Maďarsko-brazilská aliance "staví na společných hodnotách a zájmech"

20. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Maďarsko a Brazílie vybudovaly alianci založenou na sdílených zájmech a hodnotách, uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó po jednání s brazilským protějškem Ernestem Araujem.


Vlády obou zemí prosazují podobný přístup k "nejnaléhavějším tématům" mezinárodní politiky, zatímco čelí "pokračujícím útokům liberálního mainstreamu" a jsou "terčem pokračující očerňující kampaně a pokusů o zastrašování", uvedl na Facebooku Szijjártó, který je nyní v karanténě po nakažení koronavirem.

Podle ministra "protinárodní, protináboženské a protirodinné síly" stupňují své "útoky" proti "vládám usilujícím o vlasteneckou, prorodinnou, křesťanskou politiku".

Obě země tvrdě oponují migraci a odmítají politiku, která hodnotí demokratičnost politického systému na základě toho, zda přijímá nebo nepřijímá ilegální přistěhovalce.

Pokud jde o diplomatickou rovinu, obě země se opět zavázaly spolupracovat v rámci OSN. Brazílie podpoří žádost Maďarska ohledně předsednictví Valného shromáždění OSN v letech 2022-2023, zatímco Maďarsko se postaví za brazilskou kandidaturu do Rady bezpečnosti OSN a Mezinárodního trestního soudu.

Maďarsko dále podpoří brazilské členství v OECD a je otevřeno debatě ohledně dohody o volném obchodu mezi EU a latinskoamerickými státy.

V oblasti obranné spolupráce se Maďarsko dohodlo na zakoupení dvou brazilských vojenských dopravních letounů KC-390.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5106

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020