstnanosti, protože podniky většinou najímají lidi, kteří jsou ochotni pracovat za nízké mzdy. Příchod lidí odjinud, kteří nejsou zvyklí na naši životní úroveň  a neznají naše zaměstnanecké zákony znamená, že se tito lidé nechávají tvrdě vykořisťovat. To škodí nejen jim, ale i původním obyvatelům v EU, kteří jsou tak vyloučeni z pracovního trhu. Řešením je základní příjem pro všechny.

Evropa by to měla nejprve vyzkoušet na nejméně 10 000 lidech, ve stabilní zemi, jako je Německo nebo Finsko.

Základní příjem by nám poskytl víc času na osobní a komunitní rozvoj. Taky bychom už nemuseli dělat absurdní zaměstnání a mohli bychom se více soustředit na zlepšení komunity.

Musíte vzdělat bohaté, že základní příjem by zvýšil poptávku v reálné ekonomice a zvýšil jejich bohatství. Pak by to bylo zavedeno hned.

EYE 2018: Automatizace a globalizace: Jak zajistit férový podíl?

22. 5. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty


Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 uskuteční třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastní více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce je předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 


Akce je zcela zdarma a je určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se mohou lidé účastnit až 4 aktivit denně které budou simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.


Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Druhé téma, které vám dnes přinášíme, je:

AUTOMATION AND GLOBALISATION: HOW TO ENSURE A FAIR SHARE?
AUTOMATIZACE A GLOBALIZACE: JAK ZAJISTIT FÉROVÝ PODÍL?

Sílí obavy, zda globalizace a automatizace přinese prospěch jen “malému množství šťastlivců”, anebo zda budou fungovat pro všechny.

Do jakých oborů byste investovali finance a vzdělávání, abyste snížili nezaměstnanost mladých lidí?


https://www.europeanyouthideas.eu/automation-and-globalisation-how-ensure-fair-share

Co si o tom myslíte vy?

Některé odpovědi mladých lidí:

Evropa by měla vyrábět toho víc sama. V Evropě by měly vzniknout elektronické továrny. Bude zapotřebí automatizace pro zravotnictvím, pro genetiku, pro vysoce moderní vědu. Musíme lépe začít ukazovat teenagerům, že věda může být opravdu zajímavá. Anebo naučit děti kódovat počítačové hry. Víc by se mělo vydávat na základní vědu (2 procenta HDP, to má být vtip?) Víc hledat schopné mladé lidi a propojovat je navzáje. Vyúka ve školách by taky měla být elastičtější a dovolovat žákům, aby se věnovali tomu, co je baví.

Automatizace vyvolává nezaměstnanost, řešením by bylo ji zdanit, aby bylo možno zaplatit podporu v nezaměstnanosti pro mladé lidi, kteří nebudou schopni nalézt práci. Těch daní je možno také použít pro investice do nových sektorů.  

Zmaří Trumpův Bílý dům usmiřovací tendence na Korejském poloostrově?

22. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Přestože Donald Trump a jeho spolupracovníci do Oválné pracovny kandidovali s příslibem učinit Ameriku znovu velkou, na mezinárodní scéně si počínají jako ze řetězu utržená demoliční četa. Sotva stačili pohřbít klíčovou dohodu s Íránem (JCPOA), která podle amerického a izraelského vojenského a bezpečnostního establishmentu zajišťovala bezpečnost na regionální a světové úrovni, už se po hlavě vrhají do dalšího mezinárodního průšvihu. Ve vážném ohrožení se totiž ocitají slibné usmiřovací tendence na Korejském poloostrově a mužem v pozadí, který žene Spojené státy do propasti, není nikdo jiný než John Bolton.  

      

Hra kolem pana Poche

21. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 „Vstřícný přístup k uprchlíkům“ je to, co údajně levicový prezident České republiky vytýká kandidátovi na ministra zahraničí za nejstarší českou levicovou stranu. Prý by tak onen kandidát, sociální demokrat Miroslav Poche, nezapadl do zahraničněpolitické orientace nové české vlády.

Protože jednou napsal jeden článek, v němž byl „vstřícný k uprchlíkům“. Naopak vstřícnost k velkokapitalistům si levicový prezident cení. ČSSD dokonce navrhla jako svého kandidáta na ministra zemědělství člověka, který v roce 2013 kandidovat do Sněmovny jako lídr Strany práv občanů – Zemanovci, ministra v Rusnokově vládě, Miroslava Tomana.

Přečetli jsme:

Naivní nevědomý prosťáček. Proruské weby rozjely kampaň proti Pochemu, přidal se Okamura i Zeman

23. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na proruských dezinformačních webech se rozjíždí další kampaň podobná kauze lithium, jež ovlivnila loňské sněmovní volby. Tentokrát míří proti kandidátovi ČSSD na post ministra zahraničí Miroslavu Pochemu. V textech je označovaný za člověka, který bude ve funkci přijímat migranty, a nepřímo jako podporovatel Marakéšské politické deklarace. Do kampaně se podobně jako loni v říjnu zapojila také SPD. Argumenty dezinformačních webů přitom využil i prezident Miloš Zeman, který Pocheho v nové vládě nechce.

 

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Zaměstnanci Babišovy chemičky DEZA hrozí stávkou kvůli nízkým mzdám

23. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

Pokud zaměstnavatel nezmění přístup k požadavkům odborářů, hrozí v chemičce DEZA ve Valašském Meziříčí stávka. Důvodem jsou nízké mzdy a malý podíl na zisku firmy. Podle mateřské firmy Agrofert jsou požadavky odborů neadekvátní.

 

Celý text: ZDE

Lidská rasa tvoří jen 0,01% veškerého života, avšak už zlikvidovala více než 80% divoce žijících savců

21. 5. 2018

čas čtení 2 minuty



7,6 miliard lidí na této planetě tvoří jen 0,01 procenta biomasy, přesto však od úsvitu civilizace lidstvo způsobilo likvidaci 83 procent veškerých savců žijících v divoké přírodě a polovinu rostlin. Na planetě Zemi žije nepřiměřeně velké množství dobytka, které pěstuje člověk. 

Jednou z důležitých forem života na této planetě jsou bakterie - tvoří 13 procent veškeré biomasy, ale rostliny jsou nejrozšířenější - představují 82 procent veškeré živoucí hmoty. Všechny ostatní tvorové, od hmyzu po houby, od ryb po zvířata, tvoří jen 5 procent světové biomasy. 

Jedinou přípravou britské vlády pro brexit je vyčlenění části dálnice do Doveru pro očekávané mnohakilometrové fronty kamionů

22. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta



Britská vláda rozhodla, že určitá část dálnice M20 vedoucí do anglického přístavu Dover, bude uzavřena a stane se dočasným parkovištěm pro uvízlé tisíce kamionů, až budou po nesmyslném brexitu obnoveny celní kontroly na hranicích z Francií. které do značné míry znemožní obchodní výměnu mezi Británií a Evropskou unií.

Některé jizdní pruhy na dálnici M20 budou uzavřeny a budou vyhrazeny parkování uvízlým kamionům, snažícím se dostat do Evropy. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Irák odsoudil 40 "žen z Isis" po desetiminutových slyšeních k smrti

22. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 




Až tisíc žen, obviňovaných, že byly součástí Isis, bylo zatčeno v troskách iráckých měst. Doprovází je 820 dětí. V desetiminutových soudních slyšeních jsou odsuzovány především cizinky, které se připojily k mužů z hnutí Isis, většina z nich byla už usmrcena. Deník Guardian píše o případě francouzské občanky Djamily Boutoutao (29) z města Lille, která u soudu prosila o život, se svou dvouletou dcerou v náručí. Irácký soud tyto případy rychle odsuzuje k smrti, případně k doživotnímu vězení. Jen nedávno výjimečně osvobodil Iráčanku, která dokázala, že ji vstoupit do Isis přinutil bratr. Vůči cizinkám soud takovou mírnost neprojevuje.

Odhaduje se, že do Iráku a do Sýrie přicestovalo více než 40 000 cizinců, kteří se připojili k Islámskému státu. Z nich bylo asi 1900 Francouzi a asi 800 Britové.

Budou poslanci ve středu hlasovat pro naše zdraví a energetickou bezpečnost?

22. 5. 2018

čas čtení 8 minut

Společná tisková zpráva Hnutí DUHA a Greenpeace



Hlasování poslanců a poslankyň o pozměňovacích návrzích k novele zákona o ochraně ovzduší - jež by mělo proběhnout s největší pravděpodobností ve středu dopoledne - prověří, kterým stranám a poslancům záleží na čistotě vzduchu, který občané dýchají, a zároveň na naplňování energetické koncepce státu. Ukáže se také, kdo naopak podpoří větší zisky elektrárenských společností za vývoz uhelné elektřiny.

Zákonodárci budou totiž rozhodovat i o návrhu na omezení výjimek ze znečištění z velkých uhelných elektráren. Návrh předsedkyně Výboru pro životní prostředí Dany Balcarové (Piráti) [1] omezuje dobu, po kterou by uhelné elektrárny mohly vypouštět více škodlivých látek (prachu, oxidu siřičitého, oxidů dusíku či rtuti), než dovolují nové evropské limity, a to na konec roku 2025. Dává tedy elektrárenským společnostem 4 roky navíc (limity začínají v celé EU platit v srpnu 2021) [2], ale nutí je nakonec znečištění snížit.

Občané Severního Irska se vážně obávají obnovení terorismu, pokud znovu vznikne severoirská hranice

21. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Mezi katolíky i protestanty žijícími v Severním Irsku vládne silný odpor proti znovuzavedení hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Občané Severního Irska, ať protestanti nebo katolíci, jsou přesvědčeni,  že znovuvytvoření pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou rychle povede k obnovení terorismu.

10 procent severoirských katolíků a 15 procent voličů katolické nacionalistické organizace Sinn Féin by podporovalo zvandalizování kamer, pokud by byly na hranici instalovány. 10 procent voličů organizace Sinn Féin by podporovalo útoky proti nové infrastruktuře pohraniční kontroly.

Pokud Británie nebo alespoň Severní Irsko nezůstanou v jednotném evropském trhu, pevná hranice musí být zavedena, protože EU nemůže dopustit přístup pro nekvalitní zboží z oblastí mimo EU, nedodržující kvalitativní normy Evropské unie, které by za dumpingové ceny ohrožovaly evropský trh. Londýnská vláda ovšem setrvání Británie či Severního Irska v Evropském trhu odmítá, ovšem řešení problému nemá. Evropská unie od Londýna požaduje vyřešení tohoto problému do června.

Od referenda o brexitu, které se konalo v červnu 2016, v Severním Irsku podstatně stoupla podpora pro setrvání Británie v Evropské unii. Zatímco v referendu o brexitu v červnu 2016 hlasovalo pro setrvání Británie v Evropské unii 56 procent občanů Severního Irska, v současnosti podporuje setrvání v Evropské unii 69 procent občanů Severního Irska, tedy podpora pro setrvání v EU stoupla o 13 procent.

Ve Skotsku hlasovalo v červnu 2016 62 procent občanů pro setrvání Británie v Evropské unii. 

V Anglii zůstává odpor vůči Evropské unii nezměněn. 

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



Poslankyně PiS: Zavřela bych všechny novináře do vězení, udělala pořádek a dala moc jedině Jarosławu Kaczynskému

21. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta







"Zákon o dekoncentraci médií je hotový a vyžaduje už jen rozhodnutí politického vedení strany Právo a spravedlnost, Jarosława Kaczyńského, kdy ho realizovat, zda v tomto nebo v příštím volebním období," řekla poslankyně PiS  Joanna Lichocka, zastupující kujawsko-pomorskou oblast.

"Já bych to ráda všechno zlikvidovala, dala novináře do vězení, udělala pořádek, raz, dva tři, a zavedla tu nejlepší vládu Jarosława Kaczyńského. Pak bych byla spokojena, že je dobře," dodala.

 

Íránský režisér nesměl do Francie, cenu z Cannes dostal na letišti

22. 5. 2018

čas čtení < 1 minuta

 v
Íránský režisér Jafar Panahi, jehož film Tři tváře, dostal cenu na letošním filmovém festivalu v Cannes za nejlepší scénář, ji obdržel až na letišti v Teheráně. Íránské soudy mu zakázaly cestovat do zahraničí.



Kapacita a odhodlání: Soupeření mezi USA a Íránem

21. 5. 2018

čas čtení 1 minuta

Zničení Iráku v roce 2003 způsobilo, že se z Blízkého východu stal nevyvážený systém, napsal Alex Deep. V regionu, který se v minulosti vyznačoval vyrovnaným soupeřením mezi Irákem a Íránem, od té doby řada sunnitskoarabských států spoléhá na USA ohledně zaplnění vakua po nárazníku proti íránskému vlivu.

Neidealizování dřívějších politiků a usvědčování těch současných z idiocie a zneužívání moci je důležité a přínosné

21. 5. 2018 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty


Chci se připojit ke komentáři Marka Beneše ve smyslu, že idealizování politiků, jako byl Tomáš Garrigue Masaryk, vytváří někdy až groteskní představy o tom, jací tito lidé ve skutečnosti byli, a jaké používali metody při dosahování svých cílů. To, že Masaryk využíval tajnou policii k posílení své moci, a že si společně s Alfredem Thomasem můžeme klást otázku, do jaké míry se v souvislosti s meziválečným Československem můžeme bavit o demokracii, ještě ale neznamená, že bychom měli rezignovat na stav současné politické kultury.


Gaza a Izrael jako varovný předobraz budoucí Afriky a Evropy?

21. 5. 2018 / Tomáš Fiala

čas čtení 4 minuty


V posledních dnech se v médiích objevuje řada zpráv a komentářů o nedávném krveprolití na hranicích Gazy a Izraele, kdy bylo za jediný den zabito několik desítek demonstrantů a stovky dalších zraněny. Po úvodních emočně laděných a často až extrémních zprávách se (alespoň v Britských listech) objevují objektivnější komentáře, například Za krveprolévání v Gaze může Izrael i Hamás, nebo Třináct nepříjemných pravd o tom, co se děje v Gaze, které ukazují, že ani v této tragické situaci nelze přijmout zjednodušený obraz brutálních vrahů a nevinných obětí a ukázat prstem na jednoznačného viníka. Samozřejmě, (nejen tento) zásah izraelské armády by se měl objektivně a nezávisle vyšetřit a především hledat cesty, jak příště v podobných situacích zastavit dav demonstrantů za cenu co nejmenšího (nejlépe žádného) počtu mrtvých a zmrzačených.

Ukrajina "musí uznat své problémy s neonacisty a ultrapravicí"

21. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

Pokud jde o neonacisty a ultrapravici, Ukrajina má v zahraničí problém, uvedl editorial listu Kyiv Post. Kremelská propaganda od prvních dnů euromaidanové revoluce přetékala fašisty a antisemity, šířila lež, podle níž ukrajinské dobrovolnické prapory byly většinou tvořeny neonacistickými nacionalisty usilujícími o utlačování a vraždění rusky hovořících osob.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v dubnu 2018

4. 5. 2018

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 72 426.17 .  Příjem z reklamy byl 9917 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 144 226.50 Kč.   

Zůstatek byl koncem dubna 2018 359 572.35 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26743