Putinův Alexandr Něvskij je metaforou Stalina

24. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Debata o tom, čí socha by měla stát na Lubjance před sídlem služby FSB, se přiostřuje. Řada Putinových příznivců v Rusku i na Západě se raduje, že podnájemník Kremlu signalizoval podporu umístění sochy Alexandra Něvského, jemuž dává přednost před Felixem Dzeržinským, píše Irina Pavlovová.


Takoví lidé tvrdí, že Něvskij je dlouholetým symbolem obrany Ruska proti všem nepřátelům, zatímco Dzeržinskij představuje dosud široce nenáviděného zakladatele sovětské tajné policie - a že Putinovu podporu Něvského proti Dzeržinskému je třeba ocenit. Jenže tito lidé zapomínají na historii i současné potřeby ruského režimu.

(V "bibli ruského eurasianismu", knize Lva Nikolajeviče Gumiljova "Od Rusi k Rusku", autor podrobně vysvětluje pozici Něvského v ruské protizápadní nacionalistické mytologii, včetně klíčového obratu "oběť duše" označujícího spojení s Mongoly, přestože Něvskému zavraždili otce - pozn. KD.)

Něvskij se takřka před tisíciletím spojil s Mongoly, aby bojoval s Řádem německých rytířů a papežstvím v jejich společném východním tažení, které mělo šířit katolictví a západní hodnoty ve slovanských oblastech. Dzeržinskij jako první šéf Leninovy Čeky zavíral a zabíjel oponenty bolševismu.

Putinovi musí naprosto vyhovovat, když si místo Dzeržinského vybere prakticky nejvíce protizápadního lídra celých ruských dějin.

Dzeržinského Kreml nepotřebuje, protože ten je spojen s rudým terorem - a dnešní ruský režim prosazuje místo toho "cílené" represe opozičních skupin plus agresivní manipulaci veřejného mínění. Avšak Něvskij se mu velice hodí.

Nejde samozřejmě o skutečnou historickou roli tohoto knížete. Ve hře je způsob, jakým této postavy na konci 30. let a během 2. světové války využíval Stalin. Ten oslavoval film Sergeje Ejzenštejna z roku 1938 právě kvůli jeho státocentrickému a protizápadnímu ruskému nacionalismu.

Postavení sochy Alexandra Něvského na Lubjance bude demonstrací spojení dnešního Ruska se státním nacionalismem, velmocenským šovinismem a protizápadnictvím samotného Stalina. Takže Putinův krok by neměl být oslavován coby liberální počin, neboť je jeho přesným opakem.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6269

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021