Klimatické extrémy z poslední doby vyvolaly bezprecedentní změny v hloubce oceánů

18. 11. 2020

čas čtení 1 minuta
Nová měření odhalila překvapivý nárůst objemu okysličené vody padající ke dnu u břehu Antarktidy - poté, co jí 50 let ubývalo.


Hustá voda vznikající poblíž Antarktidy, známá jako antarktická dnová voda, dodává kyslík do oceánských hloubek. Tato voda také tvoří část globální sítě oceánských proudů, která ovlivňuje klima prostřednictvím ukládání oxidu uhličitého v oceánu. Změny v tvorbě dnové vody tedy mohou ovlivnit globální klima a ekosystémy v hloubkách oceánů.

Studie publikovaná v časopise Nature Geoscience dokumentuje nárůst množství dnové vody v hloubkách Indického a Tichého oceánu. Během posledních 50 let přitom měření ukazovala pokles množství dnové vody klesající do oceánu. Tento trend byl záhadně přerušen v roce 2018.

Výzkum zjistil, že neobvykle proudící větry u Antarktidy změnily oceánské proudy v Rossově moři, kde se tvoří dnová voda. Změny v proudění větru a oceánské vody zvýšily rozsah ochlazování a mrznutí oceánu. Dodatečné ochlazování a zamrzání zvýšilo hustotu vody, která klesá do oceánské hloubky, což vedlo ke zvýšení jejího množství dopadajícího na dno.

Postupný pokles množství dnové vody v minulosti zřejmě pocházel z tání antarktického ledovce. Nová zjištění ukazují, jak extrémní klimatické události mohou dočasně zvrátit dlouhodobé trendy.

Vědci v budoucnosti očekávají zrychlené tání antarktického ledovce, které opět omezí tvorbu dnové vody. Ale klimatické extrémy se také budou vyskytovat častěji, pokud lidstvo nezastaví změny klimatu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6268

Diskuse

Obsah vydání | 24. 11. 2020