Průběžné zpravodajství:

Česká vláda odmítá přijmout proti katastrofální situaci tvrdý lockdown. Počet nákaz vzrostl o dalších 13 657 osob!

25. 2. 2021

čas čtení 6 minut
Nikam nechoďte. Následující týdny až měsíce budou v ČR katastrofální. 

ČR má opět NEJHORŠÍ počet nákaz na milion obyvatel za posledních 7 dní.

- Česká vláda odmítá uzavřít podniky a zavést tvrdý lockdown, navzdory katastrofální situaci. Nezavede ani omezení cestování na vzdálenost větší než 20 km (ve Skotsku platí zákaz pohybu mimo 5 mil od domova, tedy mimo 8 km od domova), "protože by se to prý nedalo kontrolovat". Zajímavé je, že v jiných zemích se to kontrolovat dá. Ve Škodě Auto je téměř 700 nakažených. Podniky přímo ohrožují životy lidí. Nedodržuje se zákon o bezpečnosti práce. Kdy budou odbory stávkovat?

- Česká média vyvolávají strach z vakcíny zveřejněním informace, že "několik lidí po očkování zemřelo". Potíž je, že se očkují nesmírně staří a často nemocní lidé, u nichž je pravděpodobnost úmrtí vysoká. Po světě bylo očkováno více než 200 milionů lidí a úmrtnost na očkování není hlášena. Studie zjistily, že úmrtí starých lidí po očkování s očkováním nesouvisí. V českých médiích chybí informace o tomto mezinárodním kontextu. Vzhledem k absolutně indolentnímu, nebezpečnému postoji českých úřadů k pandemii je očkování pro zemi jedinou záchranou. Vakcíny jsou nesmírně efektivní k zvládání nákazy.

Ve středu 24.2.  bylo v ČR očkováno 16 615 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 600 429 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 226 780 osob.  Ve středu bylo dokončeno očkování  u 5142 osob.    Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 18,2 milionů lidí, to je 27,5 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 44,5 milionů lidí, to je  13,5 procent obyvatelstva), z nich 19,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 198 168 osob. Ve středu 24.2.   bylo v ČR zaznamenáno dalších  13 657 nových denních nákaz.  Zemřelo 19 682 lidí, to je denní nárůst o 153 mrtvých.   V nemocnicích je 6 817 lidí, to je nárůst od včerejška o  150 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Skotsko už naočkovalo první dávkou 33,4 procent obyvatelstva. Skotská studie 1,2 milionu očkovaných :   První vakcína firmy Pfizer snížila po čtyřech týdnech od očkování hospitalizace o 85 procent, první vakcína firmy AstraZeneca o 94 procent:

- Maďarské nemocnice budou v nadcházejících čtrnácti dnech pod tlakem, jaký dosud nikdy nezaznamenaly, varoval Viktor Orbán.

- Švédi žijící v pečovatelských domovech budou smět příjímat čtrnáct dní po obdržení obou vakcín návštěvy příbuzných.

- Čína schválila další dvě vakcíny. Celkem má nyní Čína čtyři schválené vakcíny, které vznikly v samotné Číně.

- Pfizer oznámil, že studuje třetí vakcínu proti covidu, jakou součást strategie zvládnout zmutované varianty koronaviru.

- Africká unie podporuje požadavek, aby se  farmaceutické společnosti vzdaly určitého množství autorských práv na léky a vakcíny proti covidu, aby se zrychlila jejich distribuce do chudých zemí. Reuters poukazuje na dva příklady,  kdy rozvojový svět vážně trpěl, protože farmaceutické firmy nezrušily autorskýá práva: v době pandemie prasečí chřipky kolem roku 2010 a v době pandemie HIV/AIDS v devadesátých letech.

- Firma Regeneron Pharmaceuticals informuje, že nezávislý panel expertů zjistil, že její koktejl protilátek má "jasnou klinickou účinnost" na zmírňování počtu hospitalizací a úmrtí na covid. Je to kombinace dvou protilátek casirivimab a imdevimab, které v listopadu schválil pro krizové užívání americký úřad pro regulaci potravin a léků.

 - Téměř polovina lidí s potenciálními příznaky rakoviny (vykašlávání krve, boule na těle) nešla v Británii v první vlně pandemie k lékaři, zjistila studie.

- Finsko oznámilo nový třítýdenní lockdown od 8. března, protože tam rostou počty nákaz. Nebude zaveden noční zákaz vycházení, ale budou uzavřeny bary a restaurace a žáci nad 13 let přejdou na onlinovou výuku. Od Vánoc se v zemi šíří vysoce nakažlivá britská varianta koronaviru.

- Ukrajina zaznamenala za posledních 24 hodin nárůst infekcí o 40 procent, totiž 8147.

- Toronto zrušilo venkovní akce plánované na červenec. Snaží se zabránit třetí vlně nákazy.

- V New York City se šíří nová varianta koronaviru B.1.526. Poprvé ji zjistili v listopadu a v polovině února už tvořila 12 procent nákaz.

- Indie zaznamenala nejvyšší počet nákaz za skoro měsíc, 16 738. Většina nákaz pochází ze státu Maharaštra na západě země, nejbohatšího indického státu, kde leží finanční centrum Bombaj. To ve středu zaznamenalo 8807 nákaz.

- Jedna z největších britských firem provozující pečovatelské domovy zavedla zásadu, že nezaměstná pečovatele, kteří nebyli očkováni.

- V Kalifornii dochází k zneužívání kódů, které mají dát přednost při očkování černochům a hispáncům. Ti jsou ohroženi koronavirem podstatně více než běloši.

-Ze studie 1,2 milionu očkovných Izraelců bylo zjištěno, že vakcína Pfizer je účinná v 94 procentech případů. ZDE https://www.theguardian.com/world/2021/feb/25/pfizer-covid-vaccine-94-effective-study-of-12m-people-finds

- Státy Evropské unie jsou rozhádány ohledně toho, zda používat očkovací průkazy.

0
Vytisknout
7658

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021