Izrael se připravuje na předběžné rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o obvinění z genocidy v Gaze

26. 1. 2024

čas čtení 5 minut

Za halasnými prohlášeními úředníci zkoumají možné scénáře blížícího se rozhodnutí v případu, který vznesla Jihoafrická republika

Izraelští představitelé se připravují na očekávané prozatímní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora ve věci obvinění Jihoafrické republiky, že válka v Gaze je genocidou Palestinců. Je to mimořádné opatření, které by mohlo vystavit Izrael mezinárodním sankcím.

Nejvyšší soud OSN, který řeší spory mezi státy, ve středu uvedl, že své průlomové rozhodnutí vydá v pátek. Haagský orgán by mohl nařídit Izraeli, aby zastavil své tříměsíční vojenské akce v pásmu Gazy, které 7. října vyvolal bezprecedentní útok Hamásu. Rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora jsou závazná a nelze se proti nim odvolat, ačkoli soud nemá pravomoc je vymáhat.


Jihoafrická republika podala v prosinci u soudu žalobu proti Izraeli, v níž tvrdí, že ničivá ofenziva, při níž zahynulo 25 700 lidí, představuje státem vedenou genocidu a je v rozporu s úmluvou OSN o genocidě, která byla podepsána v roce 1948 jako reakce světa na holocaust.

Úplné rozhodnutí bude pravděpodobně trvat roky a soud se v pátek zabýval pouze žádostí Jihoafrické republiky o mimořádná opatření na ochranu Palestinců před možným porušením úmluvy. Mezinárodní právní experti se domnívají, že prozatímní rozhodnutí proti Izraeli z tohoto týdne by mohlo posloužit jako důvod k uvalení sankcí.

Právníci Jihoafrické republiky ve svých úvodních argumentech v Haagu tvrdili, že izraelská bombardovací kampaň znamenala "zničení palestinského života" a přivedla lidi na pokraj hladomoru.

Izrael tato obvinění odmítl jako "hrubě zkreslená" a tvrdil, že má právo se bránit po útoku ze 7. října, při němž zahynulo 1 400 lidí, a že jeho ofenziva je zaměřena spíše proti Hamásu než proti palestinskému lidu jako celku.

Izraelská vláda ve čtvrtek nasadila optimistický tón a naznačila, že si je jistá, že světový soud rozhodne v její prospěch.

"Očekáváme, že Mezinárodní soudní dvůr tato falešná a účelová obvinění zamítne," řekl na tiskové konferenci její mluvčí Eylon Levy.

Začátkem tohoto měsíce prohlásil premiér Benjamin Netanjahu: "Nikdo nás nezastaví, ani Haag, ani osa zla, ani nikdo jiný." Měl na mysli skupiny "osy odporu", které jsou spojeny s Íránem a působí v Libanonu, Sýrii, Iráku a Jemenu.

Diplomatické chvástání však nekoresponduje s kroky, které podnikli nejvyšší izraelští představitelé. Izraelský establishment i velká část veřejnosti dlouhodobě tvrdí, že OSN a přidružené orgány jsou vůči židovskému státu zaujaté, ale země vzala obvinění Jihoafrické republiky vážně a vyslala do Haagu silný právní tým, aby obhájil své akce v Gaze.

Netanjahu uspořádal ve čtvrtek odpoledne v telavivském sídle Kirya schůzku, na níž se za účasti generálního prokurátora, ministra spravedlnosti, ministra pro strategické záležitosti a ředitele Rady národní bezpečnosti připravoval na možné scénáře po rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora.

Izrael ve čtvrtek rovněž odtajnil dokumenty ve snaze prokázat, že při své operaci v Gaze podnikl kroky k ochraně civilistů a minimalizaci civilních obětí.

Žaloba od Jihoafrické republiky byla v Izraeli, státě, který povstal z popela holocaustu, široce kritizována. Mnozí potomci přeživších nemohou pochopit, jak mohla být jejich země obviněna z genocidy.

Před soudem nestojí jen Izrael. Jihoafrická republika testuje nárok Západu na morální nadřazenost

Komentátor Ben-Dror Yemini ve čtvrtek v předním izraelském deníku Yedioth Ahronoth napsal, že Jihoafrická republika si na žádost Íránu koupila žalobu u Mezinárodního soudního dvora poté, co Teherán "poskytl vládnoucí straně v Jihoafrické republice štědré finanční prostředky".

Mezinárodní soudní dvůr vydává mimořádná opatření jen zřídka, ačkoli v nedávné době byla vydána předběžná rozhodnutí v případech týkajících se ruské invaze na Ukrajinu a zacházení s Rohingy v Myanmaru.

Izrael čelí dvěma dalším významným mezinárodněprávním sporům kvůli svému zacházení s Palestinci.

Rezoluce Valného shromáždění OSN z roku 2022 požádala Mezinárodní soudní dvůr o poradní stanovisko k "právním důsledkům vyplývajícím z politiky a praxe Izraele na okupovaném palestinském území", což je považováno za důležitý krok, protože zatímco různé orgány OSN konstatovaly, že některé aspekty okupace jsou nezákonné, nikdy nebylo rozhodnuto, zda samotná okupace, která trvá již 56 let, je nebo se stala nezákonnou.

Mezinárodní trestní soud také v roce 2021 rozhodl, že má mandát k vyšetřování násilí a válečných zločinů spáchaných jak Izraelem, tak palestinskými frakcemi, ačkoli Izrael není členem tohoto  soudu a neuznává jeho autoritu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2023

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2024