Český stát se přiživuje na exekucích vybíráním DPH

20. 11. 2020

čas čtení 2 minuty

Jedna paní mi nezaplatila 4.700,- Kč, za práci o které předem věděla, že mi jí nechce zaplatit. Nechal jsem to plavat. Shodou okolností byla známou jiné paní, která pracovala v exekutorské kanceláři, a která je i mou známou. Ta mne přemlouvala, ať to nenechám být, že zařídí vše pro vymožení dluhu. Přemluvil mne až argument, že není morální nebránit se takovémuto vědomému chování, protože to vlastně podporuji. Když dotyčný uvidí, že mu podvody prochází, bude je páchat s větším klidem a častěji, ke škodě své i dalších lidí. Tak jsem na to tedy kývnul, paní vše zařídila a teď mi už půl roku měsíčně přicházejí splátky dluhu.

Teď mi přišla od exekutora nějaká souhrná zpráva, kde je jedna zajímavá položka. Možná to víte, já jsem to nevěděl, píše František Valha.

 

Stát se přiživuje DPH i na všech exekucích. Náklady exekutora jsou 5.500,- a stát si k tomu vybere ještě 21 procent. Dlužník tedy zaplatí ještě 1.155,- státu.

Možná proto se stát tolik nehrnul do změn ohledně přemrštěných nákladů exekutorů. Vždyť je na tom sám zainteresován. Čím větší náklady na exekuce, tím víc peněz do státní pokladny. Čím větší omezení, tím větší výpadek. Pěkných pár miliard.

Možná je teď čas znovu rozvířit vodu ohledně exekucí. Babiš se totiž ukázal mimo jiné jako absolutně fiskálně bezskrupolózní, využil příležitost a udělal takový dluh, o kterém se dřív nikomu ani nesnilo. Nějaké tvoření státního rozpočtu je v tomto světle naprosto směšné a iluzorní. Jestli se dřív ministři handrkovali o kdejakou jednotlivou miliardu, teď je to úsměvné. Proto nikomu teď už jednotky miliard z exekucí chybět nebudou, když jsou napůjčovány stovky, jen je přiklepnout.



0
Vytisknout
14074

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020