Zmaří Trumpův Bílý dům usmiřovací tendence na Korejském poloostrově?

22. 5. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Přestože Donald Trump a jeho spolupracovníci do Oválné pracovny kandidovali s příslibem učinit Ameriku znovu velkou, na mezinárodní scéně si počínají jako ze řetězu utržená demoliční četa. Sotva stačili pohřbít klíčovou dohodu s Íránem (JCPOA), která podle amerického a izraelského vojenského a bezpečnostního establishmentu zajišťovala bezpečnost na regionální a světové úrovni, už se po hlavě vrhají do dalšího mezinárodního průšvihu. Ve vážném ohrožení se totiž ocitají slibné usmiřovací tendence na Korejském poloostrově a mužem v pozadí, který žene Spojené státy do propasti, není nikdo jiný než John Bolton.  

      

Patrně žádný soudný pozorovatel se nemůže divit, že severokorejský diktátor Kim Čong-un nevěří stávající americké administrativě. A třebaže Kima můžeme podezírat z vypočítavosti a úskočnosti, důvodů k nedůvěře má vícero. KLDR s nelibostí pozoruje, jak Trumpova vláda před zraky světové veřejnosti roztrhala jadernou dohodu s Íránem, přestože Teherán podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA) smluvní podmínky dodržuje. Totéž stanovisko ještě letos v dubnu zastávala i Trumpova administrativa. Pchjongjangu dozajista neuniklo, jak Spojené státy definitivně pohřbily státotvorné ambice Palestinců přesunutím své ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma a jak zablokovaly mezinárodní vyšetřování izraelského masakru v Gaze.

Poté, co Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton oznámil, že by USA měly v KLDR aplikovat libyjský model pro denuklearizaci, Severokorejci reagovali sdělením, že vrcholná schůzka Donalda Trumpa a Kim Čong-una se možná konat nebude. Vzhledem k tomu, že John Bolton je patrně nejhlasitějším zastáncem změny režimu v zemích, jež se nepodřizují diktátu z Washingtonu, je naprosto jasné, co tím Bolton myslel: "Vzdejte se nukleárního deterentu, abychom vás mohli napadnout". Korunu všemu nasadil sám Trump, když Kimovi vyhrožoval, že buď přistoupí na dohodu se Spojenými státy, anebo dopadne jako Muammar Kaddáfí. Výhrůžky Bílého domu na adresu severokorejského diktátora zaznívají v době, kdy Spojené státy s Jižní Koreou jako každý rok provádějí rozsáhlé vojenské manévry.Tyto „válečné hry“ v minulosti zahrnovaly také nasazení bombardérů schopných nést jaderné bomby a dokonce i simulaci jaderného útoku proti Severní Koreji.

Kim Čong-un, ostatně jako další diktátoři a autoritáři, kteří nejdou Bílému domu na ruku, si jistě dobře pamatuje na záběry zlynčovaného libyjského lídra. Koneckonců podobný osud potkal i Saddáma Husajna, jenž na počátku 90. let zastavil program na vývoj zbraní hromadného ničení. Jedním z architektů nelegální angloamerické invaze byl právě Trumpův poradce pro národní bezpečnost John Bolton.

Pchjongjang rovněž zrušil další kolo rozhovorů se Soulem. Lídři Severní a Jižní Koreje v dubnu přijali Panmunjomskou deklaraci, v níž se zavázali oficiálně ukončit korejskou válku, zahájit éru národního smíření, míru a prosperity a taktéž denuklearizovat Korejský poloostrov. Severokorejci se domnívají, že mezinárodnímu společenství ukázali vlídnou tvář, jelikož s Jihokorejci zahájili rozhovory na nejvyšší úrovni, zastavili testy balistických raket a hodlají zrušit základnu, kde se testují jaderné zbraně. Pchjongjang se ale prozatím nechce zbavit svého jediného trumfu, tedy atomových zbraní.     

Vliv protřelého politického harcovníka Boltona na impulzivně jednajícího Trumpa je naprosto zásadní. Zatímco Donald Trump nemá žádnou ideologii a na mezinárodní scéně se chová jako buldozer, John Bolton je zdatným manipulátorem, který může zcela ovlivnit zahraničněpolitickou agendu Bílého domu. Bolton si v roli šedé eminence Bílého domu připsal na konto první úspěch, když se mu bez větší námahy podařilo sabotovat dohodu s Íránem, a nyní má jedinečnou příležitost torpédovat usmiřovací tendence mezi oběma Koreami.   

Letos v únoru, kdy se na Korejském poloostrově již blýskalo na lepší časy, Bolton v listu Wall Street Journal volal po preventivním vojenském úderu na Pchjongjang a jeho jaderná zařízení. Koneckonců Bolton je dlouhodobě přesvědčen, že severokorejský problém by se nejlépe vyřešil vojenskou intervencí Spojených států. Trumpův poradce pro národní bezpečnost si nikdy nelámal hlavu s katastrofálními následky jím podporovaných vojenských intervencí. Jestliže v Iráku v důsledku americké invaze zemřely stovky tisíc až milion lidí, případný konflikt na Korejském poloostrově by mohl vyústit v jadernou konfrontaci s více než milionem obětí. Bolton se mezitím pokouší sabotovat červnovou vrcholnou schůzku Donalda Trump a Kim Čong-una pochybnými argumenty a lživými tvrzeními.         

Za této situace tedy můžeme doufat, že se stane zázrak: Impulzivní Donald Trump by mohl nebezpečného jestřába Boltona propustit a zásahem vyšší moci by pak mohl úspěšně zvládnout schůzku s Kim Čong-unem, a odvrátit tak fatální konflikt.     

      

0
Vytisknout
7970

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2018