Hanba: Izrael posílá vakcínu proti covidu-19 do zahraničí, ale Palestincům téměř nikoliv

25. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

V úterý začala izraelská vláda posílat vakcínu proti koronaviru zemím, které se nacházejí tisíce kilometrů daleko – Hondurasu, Guatemale a České republice. Mezitím Palestinci žijící pod izraelskou okupací převážně zůstávají bez vakcinace, a to zčásti proto, že Netanjahuova vláda zdržuje zásilky lahviček s očkovací látkou na Západní břeh a do Gazy. Kontroverzní kroky Tel Avivu tak narazily na široký odsudek, píše Jake Johnson na webu commondreams.

Izraelská novinářka Gili Cohen uvádí, že tři výše zmíněné země, které mají obdržet tisíce dávek vakcín od Pfizeru a Moderny, buďto hodlají přesunout své ambasády do Jeruzaléma, nebo s tímto krokem souhlasí. To znamená, že zásilky vakcín jsou politicky motivované.

Palestinský politolog a aktivista Yousef Munayyer na Twitteru napsal, že Izrael začíná posílat vakcínu zemím výměnou za diplomatické uznání politiky apartheidu. Honduras, který se nachází 7500 mil daleko, lahvičky s očkovací látkou získá, zatímco Palestinci zůstávají opomíjení.

Ačkoli úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua říká, že některé z přebytečných vakcín Palestincům dodává (jedná se o dva tisíce lahviček s ruskou vakcínou Sputnik V), většina lidí žijících na okupovaných územích nemá k životně důležitému léku přístup.

Podle izraelského ministerstva zdravotnictví Izrael už očkoval 70 procent svých obyvatel starších 16 let. Al Džazíra informuje, že Palestinci žijící v Gaze a na Západním břehu obdrželi zhruba 32 tisíc dávek, což stačí na proočkování jen nepatrného zlomku populace čítající 5,2 milionu. Na konci minulého týdne izraelská vláda konečně souhlasila s pomocí při očkování 100 000 Palestinců, kteří pravidelně dojíždějí do Izraele za prací.

Zdravotní bratr Matthias Kennes pracující pro Lékaře bez hranic považuje tento přístup za nespravedlivý a krutý. Izrael je okupační mocnost, jež má k dispozici miliony dávek. Palestina je okupované území a má jich k dispozici pouze několik tisíc. V Izraeli se očkuje 60x více než v Palestině, kde zůstávají ti nejzranitelnější bez účinné ochrany proti patogenu.


Celý článek ZDE

 

 

0
Vytisknout
5979

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021