Lidé na demonstraci ve Varnsdorfu požadovali zajištění bydlení pro vystěhované rodiny

29. 1. 2021

čas čtení 4 minuty
tisková zpráva

Ve čtvrtek 28. 1. 2021 se v severočeském Varnsdorfu konalo shromáždění na podporu rodin vystěhovaných ze svých bytů během druhé vlny pandemie covid-19. Jako jedna z řečnic vystoupila i bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. Akci uspořádala Iniciativa za důstojné bydlení, zúčastnilo se jí přibližně 60 osob, jak místních, tak přespolních.



 

Demonstrace svolaná Iniciativou za důstojné bydlení proběhla ve čtvrtek 28. 1. před radnicí města Varnsdorf, v tentýž den se konalo i zasedání městského zastupitelstva. Přítomní aktivisté a aktivistky vyjádřili podporu několika místním rodinám, které byly během podzimu a zimy 2020/21 vystěhovány ze svých domovů v Kovářské ulici ve Varnsdorfu, a to navzdory zimě i pandemii covidu-19. Současně také apelovali na vedení města, aby se zabývalo dlouhodobě kritickou situací ohledně bydlení místních obyvatel.

„Apatie vůči vystěhovaným rodinám, může vytvořit velmi nebezpečný precedens,“ říká mluvčí iniciativy Hana Blažková. „Město sice v nedávné době zrekonstruovalo několik sociálních bytů, jejich velikost však pro většinu potenciálních žadatelů není vhodná a nemohou na ně tedy získat nárok. To dobře ilustruje přístup města, které se aktivně nesnaží zjišťovat konkrétní potřeby svých obyvatel,“ dodává.

„Právo na bydlení sice není pevně zakotveno v českém zákoně, nicméně dle Zákona o obcích, § 35 jsou obce povinny zajišťovat potřeby svých obyvatel, včetně potřeby bydlení,“ připomíná ve svém proslovu bývalá ombudsmanka Anna Šabatová. „Město Varnsdorf privatizovalo svůj bytový fond a tím ztratilo možnost kontrolu na místní bytovou situací,“ dodává ještě.

Na demonstraci promluvila také Iveta Balážová, jejíž rodina je jednou z těch, které byly před Vánoci vystěhovány na ulici. „S manželem oba již více než 15 let pracujeme pro město. Když nám byla vypovězena nájemní smlouva, město nám nabídlo pouze provizorní možnost ubytovny, která je mimo naše finanční možnosti a jejíž prostředí je nevhodné pro výchovu dětí,“ komentuje proces vyjednávání s městem. „Mrzí mě, že to muselo zajít takhle daleko, chtěli jsme tu jenom normálně žít.“


Demonstrace proběhla poklidně, dbalo se i na dodržení epidemiologických opatření. Zúčastnění před radnicí rozestavěli rekvizity bytového vybavení, pod heslem: „Vy máte domy, my potřebujeme domovy“. Na dalších transparentech se objevily nápisy jako: „Máte sociální byty, a mohli bychom je vidět?“ nebo „Stav bytové nouze“. Po skončení projevů se protestující přesunuli před budovu, ve které se mělo konat zastupitelstvo města a snažili se navázat kontakt s přicházejícími zastupiteli, což se v několika případech podařilo. Několik z účastníků demonstrace následně zůstali na zasedání zastupitelstva, aby se přesvědčili, zda dojde na projednání aktuální situace.

Nový majitel bytů v Kovářské ulici Lukáš Rak, který je zakoupil od předchozího majitele Pavla Trocha, postupně během léta a podzimu loňského roku neprodloužil nájemní smlouvu několika rodinám a jedincům, kteří byli nuceni bydlení opustit. Město původně nájemníkům bytů slibovalo pomoc, několik měsíců poté však zůstalo pouze u nabídky místa v městské ubytovně TGM, která je však mimo finanční možnosti většiny z rodin a současně je zcela nevhodným prostředí pro pobyt s dětmi, které potřebují prostor pro přípravu do školy, už tak komplikovanou pandemickou situací. Další z nabídek bylo opuštění města, to je však pro většinu postižených nepřijatelné vzhledem k pracovním nebo vzdělávacím závazkům. Zpětně město také argumentovalo, že si rodiny měly s dostatečným předstihem shánět vlastní bydlení, čímž však nejen rozporuje původní nenaplněnou nabídku pomoci, také ale ignoruje skutečnost, že Romové jsou často diskriminováni na trhu s bydlením, jejich možnosti nalezení bydlení jsou tedy podstatně omezeny. S návrhem na systematické řešení situace město zatím nepřišlo, a proto v současné chvíli minimálně 10 rodin zůstává v nedůstojných provizorních podmínkách. O celé kauze podrobně informoval na počátku ledna internetový deník A2larm.cz.


0
Vytisknout
6118

Diskuse

Obsah vydání | 2. 2. 2021