Ukrajina "musí uznat své problémy s neonacisty a ultrapravicí"

21. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Pokud jde o neonacisty a ultrapravici, Ukrajina má v zahraničí problém, uvedl editorial listu Kyiv Post. Kremelská propaganda od prvních dnů euromaidanové revoluce přetékala fašisty a antisemity, šířila lež, podle níž ukrajinské dobrovolnické prapory byly většinou tvořeny neonacistickými nacionalisty usilujícími o utlačování a vraždění rusky hovořících osob.


  Ve skutečnosti je ultrapravice ve většině západních zemí mnohem silnější než na Ukrajině a mnohem, mnohem silnější v Rusku. Nicméně veškerá propaganda je založena na špetce pravdy a Rusko se chopilo problému, který ukrajinská společnost skutečně má, výrazně jej přehnalo a použilo tak, aby poškodilo obraz Ukrajiny v zahraničí.

Navíc běžný obrázek ukrajinské ultrapravice - vyholené lebky, tetování, kloubnatí kreténi obtěžující gay aktivisty nebo hrozící uvalením "ukrajinského pořádku" - představuje pouze část pravdy. V pozadí problému stojí předsudky zděděné ze sovětských dob, které lze stále najít ve všech společenských vrstvách.

Jeden z příkladů byl k vidění v kanceláři ukrajinského generálního konzula v Hamburku, kde byl Vasyl Maruščynec nedávno vyfotografován s narozeninovým dortem v podobě knihy nacistického diktátora Adolfa Hitlera Mein Kampf.

Maruščynec také údajně na Facebooku publikoval pomlouvačná prohlášení o Židech, Russech, Maďarech, Romech a dalších národech.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí reagovalo rychle: "Antisemité a ti kdo vyvolávají nenávist mezi národy nemají místo ani v civilizované společnosti, ani na ministerstvu," prohlásil ministr zahraničí Pavlo Klimkin na Twitteru 13. května. Podle Klimkina ministerstvo Maruščynce suspendovalo a zahájilo disciplinární vyšetřování.

Avšak tento incident připomíná, že antisemitismus na Ukrajině není pouhým výtvorem kremelských propagandistů. Jde o reálný problém, kterému se Ukrajina musí zabývat, pokud má zaujmout své oprávněné místo v rodině civilizovaných národů.

Uznání problému je prvním krokem k jeho řešení. Ministerstvo zahraničí udělalo správnou věc, když odsoudilo rasistu ve svých řadách, místo aby se ho snažilo krýt, jak by se to patrně stalo v minulosti. A proto bude Ukrajina v očích světa vypadat lépe.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7906

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018