Pozor: Novinky šíří nesmysl o rouškách (Pandemie a dezinformace)

24. 11. 2020 / David Stein

čas čtení 3 minuty

 

Titulek Nošení roušky nemělo vliv na šíření covidu, tvrdí dánská studie” je nehorázný nesmysl. V článku jsou i další nepravdivé a zavádějící informace.

Server Novinky přinesl v pondělí večer článek nazvaný Proti všem: Nošení roušky nemělo vliv na šíření covidu, tvrdí dánská studie. Ve skutečnosti se tato studie vůbec nepokusila zjistit, zda rouška chrání okolí nositele -- což je dle jejích zastánců hlavní důvod k jejímu užívání.

Tvrdit tedy, že nošení roušky nemělo vliv na šíření covidu je naprostý nesmysl a ani samotní autoři studie to samozřejmě netvrdí.

 

Autoři studie navíc přiznali, že nemohou vyvrátit ani 50% snížení rizika nákazy nositelů roušek -- což by byla ochrana tak ohromující, že by učinila z roušek nesmírně mocnou zbraň proti epidemiím.

Jednoduše řečeno, dánský experiment byl době pomalého šíření nákazy proveden s příliš malými skupinami na to, aby výsledky mohly být alespoň trošičku průkazné.

To není jediný důvod, proč je studie v jádru nezajímavá.

Ve skutečnosti totiž studie nezkoumala účinek roušky ale doporučení nosit roušku. Zda ti, jimž to bylo doporučeno, roušku skutečně používali, nebylo kontrolováno. Dle dotazníku ale většina této skupiny doporučení nedodržovala!

Samotné Novinky klíčovou pasáž překládají následovně:

Doporučení nosit chirurgické roušky nad rámec ostatních zdravotnických opatření nesnížilo u jejich nositelů míru infekce SARS-CoV-2 o více než 50 procent v těch komunitách, kde bylo riziko nákazy nízké, sociální rozestupy v rámci možností dodržovány a nošení roušek neobvyklé.”

Bohužel nejen titulek, ale i další informace na začátku článku jsou mylné či zavádějící.

Hned v úvodu se například píše, že dle studie neměly roušky na zdraví jejich nositelů významnější vliv -- což stále není pravda (nebylo testováno nošení, ale doporučení nosit, a nelze vyloučit až 50% účinek pouhého doporučení nosit roušky).

První polovina článku je tedy plná zásadních dezinformací, a teprve později si může pozorný čtenář všimnout rozporu mezi předchozími tvrzeními a později přiznanými fakty.

Samozřejmě tento článek se zcela nepravdivým titulkem a nepravdivými informacemi hned v úvodu bude pilně využíván k dezinformační válce proti boji s pandemií.


Poznámky:

Účinnost: Abychom lépe pochopili, proč by 50% ochrana nositele roušek byla neskonale účinná zbraň proti šíření epidemie, podívejme se na dvě řady možného vývoje nakažených při R=2:

100 - 200 - 400 - 800 - 1 600 - 3 200 - 6 400 - 128 000 - 256 000 - 512 000 - 1 024 000

100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100 - 100

V první řadě se epidemie šíří volně, ve druhé je zpomalena nošením roušek všemi obyvateli s účinností 50% ochrany nositele (ochrana okolí, jež nositelova rouška poskytuje, tu zohledněna není).

Ovšem i 15% ochrana nositele -- což naznačují nedostatečně průkazné výsledky této studie -- by byla nesmírně užitečná, zejména v kombinaci s ochranou okolí.


0
Vytisknout
10640

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2020