USA pozastavily obchodní válku s Čínou. Na úkor Evropy?

21. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Americký ministr financí oznámil, že hrozící obchodní válka s Čínou byla přerušena. Avšak evropští představitelé jsou znepokojeni, že nová obchodní dohoda mezi USA a Čínou může fungovat "na úkor Evropy". 


  Americký ministr financí Steven Mnuchin v neděli prohlásil, že USA a Čína vzájemně neuvalí tarify na své zboží, čímž prakticky zrušily hrozící obchodní válku.

Oznámení přišlo den poté, co Washington a Peking oznámily, že Čína "významně" zvýší nákupy amerických výrobků v rámci dohody zaměřené na omezení amerického obchodního deficitu s Čínou.

Ten činí přibližně 375 miliard dolarů, ale Washington doufá, že ho do roku 2020 sníží o 200 miliard. Počátkem roku americký prezident Trump vyvolal obavy z obchodní války, když pohrozil uvalením tarifů v hodnotě 150 miliard dolarů na čínské zboží. Peking reagoval návrhy vlastních tarifů na americké produkty.

Ministr Mnuchin nyní prohlásil, že očekává výrazné navýšení zemědělského exportu, zhruba o 35 - 40 %. "Máme konkrétní cíle. Nebudu veřejně odhalovat, jaké jsou," prohlásil.

Avšak francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire varoval, že Evropa může být poškozena, pokud USA s Čínou uzavřou novou dohodu.

"Spojené státy a Čína riskují, že uzavřou dohodu na úkor Evropy... Spojené státy si přejí, aby Evropa a evropské země zaplatily za špatné chování Číny. To vše je zcela absurdní a nepochopitelné."

V poslední dekádě byla Čína významným zdrojem zahraničních investic v Evropě, přičemž největším příjemcem se stalo Německo. To je také největším čínským obchodním partnerem v Evropě.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8922

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018