USA po pochybných volbách zpřísnily sankce proti Venezuele

23. 5. 2018

čas čtení 1 minuta
Venezuela čelí rostoucí mezinárodní izolaci a prohlubující se ekonomické krizi, když po pochybném znovuzvolení Nicolase Madura prezidentem dochází ke zpřísnění amerických sankcí. 


  Reakce Washingtonu vystupňovala tlak na levicového Madura, poté co 14 vesměs latinskoamerických členů Limské skupiny odvolalo své velvyslance na protest proti hlasování, které opozice bojkotovala.

Země skupiny G20 - Kanada, Austrálie, Argentina, Mexiko, Chile a USA prohlásily, že neuznají výsledky a zhodnotí sankční opatření.

Šest zemí na jednání skupiny G20 v Buenos Aires označilo venezuelské volby za "nelegitimní" a oznámilo, že "zvažují možné politické, diplomatické a finanční sankce proti autoritářskému Madurovu režimu". Ten by měl podle volebního výsledku setrvat ve funkci do roku 2025.

Voleb se nezúčastnilo 52 % obyvatel země trpící nedostatkem potravin a léků, násilnými nepokoji a masovým exodem statisíců lidí. Opoziční koalice Kulatý stůl demokratické jednoty (MUD) volby označila za "frašku" a bojkotovala je.

Bývalý důstojník a příznivce zemřelého levicového prezidenta Huga Cháveze Henri Falcón, který v průzkumech získával preference vyrovnané s Madurem, tvrdí, že volby postrádaly "legitimitu" a obvinil vládu z nakupování hlasů. "Je zřejmé, že (Maduro) nemá populární podporu a ztratil legitimitu," prohlásil opoziční představitel José Manuel Olivares.

Mezinárodní měnový fond odhaduje, že venezuelské HDP bude dál klesat a inflace dosáhne 13 800 %.

 

Celý text v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7416

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2018