Stal se z Maďarska trojský kůň Kremlu uvnitř Evropské unie?

25. 2. 2021 / Albín Sybera

čas čtení 3 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Francouzský veřejnoprávní zpravodajský kanál s mezinárodním vysíláním France 24 odvysílal reportáž o závislosti Maďarska na Rusku. Pro českého diváka je pozoruhodné, kolik paralel se situací v Maďarsku se již delší dobu odvíjí v České republice. Podobnost lázeňského městečka Hévi s ruskou diasporou, kde reportáž začíná, s Karlovými Vary na západě Čech je přitom asi tou nejméně významnou paralelou.

Mnohem zásadnější je role, jakou v maďarské politice hraje jaderný projekt Páks a generální dodavatel stavby, ruská statní agentura Rosatom. Díky obrovské finanční koncentraci do jednoho klíčového investičního projektu má Ruská federace prostřednictvím Rosatomu markantní vliv na maďarskou politiku. To je v kostce i jedno z klíčových varování českých bezpečnostních složek ve vztahu k chystanému tendru na dostavbu JE Dukovany – ty nedoporučují jakoukoliv účast ruského státu v jaderném tendru.

Další pozoruhodností jsou nezvyklé pravomoci a výsady, jakými disponuje International Investment Bank (IIB), bývalá banka RVHP, kde má Rusko klíčový vlastnický podíl, a která v roce 2019 přesídlila do Budapešti. Think tank Political Capital už před přesídlením banky varoval, že se z Budapešti prostřednictvím finančních operací stane IIB základna činnosti ruských zpravodajských složek. Profesor Katolické univerzity Pétera Pázmány András Rácz pak upozorňuje, že IIB poskytuje velké půjčky oligarchům těšícím se přízni Viktora Orbána.

France24 se pozastavuje nad skutečností, že v Maďarsku vyrostl okruh „super-bohatých“, kteří těží z vazeb na současný režim Viktora Orbána – a kromě tohoto kleptokratického okruhu se Maďarsko začíná podobat Putinovu Rusku i postupnou likvidací kvalitních nezávislých médií. Minulý týden například přišlo rozhodnutím soudu o vysílací licenci známé Klubrádio.

Celé situaci předcházel soustavný tlak ze strany maďarských úřadů zahrnující například údajně špatné parafování vlastních dokumentů Klubrádia. Rádio se bude bránit soudní cestou, ale v současné chvíli je nuceno vysílat pouze online, což je nevýhodou zejména u starších posluchačů převážně mluveného rádia.

V Česku jedny z největších firem jako PPF či EPH využívají financování od IIB při svých nedávných nákupech a investicích. Akumulaci českých médií do rukou několika mála oligarchických skupin a dopady na klesající úroveň české žurnalistiky kritizují nezávislá média dlouhodobě.

Jednou z velkých otázek pro tento rok v české politice tak je, jakým směrem se český stát vydá v otázce chystané investice do dostavby Dukovan. Již dnes je politická reprezentace rozdělená na dva vyhraněné tábory zejména v otázce účasti ruského státu v jaderném tendru.

 

Text vyšel jako součást výstupů projektu

 

#Strážci #Guardians #GuardiansCZ   

 

0
Vytisknout
6940

Diskuse

Obsah vydání | 2. 3. 2021